×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Президентът очаква в България да бъде открит клон на китайска банка
  • Олимпиадата в Париж счупи всички рекорди по продажба на билети
  • Официално посещение в Ирак на иранския президент Масуд Пезешкиан
  • Влизат в сила нови правила за изкарване на шофьорска книжка
  • Пакс Джоли-Пит претърпял автомобилна катастрофа месец преди инцидента с електро велосипеда
  • Дронове с камери следят за къпещи се в Рилските езера
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Заел съм се с най-важните проекти за община Средец, администрацията никога не е работела на толкова високи обороти


Заел съм се с най-важните проекти за община Средец, администрацията никога не е работела на толкова високи обороти
Големият проблем на малките населени места, който ще се задълбочава още повече, е безводието, единственото решение са сондажите, казва кметът инж. Иван Кичев
22 Август 2024, Четвъртък, 13:14 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Дълъг е списъкът с реализираните инфраструктурни обекти, предстоят още толкова

Инж. Иван Кичев е първи мандат кмет на Средец. Откакто е на власт, той успя да направи пълна ревизия на Общината, която изкара наяве шокиращи нарушения. Кичев спази обещанието си и към избирателите и стартира редица инфраструктурни проекти, част от които вече са приключили. Какво успя да свърши от ноември м.г. до момента и какво предстои - разказва инж. Иван Кичев в интервю за Флагман.бг: 

- Г-н Кичев, изминаха 10 месеца, откакто застанахте начело на Общината. При приемането на бюджета за тази година казахте, че има неотложни инфраструктурни обекти, които са ви приоритет. Какво успяхте да свършите до този момент? 

- Радостното е, че действително приключихме голяма част от планираните проекти. Други са в изпълнение, а трети - предстои да бъдат започнати. Приключените не са малко. Готов е основният ремонт на пътя в участъка от границата с община Камено до село Суходол. Това беше много компрометирана отсечка, изпълнението е много добро, предстои да се свика държавна приемателна комисия. Остава ни третият етап, за който за съжаление засега нямаме осигурено финансиране, но се надяваме това да се случи - около 5-6 милиона лева са нужни. Ремонтът обхваща участъка от село Суходол до републиканския път, който идва от село Малина. 
Изпълнихме изцяло ремонта на ул. „Осми март” от ул. „Йорданка Николова” до ул. „Софроний Врачански. Приключи текущия ремонт на помещение в НЧ „Пробуда” в Средец, който бе с осигурено финансиране от Държавен фонд „Земеделие” и НИК-Средец по Програмата за развитие на селските райони. 

Готови сме с проекта „Благоустрояване и обновяване на обществени зелени площи за широко ползване” в село Факия. Там финансирането също беше осигурено от по същата програма. 
Рехабилитирахме и реконструирахме ул. „Тодор Николов” в Средец. Предстои последният трети етап по проекта и ще се реализира напълно.

Готови сме с ремонта на участък от четвъртокласната пътна мрежа - от разклона за Елхово до с. Сливово. Друга такава отсечка е от село Факия до с. Долно Ябълково. Там настилката беше много амортизирана, сега жителите на селата ни благодарят.

Републиканския бюджет ни подсигури финансиране за още няколко проекта, част от които вече са готови. Такива са ул. „Панайот Волов” и ул. „Стефан Караджа”, които са готови. По този пакет от улици предстои ремонтът на ул. „Иван Вазов”, който ще протече на два етапа. Особеността е, че те са включени в инвестиционната програмата на ВиК - всичко там вече е съгласувано с общините след наше настояване. Мога да кажа, че вече работим много добре с ръководството на ВиК. По тези улици първо се изгражда водоснабдителна система, след това минаваме ние. 

На ул. „Бузлуджа” също - първо водопровод, после асфалт. На ул. „Васил Петлешков” предстои изграждане на канализация, а след това основен ремонт. 

Ул. „Васил Левски” е готова на 2/3. Разпределението на финансирането е такова, че незавършения участък е предвиден с финансиране за следващата година. 

