×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тръмп ще отбележи първите 100 дни от управлението си с митинг в Детройт
  • Ето какво ще е времето днес
  • Тръмп ще намали въздействието на автомобилните мита
  • След великденската ваканция, депутатите се събират за две заседания, започвайки с извънреден парламентарен контрол днес
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да четем етикетите на храните и кои са опасните Е-та


Как да четем етикетите на храните и кои са опасните Е-та
Ключови думи: етикет, е-та, флагман
29 Април 2025, Вторник, 11:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Не всички Е-та са опасни – някои са напълно естествени

В забързаното ежедневие често грабваме продукти от рафта, без да се замислим какво точно съдържат. Друг път пък гледаме, но нищо не разбираме от дребните букви непознатите названия.

Етикетите на храните са като малка карта със скрити съобщения – някои безобидни, други не чак толкова. 

Затова е важно да умеем да ги четем правилно и да разпознаваме скритите рискове.

Какво всъщност означават "Е-тата"?
Когато видите на етикета надпис като Е102, Е202 или Е621, това са кодираните имена на добавки, одобрени за употреба в хранително-вкусовата индустрия. Те може да са оцветители, консерванти, подсладители, подобрители на вкуса или стабилизатори.

Не всички Е-та са опасни – някои са напълно естествени (като витамин C – Е300). Проблемът е, че сред тях има и добавки със съмнителна репутация, свързвани с алергии, храносмилателни проблеми, хормонални смущения, а в някои случаи – дори с канцерогенен риск.

Как да четем етикетите умно

Погледнете първо съставките. Те са изписани по реда на количеството им – първото е най-много.

Запомнете кодовете на най-рисковите Е-та. Много от тях имат лесни за разпознаване номера.

Избягвайте продукти с твърде много добавки. Колкото по-дълъг е списъкът, толкова по-обработена е храната.

Внимавайте със скритите форми на захари, мазнини и сол. Те често са "облечени" зад сложни химични имена.

Потърсете алтернативи с етикети "без добавки", "без консерванти" или "био".

Кои са Е-тата, за които да внимаваме най-много?

Ето кратък списък на някои от най-проблемните добавки:

Е102 (Тартразин) – синтетичен жълт оцветител, свързан с алергии и хиперактивност при деца.

Е110 (Сънсет Йелоу) – оцветител, възможен канцероген, забранен в някои страни.

Е120 (Кошенил/Кармин) – червен оцветител от насекоми; може да предизвика алергични реакции.

Е220 (Серен диоксид) – консервант, който може да влоши астмата и дразни дихателните пътища.

Е250 (Натриев нитрит) – консервант в месни продукти, свързан с риск от рак при високи количества.

Е621 (Мононатриев глутамат, MSG) – усилвател на вкуса, за който има съмнения, че причинява "синдром на китайския ресторант" – главоболие, гадене, изтръпване.

Е951 (Аспартам) – изкуствен подсладител, обсъждан за възможни неврологични и метаболитни ефекти.

Освен Е-тата, е важно да гледаме:

Когато четем етикетите на храните, освен за съдържанието на Е-та, е важно да обръщаме внимание и на други детайли, които пряко засягат здравето ни. Списъкът със съставки е ключов — там съставките са подредени в ред на количеството им. Ако на първо място виждаме захар, глюкозо-фруктозен сироп или палмово масло, това е знак, че храната е с ниска хранителна стойност.

Трябва да следим внимателно и за скритите форми на добавена захар – тя често се крие под различни имена като агаве, малтодекстрин, инвертирана захар. Важно е да гледаме и съдържанието на общи захари в хранителната стойност, не само дали пише "без добавена захар".

Хидрогенираните мазнини са друга скрита опасност. Ако в съставките се споменава „частично хидрогенирано масло“, това означава наличие на трансмазнини, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Препоръчително е да избираме храни със здравословни мазнини като зехтин, авокадо или краве масло.

Високото съдържание на сол също е често срещано в пакетираните продукти. Добра практика е да се търсят храни с по-малко от 400 мг натрий на порция. По-ниското съдържание на сол е от полза за кръвното налягане и сърдечното здраве.

Освен това е важно да обръщаме внимание на калорийната стойност и на съотношението между въглехидрати, белтъчини и мазнини. Продукти с високо съдържание на фибри и протеини са за предпочитане пред тези с излишна захар и празни калории.

Хора с алергии трябва да следят за обозначенията на етикета за съдържание или следи от глутен, ядки, мляко, яйца, соя, риба или миди. Обикновено производителите посочват това в края на списъка със съставките.

Произходът на продукта и начинът му на производство също са важни. Ако храната е обозначена като „натурална“, „био“ или „органична“, тя трябва да носи съответното сертификационно лого, което доказва контрола върху качеството ѝ.

