×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Рубаят“ създаде вино за ценители на морска кухня и хубави жени


„Рубаят“ създаде вино за ценители на морска кухня и хубави жени
В ресторант „Рубаят“ на бургаския бул.“Богориди“ се събраха вип-персони, за да дегустират най-доброто от производството на „Винекс Преслав“
02 Юли 2012, Понеделник, 18:22 ч.
Автор: Добромир ДОСКАЧАРОВ, снимки и видео авторът

Шардоне Рубаят 2008 и блендът от Мерло и Каберне са сред класните вина на България, но можете да ги опитате на заводски цени само в ресторантите от веригата „Рубаят“

Виното е архитектура, скулптура или живопис и правенето му е изкуство.
Това са думи на главния енолог на „Винекс Преслав“ - прочутия Стефан Пирев, един от редките специалисти в областта у нас.

В търсене на тайните на изкуството да комбинираме храна и вино (прочутото сомелиерство) посетихме ресторант "Rubaiyat" на бургаския бул.“Богориди“(виж заснетия от нас видеоматериал, за да научиш нещо полезно).

Нашият екип имаше щастието да бъде сред вип-дегустаторите от АКАГА и да се запознае с целия ритуал на вертикалната дегустация на вина от различни реколти под вещото ръководство на Мариан Пирев – синът на прославения Стефан Пирев, който е наследил тънкия му усет във винопроизводството и работи като технолог във „Винекс Преслав“. Пирев-младши ни разказа любопитни факти от историята и философията  на елексирите на „Винекс Преслав“, както и за  световните практики в енологията.
В дегустацията участваха вина на „Винекс Преслав“ - от луксозните серии „Нови пазар“, „Golden age” и „Rubaiyat“, гроздето за които идва от специални райони. 

 В Североизточна България зреят сортовете за белите  вина от марките Велики Преслав,  Хан Крум и Нови пазар. За червените вина използват винен материал от Южна България - района  около Свиленград и Харманли. Важен термин в енологията е „тероар“ - съвкупността от  климатични и почвени особености на даден микрорайон, които формират  специфичен характер на зреещото там грозде.
Всяко вино носи послание чрез създаването на рецептата за него и технологията на обработка, в която се влагат разнообразни идеи и настроения. Голямото майсторство се състои в това – когато отвориш бутилката да  усетиш неповторимия аромат и вкус.

Мариан Пирев – технолог от „Винекс Преслав“ разяснява философията на виното
Например серията „Нови пазар“ на „Винекс Преслав“ са леки  вина, които създават спокойна и неангажираща лятна атмосфера. Затова и с тях започна дегустацията в ресторант „Rubaiyat“ на бургаския бул.“Богориди“.

 Лозята, от които се произвеждат вината „Нови пазар“ са в района около Нови пазар - там преди 20 години се е произвеждало виното от френския сорт пино гри и немският ризлинг. Първото вино, което опитахме в „Рубаят“, беше „Нови пазар“ от сорта ризлинг. Тероарът в района на Нови пазар  е един от най-добрите в тези географски ширини на Европа и гроздето дава изключително леки и приятни вина. Идеята на серията „Нови пазар“ е да внесе  фин, елегантен вкус, който позволява те да се консумират както самостоятелно, така и с разнообразна храна. Ароматите, характерни за ризлинга са мед, цитрус и праскова. Гроздето за това вино не се бере прекалено узряло, но въпреки това трябва да притежава достатъчно захарност.

Последният проект на "Винекс Преслав" са вината с марката "Рубаят", първата бутилка, от което ни отвори Мариан Пирев. Името е препратка към неувяхващия чар на четиристишията на Омар Хаям и също като творчеството му има потенциал за продължително отлежаване. Вината „Рубаят“ са личен проект на Стефан Пирев. Те са еманация на стремежа му да изгради червено вино от не толкова добре узряла суровина.

