Пекарите от „Зиа“: Правим козунаците по стария български стандарт, затова са най-вкусни (СНИМКИ)
Връщаме се към корените, към някогашния БДС, и не променяме или подобряваме рецептата. Хората търсят това, което са яли като деца, и не харесват много от новите неща, казва майстор Янчо Димитров
Ключови думи:
бургас, пекарна зиа, козунаци, пекари, рецепта, тайна, съставки, майсторлък, майстор янчо димитров
16 Април 2014, Сряда, 07:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА Снимки АвторътТайната на хубавия козунак е в майсторлъка и качествените продукти
Великденската трапеза по български няма как да остане без задължителните козунак и боядисани в червено яйца, които са част от родната традиция за посрещането на светлия християнски празник. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Иисус Христос. Едва ли обаче знаете, че у нас той се е наложил сравнително късно, в периода 1915–1920 г. Дотогава за празника са се месили други хлябове, наричани колак, пармак, кравай.
В българската традиция да се замеси козунак, е свещенодействие и ритуал. Той трябва да е добре бухнал и да стане „на конци“. Козунакът трябва да се замеси рано в събота сутрин, а яденето му не може да започне по-рано от неделя след Възкресение, тъй като преди това са пости.
Ако ще правите козунак, трябва да знаете, че той се меси дълго и се пече в слаба фурна в продължение на поне четиридесет минути.
И най-големите тънкости при традиционния български козунак за читателите на Флагман.Бг разкрива майстор Янчо Димитров, управител на производствения цех на „ДЖЕЙЕЛПИ“ в Поморие
„Козунакът ни е по традиционна рецепта още по БДС. В него не се използват никакви изкуствени подсладители, консерванти и оцветители. Затова нашият козунак не е толкова жълт като тези на другите фирми. Няма яйце, което да боядисва толкова много козунака в такъв наситен цвят“, казва майсторът. „Ние използваме яйца, свинска мас, олио, захар, високо белтъчно брашно, което е два пъти по-скъпо от обикновеното и гарантира постоянно качество на изделията, както и необходимия обмен и вкус. Това брашно спестява използването на изкуствени подобрители“, добавя той. „Свинската мас има естествени емулгатори вътре. Тя е една от съставките, които придават на козунака характерната структура на конци. Ако я заменим с маргарин, например, вкусът ще се промени и тази структура няма да я има. Това е естествена традиционна съставка, нашите баби и дядовци това са яли“, казва майстор Димитров.
Най-важен е майсторлъкът, а тайната е, че използваме някогашната рецепта по БДС и не я променяме
„Връщаме се към корените на нашите баби и гледаме да не променяме рецептата. Оказва се, че хората търсят това, което са яли като деца, и не харесват много от новите неща, които се предлагат. Да, те са по-удобни за работа, намалят себестойността на продукцията, но само толкова. Най-важен е майсторлъкът. Точното дозиране на суровините, за да не бъде променено качеството на продукта. Основното при козунака е месенето“, разкрива майсторът.
„Продуктите, които използваме, са качествени и скъпи. Имаме два вида козуначени изделия – едните втасват и директно ги изпичаме за доставка до магазините; другите втасват на 80%, след това ги замразяваме шоково, пакетираме ги и ги изпращаме по пекарните, където се размразяват и се изпичат на място. С това целим до нашите клиенти да достигнат възможно най-пресни продукти, тъй като това вече се намира много трудно на пазара. Няма ги кварталните фурнички, където можеш да отидеш и да си купиш топъл хляб. Ние се стремим да постигнем точно това“, казва още Янчо Димитров.
Освен традиционния козунак, в „Зиа“ можете да откриете още два вида. Единият е обогатен с портокалови корички и стафиди, а другият – с парченца шоколад и стафиди.