В момента върви рехабилитацията и реконструкция на дългоочакваната ул. „Йорданка Николова” - една от най-дългите улици в Средец. Средствата пак са от пакета от републиканския бюджет. Действаме ударно по нея.
Всеки момент трябва да се достави и монтира стена за катерене в общинския детски комплекс на Средец. Финансирането е от Държавен фонд „Земеделие”. Предстои реконструкция, ремонт и оборудване Общинската администрация с цел подобряване на нейната енергийна ефективност. Финансирането е от Държавен фонд „Земеделие“. Имаме сключен договор за изпълнение.

В момента се изпълняват текущи ремонти на сгради общинска собственост в Дебелт, където впоследствие ще се изгради аптека - изключително необходима на жителите на това село. Започна и ремонт на сградата на кметството в с. Драка. Средствата там са осигурени от общинския бюджет.

Имаме приключили обществени поръчки с избрани изпълнители и осигурено финансиране. Такъв проект е изграждането на уличната водопроводна мрежа в с. Светлина, реконструкцията на водопровода в с. Загорци. Средствата са от държавния бюджет. Предстои и ремонтът на отсчека от четвъртокласната пътна мрежа в участъка Бистрец-с. Кубадин. Там е много компрометиран участъкът, имаме подписка от жителите на двете села, така че имаме избран изпълнител и действаме със средства от общинския бюджет.

Предстои да се извърши основен ремонт на ул. „Гео Милев” в Средец. Преди това обаче ще се подмени водопроводната мрежа. Скоро започва ремонт на ул. „Мерека”. 

Имаме и стартирали обществени поръчки за избор на изпълнител. Такива са домът за стари хора. Там ще има ново строителство, както и реконструкция на съществуващите сгради. Средствата са от Националния план за възстановяване и устойчивост. Имаме и спешна поръчка за изграждане на стомано-бетоненото корито на т.нар. „Средно дере” в Средец. Стойността на поръчката не е никак малка - над 4 млн.лв. За сължаение нямаме осигурено финансиране и търсим възможност чрез „Бедствия и аварии” да се намери такова, защото този проект е много сериозен. Изживяваме период на суша сега, но преди години имахме наводнения. В горния си край това дере беше почистено, защото от години беше огромно сметище. Там изнесохме тонове отпадък, над седмица. Взели сме мерки, докато не се намери финансирането и ако се случи наводнение, да няма такава огромна маса отпадъци, които да се носят по коритото.

Ул. "Стефан Караджа" преди и след

Имаме инвестиционен проект за подмяна на водопроводната мрежа в с. Момина църква. Имаме проект за изграждане на водопровода в с. Факия, имаме и готов за улично осветление в осем села на територията на общината. 15-милионният лимит, предвиден за Община Средец, беше с удължен срок и в последния момент успяхме да включим още един важен проект - буковския разклон. Другата седмица ще бъда повикан за подписване.
Имаме и готов проект за цялостен ремонт на отсечката от пътя за Елхово през Факия до Момина църква. 

Предстои да кандидастваме по НПВУ за изграждане на сгради за резидентна грижа и за Център за лица с увреждания и техните семейства. Това е във връзка с една директива, която до 2027 г. са дадени указания да се закрият старите домове и да се построят новите. Ориентирали сме се към с. Загорци, защото има редица условия по проекта. Преценихме, че с. Загорци отговаря на тях и имаме потвърждение за локацията.

Миналата седмица подписахме по трансграничното сътрудничество споразумение с турските партньори за проект, който от наша страна ще бъдат изградени велоалеи. В градския парк пък се предвижда обновяване по същия проект.

