×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 69 пожара за последното денонощие в страната, един човек загина
  • Димитър Рачков празнува рожден ден
  • Тайванска компания отрече да е произвела пейджърите, които бяха взривени в Ливан
  • Път на младите и новите ще бъде даден в БСП, обяви Мая Манолова
  • Казахстан се консултира с Унгария и Турция относно ядрената енергетика
  • Проверяват съдията, отказал да конфискува колата на Нойзи
  • Русия отново атакува Суми с дронове
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дават пари от ЕС за термопомпи в къщи


Дават пари от ЕС за термопомпи в къщи
Ключови думи: термопомпи, пари от ес
16 Септември 2024, Понеделник, 15:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Системата осигурява евтино и екологично отопление на дома

Пари от ЕС ще бъдат давани на отделни граждани, за да поставят геотермални термопомпи в къщите си, става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Людмила Петкова на депутатски въпрос. Така много домакинства в страната ще имат възможност евтино да отопляват домовете си.

Преговорите за промяна на Плана за възстановяване и устойчивост са в своята заключителна фаза, но още на са приключили, посочва министър Петкова. В хода на преговорите България е представила на Европейската комисия работно предложение, което включва създаване на грантова схема за производство на възобновяема енергия от геотермални източници. Идеята е с пари от ЕС да бъдат подкрепени собственици на еднофамилни къщи и юридически лица - промишлени системи, икономически индустриални зони и топлофикационни дружества, за инсталиране на геотермални термопомпи за производство на топлинна енергия.

Още в началото на 2023 г. парламентът реши, че част от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в частта енергетика трябва да бъде променена, така че да бъдат осигурени средства за грантова схема за граждани и фирми, като парите от ЕС да покриват 50 на сто от инвестицията. Преговорите за промяна на ПВУ са в заключителна фаза, а след като предложението на България бъде одобрено от Европейската комисия, ще стартира и самата схема за подпомагане на гражданите и бизнеса, става ясно от отговора на министър Петкова.

Предвижда се да бъде осигурен безвъзмезден финансов ресурс, чрез който ще бъдат изградени съоръжения с обща мощност от 30 MW за производство на топлинна енергия. За реализиране на схемата предстои Министерство на енергетиката да разработи проект на насоки за кандидатстване за парите от ЕС.

Чрез инсталиране на геотермални термопомпи с пари от ЕС домакинствата могат да осигурят евтино и екологично отопление за домовете си. Геотермалните термопомпи използват съществуваща топлина от земята за отопление на жилищни пространства, както и за отопление на вода. Както всички термопомпени отоплителни системи, те работят на същия принцип като хладилника - само че в обратна посока. Казано по-просто, устройството взема съществуваща топлинна енергия от земята, компресира я и я транспортира до друго място, където искате да е топло - например вашето жилище.

Термопомпите осигуряват ниски разходи за отопление и висок добив на топлина за киловатчас използвана електроенергия. Може да бъдат използвани за затопляне на вода, както и за охлаждане през лятото с почти никаква консумация на енергия. За геотермалните термопомпи първоначалните разходи са по-големи, но ако 50 на сто от парите са от ЕС, инвестицията е изключително изгодна.