От цеха на „ДЖЕЙЕЛПИ“ по Великден преди са излизали по 12 000 козунака на ден. „Това беше преди години, когато не бяха навлезли големите търговски вериги и имаше много магазинчета, с които работихме. След навлизането на хипермаркетите голяма част от тези магазинчета фалираха. С веригите не работим, тъй като те натискат за много ниски цени, а продуктите, които ние влагаме, са скъпи и няма как да отговорим на тяхната цена“, обяснява Янчо Димитров. „Нашите цени не са мръднали от 3 г. насам, макар че миналата година имаше период, в който цената на брашното беше много висока. Същото беше и с яйцата, които преди 2 г. скочиха много. Тогава увеличихме цената с 0,05 лв., колкото да си покрием разходите върху увеличението на яйцата“, добавя той.
По закон вече има много повече изисквания към този вид производство – да бъдат етикетирани продуктите, да бъдат опаковани. Това означава, че един продукт, колкото и да е пресен, отива на пазара най-малко на 6-тия час от неговото производство.
Масово производителите заменят захарта с подсладител, а яйцата – с яйчен прах или оцветители
„С изкуствените подсладители могат да направят продукта с по-сладък вкус. Те не влияят на ферментацията на маята, а захарта блокира хлебните дрожди и тестото не втасва. Затова максимумът, който можем да си позволим, когато се работи с жива мая, е 20% захар. Изкуствените подсладители се използват в много по-малки количества, тъй като са много по-сладки от захарта – някои стигат до 300%. Те правят козунака по-сладък, но нямат този вкус, който дава захарта“, обяснява Янчо Димитров.
С подсладител е по-евтино, но често това е вредно
Производителите се изхитряват и с яйца на прах и най-вече яйчен меланж, защото яйцата са опасни от гледна точка на заплахата от салмонела. „Но процедурата е ясна и просто трябва да се спазва – яйцата се дезинфекцират, след това се измиват и счупват. Срокът на годност не зависи от това дали яйцата са пресни, или са на прах“, казва още майсторът.
Всяка година „ДЖЕЙЕЛПИ“ увеличава капацитета си с нови обекти в Бургас и региона. Пекарните вече са 7, като 6 от тях са в Бургас, а една - в Поморие. Най-новият обект на "Зиа" беше открит само преди дни в бургаския кв. "Долно Езерово" и се намира на ул. "Захари Зограф" 75 (след църквата вляво).
|
В категории:
Бизнес
Изсипи 200 милилитра от това и ребърцата ще станат гурме
Късо съединение затвори Айфеловата кула
Плащаш с карта - НАП ти връща 500 лева
5 признака на идеалния жена през очите на мъжа
ХО-ХО-ХО: Топ 5 на семейните коледни филми!
Народът масово купува имоти, отчитат ръст с близо 30 % на отпуснатите кредити
25/12/2024, Сряда 22:20
4
5 фини признака, че връзката ви се базира на химия, а не на любов
25/12/2024, Сряда 22:00
1
5 признака на идеалния жена през очите на мъжа
25/12/2024, Сряда 21:40
1
Коя е най-силната жена в зодиака
25/12/2024, Сряда 21:20
1
За тези, които нямат време: лесен и вкусен десерт за броени минути
25/12/2024, Сряда 21:00
0
Щe дaдeтe ли $100 000 зa eднa нoщyвĸa? Toвa ca нaй-лyĸcoзнитe и cĸъпи xoтeлcĸи cтaи в cвeтa
25/12/2024, Сряда 20:40
0
ХО-ХО-ХО: Топ 5 на семейните коледни филми!
25/12/2024, Сряда 20:20
0
Сбъдна се мечтата на жителите на село Ливада, улиците им вече ще имат имена
25/12/2024, Сряда 20:00
1
Първата коледна картичка у нас е направена в Русе, вижте как изглежда
25/12/2024, Сряда 20:00
0
Вижте как се увеличаваше минималното възнаграждение по години
25/12/2024, Сряда 19:25
1
Плащаш с карта - НАП ти връща 500 лева
25/12/2024, Сряда 18:49
8
Папата призова за мир: Нека замлъкнат оръжията, животът е свещен
25/12/2024, Сряда 18:00
5
"Христова" - Козунаците на Джейелпи може да намерите в пекарна ЗИА, има няколко в Бургас.