Ето и тънкостите в създаването на това великолепно вино, за което Мариан Пирев казва следното: Подходихме индивидуално към продукта с грозде от точно определени масиви, реколта 2006. Червеното е бленд между  68% каберне совиньон и 32 % мерло от района на Южна България, брани са от четири различни лозя - за повече комплекстност. Бялото е 100% шардоне от четири клона, като са избирани отново за пълноценна комплекстност: единият е за интензивност на аромати, другият - за структура и дълготрайност, останалите - за свежест на виното.

От виното „Рубаят“ са произведени са 9 000 бутилки. В процеса на винификация са вложени  уникални технологични практики. Отлежавали са в нови френски бъчви - шардонето осем месеца, а блендът от мерло и каберне - дванайсет. Идеята е да се получи висок клас скъпо вино - не само като технология, но и като завършен продукт с луксозен дизайн. За оформлението му принос има и художникът Красимир Трифонов. Това са вина с дълъг живот и потенциал за развитие в бутилката, предназначени за ценители и колекционери. Бялото спокойно може да бъде съхранявано около 8-10 години, а червеното - повече от 10. Това е било водещо в осъществяването на замисъла по този проект и резултатът е непоколебим.

В дегустацията бяха включени луксозните серии „Нови пазар“, „Golden age” и „Rubaiyat“
На миналогодишното издание на международния конкурс за вина от сорта шардоне Chardonnay du Monde, който се проведе между 9 и 12 март 2011г. в Бургундия, златен медал беше присъден на "Винекс Преслав". Така неговото шардоне Рубаят 2008 стана единственото в България, отличено  на толкова престижен конкурс. Винзаводът получи и сребро за "Хан Крум 1939", реколта 2009.

Истинското вино е като дух в бутилка, затворен с години, а "освобождаването" му не е обикновена консумация. То е изкуство. И за да му се насладиш изцяло, е хубаво да имаш специална обстановка.  Е, именно това най-важно изискване е залегнало в създаването на ресторантите от веригата „Rubaiyat“, зад които стои холдинг-производител, гарантиращ качеството. И нещо много важно – дори и най-изисканите вина са на заводски цени!
Ние ви гарантираме, че в Бургас няма друг ресторант с по-богато морско меню. За невероятната атмосфера се грижат най-големите музиканти, чието присъствие е напълно безплатно за гостите на „Рубаят“.

Ето и програма на най-важните музикални събития в ресторантите „Рубаят“ в Бургас:
РУБАЯТ ди Маре
5 юли 2012 г. (четвъртък) – група „Акага” представя най-новото си парче „Нека да е лято”; коктейл послучай събитието с дегустация, проведена от г-н Мариан Пирев

РУБАЯТ ди Маре
Група „Акага” ще свири четири дни седмично през лято 2012 г.; всяка седмица те ще изненадват публиката с разнообразен репертоар и различни солисти; ВХОД СВОБОДЕН

РУБАЯТ ди Маре
8 юли 2012 г. (неделя) – концерт на група „Остава”

РУБАЯТ ди Маре
21 юли 2012 г. (събота) – концерт на великия Васил Найденов

РУБАЯТ Мюзик
Веселин Мостров, пианомен, ще свири четири дни седмично през лято 2012 г. ВХОД СВОБОДЕН




