Вече не искам да ям солена баница, тази версия с локум ми стана любима
Рецептата е проста, а баницата направо се топи в устата
Тази баница с локум е истинско произведение на изкуството. Сигурни сме, че по-вкусен десерт от този не сте опитвали. Ето и какви продукти са ви нужни, за да си я приготвите:
кори за баница – 1 пакет;
яйца – 2 бр.;
локум – 2 кутии;
брашно – 1/2 ч. ч.;
захар – 1/2 ч. ч.;
бакпулвер – 1 ч.л.;
олио – 1/2 ч. ч.;
ванилия – 1 пакет.
За сиропа
захар – 1 ч. ч.;
вода – 2 ч. ч.;
ванилия – 2 пакетчета;
кокосови стърготини – за поръсване.
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват заедно с брашното, бакпулвера, олиото, захарта и ванилията. За предпочитане е това да се случва в дълбока купа и да ползвате миксер, за да ви е по-лесно. Нужно е да се получи лепкава и сравнително гъста смес.
Локумът се нарязва на кубчета. Вземете четка и с нея намажете кората. Бъдете наистина внимателни и имайте предвид, че корите са много фини и лесно се разкъсват. Отгоре сложете още една кора, намажете я със сместа и след това поръсете с парченца локум.
По този начин се процедира с всяка една кора, докато продуктите не свършат. Баничката се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.
Когато баницата бъде готова, извадете я от фурната и я оставете да изстине. След това може да я залеете със сиропа, който се приготвя много лесно. Смесват се захарта и водата и се оставят на котлона да кипнат.
Горещият сироп се излива върху баницата и се остава да попие много добре. Най-отгоре се поръсва с кокосови стърготини. Това е истински вкусна локумена баница, от която гарантирано ще си оближете пръстите.
Много се превъзнасяте.