×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Православните християни възпоменават Свети Максим Изповедник и св. мъченик Неофит
  • Украинска тв водеща: Зеленски е писнал на всички!
  • Тръмп обяви чистка на над 1000 чиновници, назначени от Байдън
  • Калин Джорджеску остава фаворит за предстоящите президентските избори в Румъния
  • Десет жертви при пожар в хотел в скицентър в Турция
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как се приготвят турските сарми с булгур


21 Декември 2024, Събота, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Плънката не е сложна, но изисква внимание към детайла

Турските сарми с булгур са популярно ястие, което впечатлява с баланса между фини подправки, леко кисел нюанс и приятната плътност на булгура. Но как да постигнем автентичен резултат у дома? В следващите редове ще научите стъпките, подправките и техниките за перфектни резултати.

Какво е типично за турските сарми и за какво да внимаваме?
Турските сарми често използват лозови листа или зелеви листа, но най-разпространени са тези с тънки и фини лозови листа. Булгурът добавя приятна текстура, подобна на тази на ориза, но с леко ядков нюанс. Именно булгурът отличава тези сарми от българските вариации, където се използва основно ориз.

При избора на булгур е добре да се спрете на фино смлян сорт, който се сварява по-бързо и не остава твърд. От ключово значение е и правилният подбор на подправки. Кимионът, сумакът, ментата (джодженът), лимоновият сок и зехтинът са комбинация, която ще ви отведе директно в сърцето на турската кухня.

Много важен е начинът на завиване на сармите. Лозовите листа трябва да са крехки и еластични, за да не се скъсат, но и достатъчно стегнати, за да задържат пълнежа. Когато са свити правилно, сармите запазват всички сокове и аромати вътре, а при разрязване се разкрива нежна, ароматна плънка.

Приготвяне стъпка по стъпка за перфектни резултати
За да постигнете автентичния вкус, отделете време за подготовка. Плънката не е сложна, но изисква внимание към детайла. Сваряването и задушаването на компонентите поетапно осигурява пълно насищане на ароматите. Крайният резултат е ястие, което можете да сервирате както топло, така и охладено – турските сарми са чудесни и за лека лятна вечеря, и за допълнение към празнична трапеза.

Необходими продукти:

Около 40-50 бр. лозови листа (може и консервирани, измити и накиснати)

1 ч.ч. фино смлян булгур
1 глава ситно накълцан лук
2-3 скилидки чесън, ситно нарязани
1 ч.л. кимион (смлян)
1 ч.л. суха мента (или джоджен)
1 ч.л. сумак (по желание, придава лека кисела нотка)
Сол и черен пипер на вкус
Сокът от 1/2 лимон
Около 50-60 мл зехтин (екстра върджин)
2-3 с.л. ситно нарязан магданоз
Гореща вода или зеленчуков бульон за задушаване

Начин на приготвяне:

Подготовка на лозовите листа:

Ако използвате пресни лозови листа, ги бланширайте за кратко във вряща подсолена вода, докато омекнат.
Ако са консервирани, изплакнете ги обилно, за да отстраните излишната сол.
Оставете ги да се отцедят върху кухненска хартия.

Приготвяне на плънката:

Загрейте половината от зехтина в дълбок тиган и задушете лука и чесъна, докато омекнат и пуснат аромати.
Добавете булгура и разбъркайте няколко минути, за да се запържи леко.
Добавете кимиона, ментата, сумака (ако използвате), щипка сол и черен пипер. Разбъркайте, докато подправките се разнесат равномерно.
Долейте чаша гореща вода или бульон и гответе на слаб огън, докато булгурът набъбне, но все още не е напълно сварен. Течността трябва почти да се абсорбира.
Свалете от огъня и добавете магданоза, лимоновия сок и останалия зехтин. Опитайте на вкус и коригирайте подправките при нужда.

Свиване на сармите:

Поставете лозово листо върху дъска или чиния с гладката страна надолу. Дебелите жилки трябва да са от горната страна.
Сложете 1 ч.л. (или повече, според големината на листото) от плънката в средата.
Завийте първо двата странични края, след това долния и продължете да навивате плътно нагоре, докато получите стегнато малко рулце.

Подреждане и готвене:

На дъното на широка и ниска тенджера наредете няколко лозови листа, за да предотвратите залепване.
Подредете сармите плътно една до друга, може на няколко слоя.
Залейте с гореща вода или бульон, колкото леко да ги покрие, и сложете малка чиния или капак, по-малък от диаметъра на тенджерата, отгоре, за да не се развият.
Варете на слаб огън около 30-40 минути, докато булгурът се свари напълно, а листата станат крехки.
Турските сарми с булгур са ястие, което изисква малко повече време и внимание, но крайният резултат винаги си заслужава. Богатите подправки, финият аромат на лозовите листа и приятната плътност на булгура създават хармоничен вкус, който впечатлява и най-взискателните гости.

Добър апетит!
 