Ул. "Панайот Волов" преди и след

В момента сме извършили ремонта на ул. „Никола Попов” - обходният път на Средец с паветата към Ямбол. Имам споразумение с АПИ, всяка година се превеждат около 50 000 лв. за поддръжка на пътя. Направихме ремонт на най-компрометираните участъци, включително моста над река Средецка. Извършен е ремонт на кметствата в селата Дюлево, Факия. Започва текущ ремонт на улици в седем села. Довърши се изграждането на новия пазар. Разчертаха се плетките и съответно схемата на пазара, така че ще преценим кога той ще бъде върнат отново на мястото си, защото сега е в парка. Предстои ремонт на улици в близост. Ще се върне на старото си място. Когато аз поех поста, отново го върнах в парка, където е по-свободно и по-удобно за хората. Сега се опитахме да осигурим отново възможност на търговците на селскостопанска продукция и на дрехи и други стоки.

В момента тече освежаването на всички детски площадки. Обновяваме пешеходните пътеки с оглед старта на новата учебна година. Тече ремонт на ДГ „Снежанка”. Открили сме в момента обществена поръчка за доставка на специализиран сметосъбиращ транспорт и съдове за битови отпадъци. Сегашната техника е застаряла и това е едно от най-големите разходни пера на Общината, в което дори имаме натрупани задължения. С отчисленията по чл. 6 от  Закона за управление на отпадъците имаме средства, които могат да бъдат ползвани само в тази посока.
Сигурно съм пропуснал нещо, да не говорим за по-дребните текущи ремонти.

- По време на предизборната си кампания вие казахте, че имате намерение да преструктурирате ОП „Озеленяване, благоустройство и чистота“ заради злоупотреби с финансови средства. Направени ли са тези промени вече?

- Това в момента на практика вече се случва. Обособихме звено по линия на ВиК, по линия на асфалтополагане на улична и пътна мрежа, както и звено със зидаро-мазачески способности. Няма да се налага да даваме пари на външни фирми, всичко това ще минава през Общината и разходите ни ще са единствено за материали.

- Две неща ми направиха впечатление от проектите, които се реализират и които предстоят. Доста от тях са с държавно и европейско финансиране. Това означава, че администрацията ви е била готова с пакет от проекти и сте успели да ги внесете, съответно да спечелите финансиране... или е добро взаимодействие държава-община? 

- Не мога да отрека, че имаше подготовка - и като проектиране, някои от тях дори с разрешително за строеж. Проблемът беше неосигуреното финансиране. Много неща бяха проектирани сега - като участъкът до разклона за Буково. Там беше много важно да действаме бързо. Успяхме да проектираме и другия участък, който е готов - Средец-разклона за с. Драка. Той също е много компрометиран. Да, бяхме мобилизирани до последна степен и всички пряко ангажирани служители от администрацията от правния екип си свършиха много добре работата, за което им благодаря. Самите те признават, че досега не се е случвало да работят на такива обороти. Но това е начинът. 

- Вие специално внимание обръщате на малките населени места, както се вижда и от проектите. Има ли проблеми, които са на дневен ред и за които все още нямате решение?

- Големият проблем, който вече е започнал, е свързан с водоснабдяването на тези малки населени места. Странджа е изключително засушена в последно време. При събрание на ВиК в Областна администрация, на което присъствахме кметовете и народни представители, поставихме въпроса за законодателни промени към т.нар. сондиране. Сега процедурата е тежка и отнема години, за да се узакони такъв сондаж. Това би значело да оставим хората на воден режим, какъвто вече има в няколко населени места. Този проблем стои надвиснал над нас все повече. Нямаме други източници на вода, освен сондажи. Има хора и техники, които могат да ни насочат към правилното място. Ще става все по-страшно и това е безспорен факт, който няма как да отречем. Другите неща не са толкова фатални. Лошата инфраструктура, западналите кметства и пенсионерски клубове са разрешими проблеми. Планираме и действаме. Колкото и да е ограничен общинският бюджет, намираме начини да покрием тези ремонти, но водата не търпи отлагане. Тази бюрократична спънка по узаконяването на тези сондажи е много неприятен момент. Колегите са съгласни, включително изпълнителният директор на ВиК-Бургас. 

- Във връзка с одита, който извършихте на предходното ръководство на Община Средец - наяве излязоха доста фрапиращи неща. Кое ви притесни най-много и подадохте ли вече сигнал към прокуратурата?

- За моя приятна изненада прокуратурата се самосезира. Предоставил съм необходимите документи, надявам се тя да си свърши работата. Шокиращи са наистина нещата, които изнесох като факти. Наистина е безумно - такава безстопанственост! Това е най-мекото определение, което мога да използвам. 

- През община Средец минава основният коридор на мигрантите от Близкия Изток. Каква е ситуацията в момента, има ли големи групи, като цяло има ли проблем? 

- Проблемът е сериозен и също се задълбочава. Преди десетина дни областният управител проф. Нейкова, която е изключително активна, беше инициирана среща с турска делегация от Къркларели. Там се говореше за взаимодействието между двете страни по отношение на пожари и проекти. Накрая си позволих да задам въпроса, с който може би разсърдих някого, но в крайна сметка въпросът ми е основателен. След като говорим за пожарите, каква е позицията на турското правителство по отношение на ограничаване на мигрантския натиск. Защото 90 % от пожарите на територията на община Средец доказано са предизвикани точно от преминаващи групи.

Умишлено се тиражират от определени хора, че се палят стърнища, че сме освобождавали терени за фотоволтаици. Не искам направо да коментирам тези необуздани фантазии. Не може да възникне пожар, в който нито има някаква селскостопанска техника, която да извършва дейност, нито да има някакъв достъп на автомобили, които да речем, поради небрежност или изхвърляне на цигара да предизвикат пожар. Повечето пожари възникнаха в труднодостъпни райони, в близост до границата. Просто благодарение на бързата и адекватна намеса на всички структури успяхме да предотвратим бедствие. 

Безспорно - няма откъде да възникне такъв пожар, ако това не е предизвикано от тези групи. Виждат се отъпканите пътеки, виждат се боклуците. Гората ни е в ужасно състояние от преминаващите мигранти. Дали палят от небрежност, дали умишлено - не знаем. Може по този начин да се опитват да отклонят вниманието, за да се отдръпнат.

Но този проблем е огромен. Не се притеснявам да кажа, че когато бяха поставени условия от турска страна и се получиха сериозни европейски пари, този натиск беше престанал. Бяха неутрализирани от тяхна страна подходите.

Мина известно време и сега отново тръгнаха групите. Много е трудно и на гранична полиция, и на жандармерия и на редовната войска да спре този натиск. Има обекти по границата, които не са покрити с видеонаблюдение. Над 100 км имаме непокрити, което още повече затруднява всичко. 


В категории: Средец


Флагман.БГ Зимата идва Зимата идва 12/09/2024, Четвъртък 19:40 0
Флагман.БГ Жени Джаферович пострада при инцидент Жени Джаферович пострада при инцидент 12/09/2024, Четвъртък 19:00 1
Флагман.БГ Бившият й я смени с 20-годишна блондинка Бившият й я смени с 20-годишна блондинка 12/09/2024, Четвъртък 17:40 2
България Всички новини
Зимата идва Зимата идва В петък валежите ще започнат както в Добруджа, така и в северозападните райони, бързо ще преминат две облачни вълни. Цял Добрич се гнуси от постъпката на тази тяхна съгражданка Цял Добрич се гнуси от постъпката на тази тяхна съгражданка Жената млатила като празен брашнен чувал майка си, която била на цели 83 години Жени Джаферович пострада при инцидент Жени Джаферович пострада при инцидент Жената на ексфутболиста Ваня Джаферович си призна какво точно е правила, за да се стигне до лошите последствия Мариана Попова с болезнено признание: Дълго мълчах, но... Мариана Попова с болезнено признание: Дълго мълчах, но... Певицата не издържа и разкри куп лични подробности, които няма да оставят никого равнодушен ЛУКОЙЛ се включва в акцията „Да изчистим България заедно“ и ще почисти Бургаския залив ЛУКОЙЛ се включва в акцията „Да изчистим България заедно“ и ще почисти Бургаския залив „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД тази година поставя фокуса върху почистването и опазването на водните басейни Бившият й я смени с 20-годишна блондинка Бившият й я смени с 20-годишна блондинка Доскорошния й годеник Любомир Захаринов запленен от нова любов Мария Бакалова е част от международното жури на фестивала „Синелибри“ Мария Бакалова е част от международното жури на фестивала „Синелибри“ Кристин Льоненс, Ан Кюсак, Гийом Кане и Даниел Келман са останалите членове на комисията Голяма находка! ЧСИ продава тристаен апартамент на цената на гарсониера Голяма находка! ЧСИ продава тристаен апартамент на цената на гарсониера Търгът ще се проведе на 16 октомври, от 14 часа, в сградата на Районния съд Сънчо се завръща в ефира - с нов облик и име Сънчо се завръща в ефира - с нов облик и име Вечерното предаване за деца ще се казва "Разкажи ми приказка" Синдром на "мъртвото дупе", ето как може да го пипнете Синдром на "мъртвото дупе", ето как може да го пипнете Някои хора може да почувстват лека болка, докато седят, но повечето хора не усещат, поне докато не отидат на джогинг или поход
Спасиха шестима българи от потъващ кораб край Гърция Спасиха шестима българи от потъващ кораб край Гърция Сънародниците ни са в добро състояние Призна се за виновен за шофирането в нетрезво състояние Призна се за виновен за шофирането в нетрезво състояние Очаква се поп певецът Джъстин Тимбърлейк да се яви лично пред съда в петък Допинг скандалът продължава Допинг скандалът продължава Продължават разследването срещу световния номер 1 в тениса Почина Алберто Фухимори Почина Алберто Фухимори Бившият лидер на Перу излежа 16 от 25 години затвор Кървава битка в Черно море! 80 украинци убити при опит да превземат "Крим-2" Кървава битка в Черно море! 80 украинци убити при опит да превземат "Крим-2" Потопени са 8 американски катера Willard Sea Force след ялов опит да отнемат платформата от руснаците Пари за Овена и Близнаците, ще  надушват парите и в живота им ще царува любовта Пари за Овена и Близнаците, ще надушват парите и в живота им ще царува любовта  Хороскоп за деня – 12 септември 2024, четвъртък  Eрдоган: Турция продължава да подкрепя териториалната цялост на Украйна Eрдоган: Турция продължава да подкрепя териториалната цялост на Украйна Ердоган изпрати видеопослание към участниците в откриващата се в Киев среща на върха на Кримската платформа 23 години по-късно: Трагедията, която промени Съединените щати и света 23 години по-късно: Трагедията, която промени Съединените щати и света До края на деня загинаха близо 3 000 души, което превърна случилото се в най-смъртоносната терористична атака в историята на САЩ Петър Кюмюрджиев: Време е да победим у дома! Ще бъдем на приливи и отливи, но сме поели този път и няма да се откажем Петър Кюмюрджиев: Време е да победим у дома! Ще бъдем на приливи и отливи, но сме поели този път и няма да се откажем Аз и ръководството сме тръгнали по този път – да даваме шанс на млади момчета, каза треньорът на Созопол Валентин Люцканов с рекорд по титли от Държавно първенство по подводен риболов Валентин Люцканов с рекорд по титли от Държавно първенство по подводен риболов Бургаският тим в състав Пламен Арабаджиев, Антон Арабаджиев, Николай Танев и Валентин Люцканов беше първенец във всеки отделен състезателен ден
Вежди Рашидов Вежди Рашидов Нито Доган, нито Пеевски са ми приятели, голям праз дали ще има ДПС Виц на деня Виц на деня В библиотеката:
- Извинете, къде мога да намеря книга за самоубийствата?
- Третия рафт от ляво...
- Ама там няма нито една...
- Ми, не ги връщат, де*ба…..
Виц на деня Виц на деня Жените са четири типа:
- бих
- не бих
- не трябваше
- не трябваше, но пак бих
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Подготвихме детето за училище. Финансово се усеща все едно сме го оженили...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори