„Рубаят“ създаде вино за ценители на морска кухня и хубави жени
В ресторант „Рубаят“ на бургаския бул.“Богориди“ се събраха вип-персони, за да дегустират най-доброто от производството на „Винекс Преслав“
Ключови думи:
Рубаят, вино, ресторант, музика на живо, меню, Rubaiyat, Рубаят ди Маре, енолог, Мариан Пирев, Стефан Пирев, технолог, Винекс Преслав, пино гри, ризлинг, Нови пазар, Голдън ейдж, Golden age, захарност, сомелиер, видео, акага, васил найденов
02 Юли 2012, Понеделник, 18:22 ч.
Автор: Добромир ДОСКАЧАРОВ, снимки и видео авторътШардоне Рубаят 2008 и блендът от Мерло и Каберне са сред класните вина
на България, но можете да ги опитате на заводски цени само в
ресторантите от веригата „Рубаят“
Виното е архитектура, скулптура или живопис и правенето му е изкуство.
Това са думи на главния енолог на „Винекс Преслав“ - прочутия Стефан Пирев, един от редките специалисти в областта у нас.
В търсене на тайните на изкуството да комбинираме храна и вино (прочутото сомелиерство) посетихме ресторант "Rubaiyat" на бургаския бул.“Богориди“(виж заснетия от нас видеоматериал, за да научиш нещо полезно).
Нашият екип имаше щастието да бъде сред вип-дегустаторите от АКАГА и да се запознае с целия ритуал на вертикалната дегустация на вина от различни реколти под вещото ръководство на Мариан Пирев – синът на прославения Стефан Пирев, който е наследил тънкия му усет във винопроизводството и работи като технолог във „Винекс Преслав“. Пирев-младши ни разказа любопитни факти от историята и философията на елексирите на „Винекс Преслав“, както и за световните практики в енологията.
В дегустацията участваха вина на „Винекс Преслав“ - от луксозните серии „Нови пазар“, „Golden age” и „Rubaiyat“, гроздето за които идва от специални райони.
В Североизточна България зреят сортовете за белите вина от марките Велики Преслав, Хан Крум и Нови пазар. За червените вина използват винен материал от Южна България - района около Свиленград и Харманли. Важен термин в енологията е „тероар“ - съвкупността от климатични и почвени особености на даден микрорайон, които формират специфичен характер на зреещото там грозде.
Всяко вино носи послание чрез създаването на рецептата за него и технологията на обработка, в която се влагат разнообразни идеи и настроения. Голямото майсторство се състои в това – когато отвориш бутилката да усетиш неповторимия аромат и вкус.
Мариан Пирев – технолог от „Винекс Преслав“ разяснява философията на виното
|
Лозята, от които се произвеждат вината „Нови пазар“ са в района около Нови пазар - там преди 20 години се е произвеждало виното от френския сорт пино гри и немският ризлинг. Първото вино, което опитахме в „Рубаят“, беше „Нови пазар“ от сорта ризлинг. Тероарът в района на Нови пазар е един от най-добрите в тези географски ширини на Европа и гроздето дава изключително леки и приятни вина. Идеята на серията „Нови пазар“ е да внесе фин, елегантен вкус, който позволява те да се консумират както самостоятелно, така и с разнообразна храна. Ароматите, характерни за ризлинга са мед, цитрус и праскова. Гроздето за това вино не се бере прекалено узряло, но въпреки това трябва да притежава достатъчно захарност.
Последният проект на "Винекс Преслав" са вината с марката "Рубаят", първата бутилка, от което ни отвори Мариан Пирев. Името е препратка към неувяхващия чар на четиристишията на Омар Хаям и също като творчеството му има потенциал за продължително отлежаване. Вината „Рубаят“ са личен проект на Стефан Пирев. Те са еманация на стремежа му да изгради червено вино от не толкова добре узряла суровина.
Ето и тънкостите в създаването на това великолепно вино, за което Мариан Пирев казва следното: Подходихме индивидуално към продукта с грозде от точно определени масиви, реколта 2006. Червеното е бленд между 68% каберне совиньон и 32 % мерло от района на Южна България, брани са от четири различни лозя - за повече комплекстност. Бялото е 100% шардоне от четири клона, като са избирани отново за пълноценна комплекстност: единият е за интензивност на аромати, другият - за структура и дълготрайност, останалите - за свежест на виното.
От виното „Рубаят“ са произведени са 9 000 бутилки. В процеса на винификация са вложени уникални технологични практики. Отлежавали са в нови френски бъчви - шардонето осем месеца, а блендът от мерло и каберне - дванайсет. Идеята е да се получи висок клас скъпо вино - не само като технология, но и като завършен продукт с луксозен дизайн. За оформлението му принос има и художникът Красимир Трифонов. Това са вина с дълъг живот и потенциал за развитие в бутилката, предназначени за ценители и колекционери. Бялото спокойно може да бъде съхранявано около 8-10 години, а червеното - повече от 10. Това е било водещо в осъществяването на замисъла по този проект и резултатът е непоколебим.
В дегустацията бяха включени луксозните серии „Нови пазар“, „Golden age” и „Rubaiyat“
|
Истинското вино е като дух в бутилка, затворен с години, а "освобождаването" му не е обикновена консумация. То е изкуство. И за да му се насладиш изцяло, е хубаво да имаш специална обстановка. Е, именно това най-важно изискване е залегнало в създаването на ресторантите от веригата „Rubaiyat“, зад които стои холдинг-производител, гарантиращ качеството. И нещо много важно – дори и най-изисканите вина са на заводски цени!
Ние ви гарантираме, че в Бургас няма друг ресторант с по-богато морско меню. За невероятната атмосфера се грижат най-големите музиканти, чието присъствие е напълно безплатно за гостите на „Рубаят“.
Ето и програма на най-важните музикални събития в ресторантите „Рубаят“ в Бургас:
„РУБАЯТ ди Маре”
5 юли 2012 г. (четвъртък) – група „Акага” представя най-новото си парче „Нека да е лято”; коктейл послучай събитието с дегустация, проведена от г-н Мариан Пирев
„РУБАЯТ ди Маре”
Група „Акага” ще свири четири дни седмично през лято 2012 г.; всяка седмица те ще изненадват публиката с разнообразен репертоар и различни солисти; ВХОД СВОБОДЕН
„РУБАЯТ ди Маре”
8 юли 2012 г. (неделя) – концерт на група „Остава”
„РУБАЯТ ди Маре”
21 юли 2012 г. (събота) – концерт на великия Васил Найденов
„РУБАЯТ Мюзик”
Веселин Мостров, пианомен, ще свири четири дни седмично през лято 2012 г. ВХОД СВОБОДЕН
В категории:
Лайфстайл
Майка на нападнато момиче в София: Банди ходят в мола за грабежи и изнасилвания
Дари 20 милиона
Близо 12 000 контрабандни „маркови“ стоки задържаха на МП Лесово
Обесилият се полицай оставил предсмъртно писмо?
Разбиха престъпна мрежа с български просяци в Гърция
Зловещо: Момче задига номера от изгорялата кола на Гунди, ето какво се случва с него
22/11/2024, Петък 13:40
0
Разкриха тайната й
22/11/2024, Петък 13:20
0
Археологически музей ще бъде издигнат в Обзор
22/11/2024, Петък 13:00
0
Спортна България скърби
22/11/2024, Петък 12:46
0
Обесилият се полицай оставил предсмъртно писмо?
22/11/2024, Петък 12:30
1
Дари 20 милиона
22/11/2024, Петък 12:18
1
Ето кой ще печели „Биг брадър"
22/11/2024, Петък 12:01
0
"Путин е Хитлер на този век"
22/11/2024, Петък 11:40
4
Закъса
22/11/2024, Петък 11:20
1
Напук на МНС Орбан кани Нетаняху в Унгария
22/11/2024, Петък 11:00
1
Близо 12 000 контрабандни „маркови“ стоки задържаха на МП Лесово
22/11/2024, Петък 10:35
0
Майка на нападнато момиче в София: Банди ходят в мола за грабежи и изнасилвания
22/11/2024, Петък 10:30
8
Дядо ми знае само хакай гроздето в бидона и не го търси за разни рецепти и технологии.
Ама пак хубаво вино ставаше :-)
в Рубаятите не съм чувала да пускат чалга, затуй по-дoбре не сядайте там, мърльовци