В категории: Вкусно


2
Коментара
Флагман.БГ Пълен тараш: Обраха дома й в Лас Вегас Пълен тараш: Обраха дома й в Лас Вегас 21/01/2025, Вторник 14:00 1
2
Коментара по темата
2.
Fakman
22.12.2024 12:00:14
1
1
4e te qdat li sarmi tea balaci
1.
Турски тираджия
22.12.2024 07:28:13
1
1
Приготвят се като останалите сарми като преди да се.сложат във фурната домакинята прави турска чекия на мъжъ си ако нема цици се вика комшийката
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какво се случва с дрехите, които изхвърляме в контейнерите Какво се случва с дрехите, които изхвърляме в контейнерите Българинът се е замогнал и носи хубави дрехи, смята експерт Две цистерни с гориво аха да избухнат при големия пожар в Бургас, какво правят те в склада за цветни метали? (ОБНОВЕНА) Две цистерни с гориво аха да избухнат при големия пожар в Бургас, какво правят те в склада за цветни метали? (ОБНОВЕНА) Пострадалата жена е евакуирана от горящ фургон Флагман.бг от епицентъра на огнената стихия край ж.к. "Меден рудник", жена е откарана в болница (ВИДЕО) Флагман.бг от епицентъра на огнената стихия край ж.к. "Меден рудник", жена е откарана в болница (ВИДЕО) Стихията, видима от целия град, е с мащабни размери, а пожарникарите продължават да се борят за локализирането ѝ Пълен тараш: Обраха дома й в Лас Вегас Пълен тараш: Обраха дома й в Лас Вегас Певицата Кичка Бодурова подозира, че това е дело на мигранти Извънредно! Голям пожар в "Меден рудник", чуват се взривове (ВИДЕО) Извънредно! Голям пожар в "Меден рудник", чуват се взривове (ВИДЕО) На мястото са три противопожарни екипа и общо 12 огнеборци Новата коалиция в шок! Финансовото състояние на държавата било трагично Новата коалиция в шок! Финансовото състояние на държавата било трагично В петък избират областните управители Мъж преби бившата си съпруга, 70-годишната му майка я удари с бутилка Мъж преби бившата си съпруга, 70-годишната му майка я удари с бутилка Пострадалата е прегледана в болница Мелания Тръмп отново даде урок по стил, но бе трудна за целуване Мелания Тръмп отново даде урок по стил, но бе трудна за целуване Чрез избора си на визия, г-жа Тръмп  изглежда държи да подчертае националния приоритет и полага усилия да бъде посланик в тази посока Министър Мирослав Боршош и министърът на транспорта на Черна гора Мая Вукичевич посетиха Пловдив Министър Мирослав Боршош и министърът на транспорта на Черна гора Мая Вукичевич посетиха Пловдив На срещата, проведена в Пловдив, бяха подчертани възможностите за повишаване на туристопотока, както и значението на сътрудничеството между България и Черна гора за икономическото и културното развитие на региона Ина Агафонова, която създаде и развива Екопарк "Вая", печели онлайн вота на „Личност на годината 2024“ Ина Агафонова, която създаде и развива Екопарк "Вая", печели онлайн вота на „Личност на годината 2024“ С гласовете на десетки хиляди читатели на Флагман.бг бе подредена престижната класация с тежест 50% пред компетентното жури, което ще излъчи победителя
Лудогорец взе бургаски специалист Лудогорец взе бургаски специалист Иван Цветанов се присъедини към ДЮШ на клуба  Ключови решения за заместник-министри и областни управители: Бургас почти сигурно за ГЕРБ Ключови решения за заместник-министри и областни управители: Бургас почти сигурно за ГЕРБ ПП-ДБ са готови да участват в назначенията на регулаторите Легендарен музикант загуби битката с рака Легендарен музикант загуби битката с рака Сайкс е признат не само за изключителния си китарен стил, но и за способността си да създава вечни рок класики, които продължават да вдъхновяват фенове и музиканти по целия свят Като какъв ходи Кирил Петков на инаугурацията на Доналд Тръмп - обикновен зрител или важен гост Като какъв ходи Кирил Петков на инаугурацията на Доналд Тръмп - обикновен зрител или важен гост Първо бях на официална среща на републиканските лидери, а след това отидох в залата, твърди бившият премиер Трус във футбола в Царево Трус във футбола в Царево Треньорът напусна Танцът и думите на Мъск във Вашингтон станаха хит Танцът и думите на Мъск във Вашингтон станаха хит Милиардерът е сигурен, че САЩ ще има много светло бъдеще. Той носи в сърцето си всички поддръжници на Тръмп Денят на освобождението (анализ) Денят на освобождението (анализ) Той говори за САЩ, но от курса, който поема ще зависи и останалият свят, по-точно Европа Арестуваха 26-годишен българин за двойно убийство край Вашингтон Арестуваха 26-годишен българин за двойно убийство край Вашингтон И двете жертви са били застреляни Всички говорят за тоалета на първата дама на САЩ. Изглежда съвършено! Всички говорят за тоалета на първата дама на САЩ. Изглежда съвършено! Мелания Тръмп пристигна в църквата "Свети Йоан" с вълнено палто на Adam Lippes и строга шапка в стил лодка Световните лидери приветстват Доналд Тръмп, надяват се да сложи край на войните Световните лидери приветстват Доналд Тръмп, надяват се да сложи край на войните ЕС очаква с нетърпение да работи в тясно сътрудничество с него за справяне с глобалните предизвикателства, отбеляза Урсула фон дер Лайен
Кристиан Вигенин Кристиан Вигенин Не сме в коалиция, по-скоро сме съдружници по неволя Виц на деня Виц на деня София, студио за татуировки.
- Добър ден, много ли боли да се татуираш?
- Зависи от зоната.
- Ми от зона Б-5 съм...
Виц на деня Виц на деня - Ти стана културист? Помня каква трагедия беше по физкултура.
- Но по химия бях пълен отличник...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато ми дойдат гости, аз вадя моята вълшебна ракия и превръщам всички във свине!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори