Колко сол да сложим на килограм зеле: изпитана пропорция, която винаги работи
Вижте отговора тук
Защо солта играе толкова важна роля при ферментацията? Солта създава среда, в която млечнокисели бактерии активно се размножават, ферментацията зависи от тях.
Солта е консервант, който гарантира безопасността на киселото зеле.
И също така подчертава естествената сладост на зелето.
Каква е идеалната пропорция сол?
Има много рецепти за кисело зеле, като всяка от тях може да бъде с различно съдържание на сол. Като цяло можете да варирате според собствения си вкус, но готвачите са съгласни, че не трябва да има повече от 25 грама сол и определено не по-малко от 15. Идеалната пропорция обаче е 20 грама сол за всеки килограм зеле.
Ако нямате такъв инструмент като кухненска везна, ще ви помогне проста система с „лъжици“. Ако вземете обикновена трапезна каменна сол (която между другото е най-подходяща за ецване), тогава 20 грама сол са точно една супена лъжица.
Ама то и от солта зависи . Ядем сол от Червено море щото от Черно се изнася . Успех .