Рецепта за закуска: Принцеси с кайма, краставички и чесън
Традиционно съвършенство
Продукти:
600 г кайма смес
1 яйце
1 малка глава лук
6-7 кисели краставички
1 стрита скилидка чесън
няколко стръка магданоз
1/2 ч.л. чубрица
сол, черен пипер на вкус
1-2 люти чушки по желание
няколко филийки хляб
Приготвяне:
Сложете каймата в купа. Прибавете нарязания на ситно лук, магданоз, киселите краставички, яйцето и подправките. Разбъркайте всичко добре. Намажете филийките с плътен слой кайма, подредете ги в тава върху хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
личи си че знае материята, за разлика от Флагман
А сега чичо ви да ви каже как се яде странджанка:
Правите си я на скарата с каймата надолу като самата кайма трябва да е по-водна, за да не прегори бързо и да се отдели от филията. Като е готова я намазвате с руска салата и ядете докато правите следващата
Принцеса може да бъде с кайма, кашкавал, сирене. Пече се на парти-грил. Нагревателите са отгоре и нямат пряк контакт с материала. Така е в другата част от Бг.
Както разликата между саралия ( с орехи) и пловдивскита каламара ( с фъстъци)
Гражданин към продавачката.
- Дайте ми две Людмилки.
Разговор на Стралджански селяни в морето. Естествено на висок глас.
- Тате-е-е, гладен съм.
- Какво да ти купя? Пица или странджанка ?
- Какво е странджанка ?
- Филия намазана с кайма.
- Тогава ми купи двие.
- Една принцеса.
- Няма принцеси.
- Това какво е ?
- Това са странджанки.
- Тогава дайте ми една странджанка.
- Почакайте малко, пикая (демек пека я).