Наследих тази рецепта за домашни питки от баба ми - стават много вкусни и меки като памук
Вървят с всичко – и със сиренце, и с мед, и със сладко…
Кой не обича меки, пухкави и топли питки за закуска? Вървят с всичко – и със сиренце, и с мед, и със сладко… Наследих тази рецепта от баба ми и досега никога не ме е предавала.
Ето какво ви трябва, за да закусвате и вие Бабините домашни питки №1:
Бабините домашни питки №1
Необходими Продукти:
500 мл топло мляко
4 с. л. захар
1 ч. л. ванилова захар
1 ч. л. сол
2 (1 цяло + белтък) яйца на стайна температура
10 г суха мая
1 ч. л. бакпулвер
80 мл олио
50 г масло
1 с.л. оцет 9%
850 гр. брашно
За мазане: 1 жълтък + 1 ч.л. прясно мляко
Начин на Приготвяне:
1. Смесете млякото, маята, захарта, ванилията, содата, бакпулвера, едно яйце и белтъка (запазете жълтъка за замазване) и олиото, след което започнете постепенно да добавяте брашното.
Когато получите меко тесто, добавете размекнатото масло и месете още малко, докато се поеме. Когато стане гладко, покрийте тестото с фолио и кърпа и оставете да втасва 45 минути или докато удвои обема си.
2. Втасалото тесто разделете на 16 топки и ги наредете в намаслена тава. Покрийте ги и ги оставете да ферментират за 20 минути.
3. Намажете ги с жълтък и поръсете със сусам. Печете ги за 25-30 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. Когато се изпекат, се покриват с кърпа и се оставят да изстинат.
Да ви е сладко!