В категории: Лайфстайл


Чутовна сензация в "Ергенът"
Чутовна сензация в "Ергенът" 10/03/2025, Понеделник 21:38 0
Купи си кола за 500 000 долара
Купи си кола за 500 000 долара 10/03/2025, Понеделник 21:33 0
Флагман.БГ Тя разтърси "Ергенът" Тя разтърси "Ергенът" 10/03/2025, Понеделник 20:34 0
11
Коментара по темата
11.
never again!
11.08.2012 21:53:58
0
0
Rubayat na Bogoridi - privrahme se ot tam predi 10 minuti - mnogo dobar interior i do tam prikluchva vsichko. Hranata beshe studena ,chakahme 4 choveka 1 chas za salati, chas i polovina za osnovno, sled kato prikluchihme s osnovnoto doidoha hlebchetata i birata, koito biahme porachali s osnovnoto, no te biaha reshili da gi servirat moje bi kato za slediastie. Pitkite biaha studeni i tvardi kato kamuk, kakto i svinskite karenca - triabvashe da si nosim Husqvarna za da gi rejem. S deserta izkarahme kasmet - chakahme samo 45 minuti i ne beshe nikak vkusen - toplo kiselo mliako s tri parchenca smokini i niakakva vkisnata torta. Za smetkata chakahme 30 minuti, ne ni prieha zlatnata karta za namalenie, poneje bili izkarali veche kasovia bon! S niakolko dumi - mnogo bavno obslujvane, studena hrana i cenite sa prekaleno visoki za niskoto kachestvo na zavedenieto. Ima i pevica, koiato da zabavliava klientite dokato chakat, no e preporachitelno da se hodi s niakolko tabletki valerian za uspokoenie i vatreshen mir, za da ne zapochnesh da celish manager-a s vilici i nojove! Ne go preporachvam na hora, ceniteli na dobrata kuhnia!
10.
Венелин Тодоров
04.07.2012 13:45:30
0
1
Ходил съм в много държави и съм обиколил много кръчми. Формулата на Рубаят е добре подрбана и смятам, че това са най-качествените на този етап заведения в Бургас. Разбрах, че са отворили такива ресторанти и в други градове. Някой знае ли къде са?
9.
до руска
04.07.2012 07:23:47
0
0
Да те поканя у нас на терасата в понеделник вечер и ще чуеш яка чалга от Рубаят ди Маре, перкусии и оркестър с роми.
8.
дафи
03.07.2012 15:05:53
3
0
много са готини ресторантите "Рубаят" и в центъра и Ди маре и в ж.к. "Славейков", чисто и приятно, с хубава кухня. Далеч от вмирисаните капани
7.
Kiro
03.07.2012 04:58:19
1
2
Neznam dali e viarno sichko det ste pisali za toq restorant,ama taq godina hit na Bogoridi sa kartofite na klechka,daaa qko
6.
kris
02.07.2012 21:16:44
2
11
Като си оправят кухнята и порциите бих се прежалил да отида пак.Иначе по добре на капани!
5.
Саня
02.07.2012 19:57:43
3
2
Рубаят на Богориди е по-хубав от Рубаят ди маре на който толкова много му правите реклама. Музиката в Рубаята на Богориди и по-хубава,защото не е силна и ти дава настроение да пиеш спокойно вино и да си хапваш, храната е евтина, ходила съм във всички Рубаяти - на Богориди си е най-хубавата.Отвън например сега през лятото е страхотна обстановката, препоръчвам ви е повече от Ди Маре
4.
скръц
02.07.2012 19:47:15
0
9
Бре това момче на видеото какво е младо пък какви неща знае.
Дядо ми знае само хакай гроздето в бидона и не го търси за разни рецепти и технологии.
Ама пак хубаво вино ставаше :-)
3.
руска
02.07.2012 19:44:27
3
5
вие кой искате да видите като вип-ове бе - Камелия и Азис?
в Рубаятите не съм чувала да пускат чалга, затуй по-дoбре не сядайте там, мърльовци
2.
вип
02.07.2012 19:15:55
2
4
вие пък за вип ли се имате утрепки такива?
1.
lk
02.07.2012 19:09:52
2
7
kvi vip personi sa tiq neandertalci
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