Накрая, не трябва да пропускаме срока на годност и условията за съхранение. Дори когато продуктът е още в срок, ако не е съхраняван правилно, качеството и безопасността му може да са нарушени.


В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ако всички майки и дами на Бургас бяха като нея Ако всички майки и дами на Бургас бяха като нея Тя показва от десетилетие как се успява с подкрепата на Община и Общински съвет Десетки шофьори останаха без книжки заради затворена отсечка Десетки шофьори останаха без книжки заради затворена отсечка Според АПИ камионите е трябвало да преминат през други села Кметът Николай Димитров: Инвестираме в по-добри пътища и подредена транспортна визия за община Несебър Кметът Николай Димитров: Инвестираме в по-добри пътища и подредена транспортна визия за община Несебър Пътното платно на ул. "Първа" е четирилентово с две ленти в посока Пореден курс парамедици взеха своите дипломи от Бургаския държавен  университет Пореден курс парамедици взеха своите дипломи от Бургаския държавен университет Дипломите бяха връчени от ректора на Бургаския държавен университет проф. д-р Христо Бозов,д.м. Състезател на СК "Бушидо"-Несебър с вицеевропейска шампионска титла по карате Състезател на СК "Бушидо"-Несебър с вицеевропейска шампионска титла по карате Стефан участва в една от най-оспорваните категории - до 70 кг. при мъжете до 21 г. Обявиха за общонационално издирване Александър, пребил с чук 12-годишното момче в "Лазур" Обявиха за общонационално издирване Александър, пребил с чук 12-годишното момче в "Лазур" Вече 16-и ден по-големият син на Венелин Танков се укрива след зверския побой на ул. "Копривщица", но не напуснал страната   Мощен сблъсък в тежка категория на MAX FIGHT 61 Мощен сблъсък в тежка категория на MAX FIGHT 61 На 31 май в София, зала Lonsdale и MAX FIGHT CENTER, ще станем свидетели на епичен сблъсък в тежка категория Съветниците от ГЕРБ с добри предложения за крайните квартали и съставни селища Съветниците от ГЕРБ с добри предложения за крайните квартали и съставни селища В Бюджет 2025 са включени улици, клубове, осветление и обществени пространства Експерти от 4 държави обсъдиха в Камено общ механизъм за действие при трансгранични пожари Експерти от 4 държави обсъдиха в Камено общ механизъм за действие при трансгранични пожари Част от събитието е и днешното учение на пожарната в бургаския кв. Банево Видяхте ли много пожарни на сирени в Бургас? Не е каквото си мислите Видяхте ли много пожарни на сирени в Бургас? Не е каквото си мислите Вижте какво се случва в близкия кв. Банево, където често през лятото вилнее огънят
Тръмп си призна: Управлявам САЩ и света Тръмп си призна: Управлявам САЩ и света Знаете ли, това, което правя, е изключително сериозно, заяви президентът на САЩ Енергиен експерт посочи как Испания можеше да избегне кризата с тока и намеси България Енергиен експерт посочи как Испания можеше да избегне кризата с тока и намеси България "Европа трябва да защитава физичната среда, но и мрежовата", каза пък специалистът по киберсигурност Ясен Такев Почина Ирина Мутафчиева Почина Ирина Мутафчиева Тя е автор на множество публикации в централния периодичен печат и в специализирани издания А ако токът спре в такъв момент? А ако токът спре в такъв момент? Хаосът в Испания можеше да е още по-голям Най-малко 26 души загинаха при експлозия Най-малко 26 души загинаха при експлозия Починали са и деца В Мадрид тече грандиозно изкупуване на... В Мадрид тече грандиозно изкупуване на... По неволя: Транзисторите се връщат на мода Защо на Пиренеите останаха без ток? От Лисабон казаха има ли кибератака Защо на Пиренеите останаха без ток? От Лисабон казаха има ли кибератака В Мадрид обаче не бързат с констатациите Мъск с много интересно изказване Мъск с много интересно изказване Милиардерът коментира технологичния напредък Мъничко куче впечатли мнозина Мъничко куче впечатли мнозина Животното оцеля 529 дни само Продадоха писмо от "Титаник" за невероятна сума Продадоха писмо от "Титаник" за невероятна сума 399 000 долара за вещта
Володимир Зеленски, президент на Украйна Володимир Зеленски, президент на Украйна Ние ценим живота на хората, а не парадите Виц на деня Виц на деня Тя разбра, че трябва да си обръсне краката, когато Той я погали и каза:
- Шаро, махай се!
Виц на деня Виц на деня - Като малък исках да стана гробар...
- Защо?
- Спокойна работа, клиентите не се оплакват.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Село - място, където кокошките ходят сурови по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори