Как да направим киселите мандарини сладки
Мандарините са не само вкусни, но и полезни
Много хора смятат мандарината за истински новогодишен, зимен плод. Нейният лек, сладко-кисел аромат ни напомня най-хубавите моменти от детството и традиционно се свързва с празнично настроение в очакване на чудеса и подаръци. Но понякога мандарините са кисели. Как да направим киселите плодове сладки?
Вкусно и здравословно
Мандарините са не само вкусни, но и полезни. Яркият и ароматен плод ще помогне да се преодолее липсата на витамини през зимата и ще ни донесе много приятни емоции. Доказано е, че този цитрус повишава апетита, подобрява метаболизма и ускорява храносмилането. Сокът от мандарина има и антимикробно и противогъбично действие, укрепва имунната система и защитните сили на организма.
Мандарините се харесват както от възрастни, така и от деца. Такъв приятен вкус се осигурява от комбинацията от лека киселинност и сладост на пулпата. Но плодовете не винаги са такива, каквито трябва да бъдат. Възможно е да не са узрели правилно, поради което да са твърде кисели. Или пък, ако почвата е била прекалено суха и дръвчето не е получило достатъчно влага по време на образуването на плода.
Но има начини да подсладите дори киселите цитрусови плодове. Изберете този метод, който ви допада най-много.
Мандарини в микровълнована печка
Ако имате микровълнова печка, това ще ви помогне да направите мандарините по-сладки. Как? Поставете плодовете върху чиния и ги пъхнете във фурната само за половин минута. В този случай мощността трябва да бъде максимална. Внимавайте - мандарините ще бъдат горещи, така че трябва да им дадете време да изстинат. Можете да поставите чинията в хладилника, за да ускорите процеса. Но не трябва веднага да ядете мандарините, които са били в микровълновата фурна. Изчакайте и когато ги опитате отново, ще видите колко сладки са станали!
Мандарини във вода
Обикновената вода също ще помогне да направите мандарините с прекомерна киселинност по-сладки. Загрейте вода в тенджера до 40 градуса и сложете плодовете в нея за 10 минути. След това опитайте една мандарина: ако е станала по-сладка, тогава можете да сложите и всички останали. Ако водата вече се е охладила и мандарините все още са кисели, тогава добавете много студена вода. Такава шокова термотерапия определено ще помогне да ги направите сладки.
Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg