Пекарите от „Зиа“: Правим козунаците по стария български стандарт, затова са най-вкусни (СНИМКИ)
Връщаме се към корените, към някогашния БДС, и не променяме или подобряваме рецептата. Хората търсят това, което са яли като деца, и не харесват много от новите неща, казва майстор Янчо Димитров
Ключови думи:
бургас, пекарна зиа, козунаци, пекари, рецепта, тайна, съставки, майсторлък, майстор янчо димитров
16 Април 2014, Сряда, 07:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА Снимки АвторътТайната на хубавия козунак е в майсторлъка и качествените продукти
Великденската трапеза по български няма как да остане без задължителните козунак и боядисани в червено яйца, които са част от родната традиция за посрещането на светлия християнски празник. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Иисус Христос. Едва ли обаче знаете, че у нас той се е наложил сравнително късно, в периода 1915–1920 г. Дотогава за празника са се месили други хлябове, наричани колак, пармак, кравай.
В българската традиция да се замеси козунак, е свещенодействие и ритуал. Той трябва да е добре бухнал и да стане „на конци“. Козунакът трябва да се замеси рано в събота сутрин, а яденето му не може да започне по-рано от неделя след Възкресение, тъй като преди това са пости.
Ако ще правите козунак, трябва да знаете, че той се меси дълго и се пече в слаба фурна в продължение на поне четиридесет минути.
И най-големите тънкости при традиционния български козунак за читателите на Флагман.Бг разкрива майстор Янчо Димитров, управител на производствения цех на „ДЖЕЙЕЛПИ“ в Поморие
„Козунакът ни е по традиционна рецепта още по БДС. В него не се използват никакви изкуствени подсладители, консерванти и оцветители. Затова нашият козунак не е толкова жълт като тези на другите фирми. Няма яйце, което да боядисва толкова много козунака в такъв наситен цвят“, казва майсторът. „Ние използваме яйца, свинска мас, олио, захар, високо белтъчно брашно, което е два пъти по-скъпо от обикновеното и гарантира постоянно качество на изделията, както и необходимия обмен и вкус. Това брашно спестява използването на изкуствени подобрители“, добавя той. „Свинската мас има естествени емулгатори вътре. Тя е една от съставките, които придават на козунака характерната структура на конци. Ако я заменим с маргарин, например, вкусът ще се промени и тази структура няма да я има. Това е естествена традиционна съставка, нашите баби и дядовци това са яли“, казва майстор Димитров.
Най-важен е майсторлъкът, а тайната е, че използваме някогашната рецепта по БДС и не я променяме
„Връщаме се към корените на нашите баби и гледаме да не променяме рецептата. Оказва се, че хората търсят това, което са яли като деца, и не харесват много от новите неща, които се предлагат. Да, те са по-удобни за работа, намалят себестойността на продукцията, но само толкова. Най-важен е майсторлъкът. Точното дозиране на суровините, за да не бъде променено качеството на продукта. Основното при козунака е месенето“, разкрива майсторът.
„Продуктите, които използваме, са качествени и скъпи. Имаме два вида козуначени изделия – едните втасват и директно ги изпичаме за доставка до магазините; другите втасват на 80%, след това ги замразяваме шоково, пакетираме ги и ги изпращаме по пекарните, където се размразяват и се изпичат на място. С това целим до нашите клиенти да достигнат възможно най-пресни продукти, тъй като това вече се намира много трудно на пазара. Няма ги кварталните фурнички, където можеш да отидеш и да си купиш топъл хляб. Ние се стремим да постигнем точно това“, казва още Янчо Димитров.
Освен традиционния козунак, в „Зиа“ можете да откриете още два вида. Единият е обогатен с портокалови корички и стафиди, а другият – с парченца шоколад и стафиди.
От цеха на „ДЖЕЙЕЛПИ“ по Великден преди са излизали по 12 000 козунака на ден. „Това беше преди години, когато не бяха навлезли големите търговски вериги и имаше много магазинчета, с които работихме. След навлизането на хипермаркетите голяма част от тези магазинчета фалираха. С веригите не работим, тъй като те натискат за много ниски цени, а продуктите, които ние влагаме, са скъпи и няма как да отговорим на тяхната цена“, обяснява Янчо Димитров. „Нашите цени не са мръднали от 3 г. насам, макар че миналата година имаше период, в който цената на брашното беше много висока. Същото беше и с яйцата, които преди 2 г. скочиха много. Тогава увеличихме цената с 0,05 лв., колкото да си покрием разходите върху увеличението на яйцата“, добавя той.
По закон вече има много повече изисквания към този вид производство – да бъдат етикетирани продуктите, да бъдат опаковани. Това означава, че един продукт, колкото и да е пресен, отива на пазара най-малко на 6-тия час от неговото производство.
Масово производителите заменят захарта с подсладител, а яйцата – с яйчен прах или оцветители
„С изкуствените подсладители могат да направят продукта с по-сладък вкус. Те не влияят на ферментацията на маята, а захарта блокира хлебните дрожди и тестото не втасва. Затова максимумът, който можем да си позволим, когато се работи с жива мая, е 20% захар. Изкуствените подсладители се използват в много по-малки количества, тъй като са много по-сладки от захарта – някои стигат до 300%. Те правят козунака по-сладък, но нямат този вкус, който дава захарта“, обяснява Янчо Димитров.
С подсладител е по-евтино, но често това е вредно
Производителите се изхитряват и с яйца на прах и най-вече яйчен меланж, защото яйцата са опасни от гледна точка на заплахата от салмонела. „Но процедурата е ясна и просто трябва да се спазва – яйцата се дезинфекцират, след това се измиват и счупват. Срокът на годност не зависи от това дали яйцата са пресни, или са на прах“, казва още майсторът.
Всяка година „ДЖЕЙЕЛПИ“ увеличава капацитета си с нови обекти в Бургас и региона. Пекарните вече са 7, като 6 от тях са в Бургас, а една - в Поморие. Най-новият обект на "Зиа" беше открит само преди дни в бургаския кв. "Долно Езерово" и се намира на ул. "Захари Зограф" 75 (след църквата вляво).
|
В категории:
Бизнес
Без паника! Зимата смалява пенисите с 50%
Близо 400 хил. българи отварят шампанското след тази новина
Тийнейджъри нападнаха продавач е столичен мол
Официално зарязва чалгата, ето с какво ще се занимава
С помощ от роднини Доналд Тръмп се опитва да сглоби най-оспорвания кабинет на САЩ
Маскирани ограбиха трудноподвижен дядо, нападнали го докато спи
25/11/2024, Понеделник 08:34
1
Маскирани ограбиха трудноподвижен дядо, нападнали го докато спи
25/11/2024, Понеделник 08:34
0
Храм в Поморие набира средства за реставрация на икони
25/11/2024, Понеделник 08:02
1
Трима непълнолетни задържани за нападението над мъж в столичен мол
25/11/2024, Понеделник 07:39
0
Без паника! Зимата смалява пенисите с 50%
24/11/2024, Неделя 22:00
5
6 начина да разберете дали връзката ви с любимия е реална или е просто илюзия
24/11/2024, Неделя 21:40
0
4 зодии, които обичат да симулират щастие
24/11/2024, Неделя 21:20
0
Най-вкусната и мека домашна питка с мак и сусам
24/11/2024, Неделя 21:00
0
Храните, които борят стреса, напрежението и безпокойството
24/11/2024, Неделя 20:40
0
Тийнейджъри нападнаха продавач е столичен мол
24/11/2024, Неделя 20:36
3
Йордан Цонев: Санитарният кордон не ни притеснява
24/11/2024, Неделя 20:20
6
Ще донесе ли новата седмица затопляне на времето
24/11/2024, Неделя 20:00
0
"Христова" - Козунаците на Джейелпи може да намерите в пекарна ЗИА, има няколко в Бургас.