Празничен тутманик със сирене
Бон апети
Продукти:
500 г брашно
3 яйца
100 г масло
130 мл вода
100 мл кисело мляко
1 кубче мая
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица сол
200 г сирене
Приготвяне:
Затоплете леко водата, така че да стане хладка. В нея разтворете маята и захарта. Оставете да шупне добре, след като разбъркате. След това към сместа добавете киселото мляко и яйцата. Разбъркайте отново добре. Прибавете по-голямата част от маслото, което е предварително леко разтопено или размекнато.
Отделно пресейте брашното със солта и го добавете към мокрите съставки. Омесете меко тесто. При нужда добавете още малко брашно. Месете продължително време, докато тестото стане много меко и еластично. След като сте омесили тестото го намажете леко с мазнина и го оставете в купа да втаса.
След като удвои размера си го извадете и го разделете на 5 топки. Разточете всяка от тях. Намажете ги с останалото разтопено масло и отново омесете. След това отново разточете. Поръсете всяка кора с натрошено сирене. Навийте ги на дълги рула и ги подредете в намазнена тава за печене. Оставете тутманика на топло отново да втаса преди да го сложите във фурната.
Печете на 190 градуса за около час или до златиста коричка.
- Момче, опашката е отзад.
- Лелче, моята опашка е отпред. За твоята не знам и не ме интересува.
- Момче, опашката е отпред.
- Лелче, моята опашка е отпред. За твоята не знам и не ме интересува.
- Не Ви ли е неудобно да продавате закуски в тоалетна хартия ?
- Защо бе. Тя не е употребявана.
Гражданин няколко пъти се опитва да прекъсне разговора.
- Извинявайте, може ли един тутманик.
Накрая на едната й писнало и се провикнала към трета колежка:
- Ленче, ела дай един тутманик на тоя тиквеник, че много бърза.