След резила с Конституционния съд обвиниха прокуратурата, че крие кражбата на изборите След резила с Конституционния съд обвиниха прокуратурата, че крие кражбата на изборите Зоват президента да свика незабавно Консултативния съвет за национална сигурност, за да се обсъди тежката институционална криза  Голяма излагация на Мегз, но изхвърлиха Филип от Hell`s Kitchen Голяма излагация на Мегз, но изхвърлиха Филип от Hell`s Kitchen  Инфлуенсърът, който казва, че жената, кухнята и колата са доста сходни, защото не се ли грижиш добре за тях, започват проблемите, изгори омлета Наркокухнята в ж.к."Славейков" се оказа на култов застаряващ гангстер Наркокухнята в ж.к."Славейков" се оказа на култов застаряващ гангстер 54-годишният мъж превърнал панелния си апартамент в лаборатория Чутовна сензация в "Ергенът" Чутовна сензация в "Ергенът" Ще има ли бунт на претендентки за Мартин? Нови разкрития за убийците на 20-годишния Мариян, единият е арестуван в Чехия Нови разкрития за убийците на 20-годишния Мариян, единият е арестуван в Чехия Предстои да бъдат издадени европейски заповеди за арест спрямо тях, тъй като са опитали да заличат следите от убийството, а след това са напуснали страната Купи си кола за 500 000 долара Купи си кола за 500 000 долара Бони има много пари Откриха две тела в къща край Петрич Откриха две тела в къща край Петрич Все още не е ясно дали са установени следи от насилие В 7 секции не е отчетен валиден вот, а в дори 2 липсват бюлетините в чувалите В 7 секции не е отчетен валиден вот, а в дори 2 липсват бюлетините в чувалите ЦИК закъсня с преизчисляването на данните от изборите и заради това Конституционния съд ще закъснее със своето решение - дали ще има пренареждане в Народното събрание След алармата на Флагман: АПИ си изми ръцете с лошото време и проливните дъждове за стоп-ремонта на пътя Босна-Визица След алармата на Флагман: АПИ си изми ръцете с лошото време и проливните дъждове за стоп-ремонта на пътя Босна-Визица Валежите от дъжд и сняг преовлажнили терена и това възпрепятствало качественото изпълнение на строителните дейности Саботаж срещу Конституционния съд? Панова се оплаква от ЦИК и "Информационно обслужване" Саботаж срещу Конституционния съд? Панова се оплаква от ЦИК и "Информационно обслужване" Възпрепятства се дейността на съда да приключи делото за изборите, разкри тя
Вдигна сватба, а после бързо се разведе Вдигна сватба, а после бързо се разведе На Емили Озмънт не й провървя в любовта Балканска страна победи Германия, Австрия, Франция, Италия и Швейцария накуп Балканска страна победи Германия, Австрия, Франция, Италия и Швейцария накуп На престижно Световно Имаше големи планове, но... Имаше големи планове, но... Ерик тен Хаг не се задържа достатъчно дълго в Ман Юнайтед Демонът на войната и ужасът на европейците Демонът на войната и ужасът на европейците Ето как ще откликнат европейските народи на евентуален призив да грабнат оръжието  С колко бяха увеличени пенсиите С колко бяха увеличени пенсиите Вдигнаха ги със 103 лева Петролен танкер се запали след сблъсък с товарен кораб в Северно море Петролен танкер се запали след сблъсък с товарен кораб в Северно море Тече мащабна спасителна операция Отиде си актьор от "Хари Потър" Отиде си актьор от "Хари Потър" Един от уважаваните британски актьори Почина известен актьор Почина известен актьор Агентът му съобщи, че актьорът е починал в неделя Вижте как Букурещ пламна заради отказа за регистрация на Джорджеску Вижте как Букурещ пламна заради отказа за регистрация на Джорджеску Причината е решението на Централното избирателно бюро да отхвърли кандидатурата на Калин Джорджеску на президентските избори Платформата "X" на Илон Мъск се срина Платформата "X" на Илон Мъск се срина Тя не може да бъде отворена по целия свят
Корнелия Нинова Корнелия Нинова Хора, не се примирявайте - управяват ни фалшификатори Виц на деня Виц на деня Ти сама каза, че ако се случи нещо с теб, мога да излизам с други жени!
- Имах предвид ако умра, а аз просто заседнах в асансьора...
Виц на деня Виц на деня Прибира се един перничанин от работа и крещи от вратата:
- Жена веднага слагай ракията и салатата, мача почва!
Тя:
- Веднага миличко, ама първо ми кажи вълшебната думичка!
Той:
- Бегом ма, ше ти е*а майката...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук На бутилката текила е написано, че не трябва да се съхранява повече от 60 дни след отварянето. Наивни българи!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори