Чифликчийските сарми на баба Йова с кисело зеле – не сте яли толкова добри
Как да ги приготвите
Ако сте сложили кисело зеле, ще ви зарадваме с една невероятна рецепта за сарми. Януари е идеален момент да си ги направите. Това са така наречените чифликчийски сарми и се правят в гювеч. Аз ги правя не само на празници, а винаги когато имам домашно кисело зеле и малко време. Цялото ми семейство ги обожава.
Какви продукти са необходими?
Един брой кисело зеле
5 пържоли от свински врат
1 брой праз
1 глава лук
100 милилитра червено вино
1 чаена чаша ориз
черен пипер на вкус
2 чаени лъжици чубрица
2 чаени лъжици червен пипер
сол – на вкус
Вода
Как да си ги приготвите?
Накълцайте вратното месо на дребно и му сложете черен пипер и сол. Празът се реже на колелца, а лукът на ситни кубчета. В тиган слагаме малко олио, за да задушим двата вида лук. След няколко минути добавяме нарязаното месо. То се готви докато си смени цвета и получи лек златист загар.
След това добавете виното и оставете да покъкри няколко минути
Оризът трябва да се измие, след което да се сложи при месцето. Чакаме да стане прозрачен, наливаме 200 милилитра вода и овкусяваме със сол, чубрица и червен пипер.
На дъното на гювеча се слагат няколко зелеви листа. След това започваме да свиваме сармите. Слагате от плънката от едната страна на зелевото листо и след това завивате краищата от двете страни преди да завиете към другия край. Готовите сърми се нарежда плътно в гювеча и се заливат с 400 милилитра вода.
Поръсват се с червен пипер и се притискат отгоре с чиния. Затворете гювеча с капак и го сложете на 200 градуса във фурната за 50 минути. Когато времето мине, махнете капака и дозапечете сармите докато станат готови.