източник: Труд


В категории: Животът


3
Коментара
Флагман.БГ До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник 18/09/2024, Сряда 20:20 0
Повишиха ги посмъртно
Повишиха ги посмъртно 18/09/2024, Сряда 20:02 1
Флагман.БГ Дядо за пример Дядо за пример 18/09/2024, Сряда 19:57 0
3
Коментара по темата
3.
добър начин
16.09.2024 18:25:41
0
4
да разберат кой има геотермален източник в двора си. А доколкото помня са "собственост" на държавата. Хайде холан.
2.
Скептичен съм
16.09.2024 16:45:32
1
11
До миналата година говореха за климатици за тези които се откажат от твърдо гориво. май няма много желаещи, защото климатици трудно ще отоплят къща. Термопомпите са по-добро решение, но и по-скъпо. Тук обаче има марки и монтаж... Или ще е за избрани или пак ще е голямо надписване в сумата и инсталиране на най-смотаното от пазара
1.
XX
16.09.2024 16:44:34
4
7
Пишете, че тази статия е реклама спонсорирана от Брюксел.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сигнал до Флагман! Бургазлия реши, че пътен знак му пречи, измести го на пътека за незрящи Сигнал до Флагман! Бургазлия реши, че пътен знак му пречи, измести го на пътека за незрящи  Може ли така всеки човек да си мести знаците, където реши, пита риторично Мила Колева, а ние отправяме този въпрос към Община Бургас Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Жената, която носи лекота и усмивка в ежедневието на своя партньор, е истински дар за него Алкохол и наркотици са погубили сезонния работник Иван, който почина мистериозно Алкохол и наркотици са погубили сезонния работник Иван, който почина мистериозно Безжизненото му тяло е намерено в спалнята, облято в кръв, на главата имал голяма рана Димитър Николов подкрепи Цанко: Ще се справи и с тази ситуация, причинена от завист и недоброжелатели Димитър Николов подкрепи Цанко: Ще се справи и с тази ситуация, причинена от завист и недоброжелатели Знам, колко деца увлече по плуването и как където и да участва, вее бургаското и българското знаме. И ще продължи да го прави! Защото му предстоят още много, много успехи, подчерта Николов Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Опитният капитан Галин Димов е наказан с два мача след домакинската загуба от Саяна Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? До края на септември три зодии ще намерят своята правилна рецепта за успех и ще се върнат на бял кон. Открийте кои са тези зодии и какво могат да очакват в последните дни на месеца. След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите Пакети чипсове, които са били годни за консумация до края на юли, са пуснати на промоционална цена Ний не сме като тях или как един ди джей реши да заслепи звездите на благотворителен мач Ний не сме като тях или как един ди джей реши да заслепи звездите на благотворителен мач Този Мартин  (по прякор Мартен) забрави, че хората са отишли не заради него, а на благотворително събитие на Григор Димитров и Новак Джокович Напредва ремонтът на Дюлинския проход, вижте къде затварят пътя Напредва ремонтът на Дюлинския проход, вижте къде затварят пътя Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, преминавайки от там Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Едва години по-късно изработването на дрехи и модата завладяват до такава степен живота й че тя се превръща в дизайнер от световна величина. В центъра на нейните дрехи е дантелата
Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" "Работя за Uber с кола под наем, за да свързвам двата края.", сподели Нанет Хамънд Лоскиаво До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник Нашата планета понякога получава допълнителни луни Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Аукционът се организира от "Джулиънс окшънс" в Гардена, Калифорния Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Арт ателие „Усмихнати осмици“ канят всички деца и родители на 22 септември от 11.00 часа в двора на Етнографски музей Скриха черната кутия от падналия самолет в чужбина Скриха черната кутия от падналия самолет в чужбина В най-скорошен порядък се подготвят необходимите документи, с които тя да бъде изпратена на специалисти в Чехия, където се произвеждат L-39 Световна компания, лидер в сектора си, обяви неочакван фалит Световна компания, лидер в сектора си, обяви неочакван фалит Компанията е с богата история Има тайна афера Има тайна афера „Отдръпнах се малко. Позволих си да си почина, да събера мислите си,д а прочета книга, да гледам филм. Но защо да не предприемам нещо ново в бъдеще?“, казва тя Мистериозна смърт покоси стюардеса на европейски полет Мистериозна смърт покоси стюардеса на европейски полет Първоначало на жената й прилошало, но не взела мерки, защото бързала да се прибере Две двойки близнаци умряха при пожар, докато майка им пазарува Две двойки близнаци умряха при пожар, докато майка им пазарува Инцидентът е станал в Лондон Ще има ли вендинг машини за лекарства Ще има ли вендинг машини за лекарства Фармацевтите са в протестна готовност
доц. Александър Христов доц. Александър Христов Търсим свръхестествено решаване на проблемите, затова има странни явления като "Величие"

Виц на деня Виц на деня Прибира се първокласничка и заявява сърдито:
- Повече няма да стъпя там.
- Защо? - пита я майка й.
- Да чета не мога, да пиша не мога, а да говоря не ми разрешават.
Виц на деня Виц на деня - Любима моя!
- Ако бях любима, нямаше да ходиш по чуждо!
- Щеше да бъдеш единствена, а така - любима.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Често, за да живееш, е нужно повече мъжество, отколкото, за да умреш.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори