Снощи изпекох чудни картофки - по португалски с розмарин и зехтин
Толкова са вкуснни, че една порция няма да бъде достатъчна
Ако ми бяха казали преди няколко седмици, че едно ястие от картофи не може да ви изненада, а направо да ви да завладее, със сигурност нямаше да повярвам. Този достъпен зеленчук е във всяка кухня и всяка домакиня го използва във всички възможни форми: пържени, варени и задушени, печени, като пълнеж за пайове, дори и за кюфтета и като любима съставка на салати и супи. Но не сте ги опитвали по този начин. Резултатът направо ще ви накара вече само така да си ги приготвяте.
Картофите по португалски с розмарин и зехтин са толкова вкусна храна, че една порция няма да бъде достатъчна.
Необходими продукти
картофи 8 бр.
чесън 4 скилидки
масло 30 грама
Зехтин 40 ml
розмарин 2 ч.л.
Морска сол на вкус
Начин на приготвяне
Вземете 8 картофа и ги измийте добре. Сварете си, а след това ги оставете настрана и изчакайте, докато се охладят.
Сега всеки картоф трябва да бъде натиснат с лъжица отгоре. Картофите трябва да се счупят леко, но не да се разпадат.
Изберете формата, в която ще ги печете. Налейте зехтин в нея. Нарежете скилидките чесън. Те трябва да бъдат равномерно разпределени на дъното.
Наредете картофите в съда, в който ще ги печете плътно- трябва да се прилепват плътно един към друг. Поръсете картофите с розмарин и едра морска сол.
Нарежете маслото на кубчета. Поставете 1-2 кубчета на всеки картоф. Отгоре можете да излеете малко количество зехтин (по желание).
Задайте температурата на фурната 180-200 ° С. Изпратете картофите вътре.
Според оригиналната рецепта е по-добре да се използват млади картофи. Но можете да сготвите и тези, с който разполагате. Ако имате пресни зеленчуци или пържени гъби , то заедно с картофите по португалски те ще направят вечерята перфектна. Разкажете за тази идея на вашите приятели!
Поне тази част не ви ли подсети:
"Задайте температурата на фурната 180-200 ° С. Изпратете картофите вътре."
Тцтцтцтц... е затова ще се затрием!