Рецепта за крем супа от печен чесън
Много ароматна и вкусна супа за студените дни
Необходими продукти:
За печения чесън:
4 глави чесън;
4 стръка мащерка;
40 мл зехтин;
сол и черен пипер на вкус.
За супата:
1,2 л пилешки бульон;
120 мл животинска сметана;
40 мл зехтин;
70 г пармезан;
6 скилидки чесън;
4 глави лук шалот;
2 картофа;
1 щипка индийско орехче;
сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Главите чесън се слагат в тава, поливат се със зехтина, овкусяват се с листенца мащерка, сол и черен пипер на вкус. Тавата се покрива с алуминиево фолио. Чесънът се пече около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. След това скилидките се изстискват.
Лукът се реже на полумесеци, суровите скилидки чесън на четири и се запържват в зехтина, докато омекнат. Налива се бульонът, слагат се обелени и нарязани на кубчета картофи и печеният чесън. Готви се, докато картофите омекнат.
Супата се пасира, овкусява се със сол, черен пипер и индийско орехче, налива се и сметаната. Сиренето се настъргва и от него в сгорещен сух тиган се прави чипс. Супата се поднася с чипса от сирене и по желание – с разбита животинска сметана, пише bonapeti.bg.