×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Туристите в шах, плащат по 5 лева, за да стигнат до плаж Силистар


Туристите в шах, плащат по 5 лева, за да стигнат до плаж Силистар
За да стигнат до плаж Силистар, туристите трябва да платят 5 лева такса „преминаване“. Денис Диханов разкри, че Община Царево е предприела действия за нов път
26 Юни 2024, Сряда, 11:21 ч.
Автор: Флагман.Бг

Оказва се, че са в безизходица. Концесионерът на пясъчната ивица призна, че няма друг път

Достъпът до един от най-красивите плажове на юг – Силистар, отново е под въпрос, каза водещият на „Тази сутрин“ по бТВ Златимир Йочев. Поне с кола, добави колежката му Мария Цънцарова и уточни, че зрители са сигнализирали за събирана такса „преминаване“ от 5 лева.  

След като години наред собственици на ниви принуждаваха летовниците да плащат по 5 лева за паркинг, за да си оставят колата докато са на плаж, това лято се появи нов налог за преминаване и той е в същия размер, поясни кореспондентът Лора Стаматис. 

Тя изтъкна, че собственика на имота – адв. Венцислав Дудоленски й е изпратил своята позиция писмено. Изтъква се, че няма регламентиран път през земята му. „Допускаме безпрепятствено да преминават полиция, пожарна и линейки. На добра воля можем да допускаме и частни автомобили, но срещу заплащане. Ако община Царево смята, че този имот ѝ е важен, може да го отчужди по служебен ред“, обяснява той. А заместник-кметът на Царево Денис Диханов му отговори, че в общината не е постъпвало искане за замяна или други действия.

„Общината е предприела действия за план на парцела и за нов път, който да може да избегне частните имоти, да минава през общински. Съгласуването е затруднено, намираме се в защитени зони, няма бързо да се реши“, заяви Диханов. 

Концесионерът на плажа Димитър Йовнов пък каза, че единственият начин туристите да не плащат такса за паркинг, е да паркират на средата на пътното платно на главния път. „Друго място няма, както и път. Единственият е този, който преминава през частните имоти. От много време се борим с това. Дори смея да твърдя, че в предходните години успяхме да се справим“, добави той.

„Миналата година, когато нямаше нито такса за паркинг, нито за преминаване, оборотът на плажа беше с около 25% по-висок от тази. Чакаме държавата да спре да си стиска едното око и да се вземат адекватни решения“, заяви стопанинът на плажа.

От Министерството на туризма пък обявиха, че имат правомощия единствено върху територията на плажа. По закон се изисква осигуряване на пешеходен свободен достъп, а такъв има осигурени. Казусът с платен паркинг, както и такса път извън плажа, не са в правомощията и компетентността на министерството на туризма, посочиха от ведомството. 

Оттам напомнят, че 50% от средствата от концесиите на плажовете отиват в общините и те са длъжни да се грижат за осигуряването на достъпна инфраструктура.

Има и жалби в полицията, извършена е проверка и случаят е докладван на районната прокуратура.

Това е наш възстановен имот, в който ние не можем да влезем във владение, тъй като имаме предписание от РИОСВ, но се появява фирма, която събира нерегламентирано по 10 лв. на паркиращ автомобил, каза Теодора Свиридова

Междувременно водещата на „Здравей, България“ по Нова телевизия Мира Иванова заговори за завидна наглост, коментирайки как някои са се самонастанили на чужд терен в къмпинг „Градина“ и събират такса паркинг от летовниците. 

Собственици на 8 дка терен в района на „Кайт бар” търсят помощ вече седмица, след като непознати за тях лица са влезли в имота, който не можело да бъде заграден, тъй като е защитена местност.

Кореспондентът Цеца Алексова пък коментира, че всичко, което се случва край морето извън закона, е наглост. Тя уточни, че теренът е върнат на собствениците преди година и половина. 

Сумата, която се събира от мъжете е в размер на 10 лв., като лицата, разполагат с касов апарат и привидно всичко изглежда законно. След поредния случай във вторник, в който полицията се намесва, павилионът на събиращите такси е изместен в храстите.

„Това е наш възстановен имот, в който ние не можем да влезем във владение, тъй като имаме предписание от РИОСВ. Нямаме право да заграждаме защитена територия.  Само, че тя се използва от всички и се появява фирма, която събира нерегламентирано по 10 лв. на паркиращ автомобил”, заяви собственикът Теодора Свиридова и уточни, че е информирала полицията, РИОСВ и общината, но няма резултат.

Собственик на съседен защитен терен Станислав Тодоров отбелязва, че от вторник върху имота му са монтирани огради, които ограждат „Кайт бар” заради предстоящо парти. „Миналата година при опит да обособим границите на имота, цялата общинска администрация, заедно с РИОСВ, ни казаха, че тук не може да се влиза и загражда по никакъв начин”, допълни той и подчерта, че са подали сигнали към всички институции.

Собствениците на защитените зони нямат отговор от нито една институция. Полицията е разпитала лицата, събиращи неправомерно такси.
 


В категории: Созопол , Царево


Роксана бясна на колежка
Роксана бясна на колежка 01/07/2024, Понеделник 15:37 1
15
Коментара по темата
15.
Inna
27.06.2024 16:56:55
0
1
А на Албена като е 20 лв и то не до плажа?
ИМА БАРИЕРА
ЗАЩО НЕ КОМЕНТИРАТЕ БЕ ПРОДАЖНИ ЖУРНАЛЯ?
14.
съгражданин
26.06.2024 15:29:50
1
2
Такава дива природа си беше, а сега само лайна и боклуци в това райско място. И защо, защото изведнъж всички тръгнаха там на палатки, каравани и стана много" Яко". Нещо като "Якото място" към къмпинг юг. Моето мнение, който иска на плаж да ходи там, пеша до плажа.
13.
urgar4e
26.06.2024 14:45:48
1
5
СИЛИСТАР (Код в регистъра: 106)

Категория: Защитена местност

Карта:

Карта на обекта
Цифрови граници - WGS 84, UTM 35N зона (shp)
Цифровите граници са с актуален статус

Площ: 826.0 хектара

Местоположение:
Област: Бургас, Община: Царево, Населено място: с. Резово, с. Синеморец
Попада на територията на следните Регионални инспекции по околната среда и водите (РИОСВ)/ Дирекции на Национални паркове:
Бургас - ул."Перущица" 67,ет.3,п.к.219
Документи за обявяване:
Заповед No.608 от 01.09.1992 г., бр. 75/1992 на Държавен вестник 608-1992 г.
Документи за промяна:
1. Промяна в режима на дейностите със Заповед No.РД207 от 11.06.1999 г., бр. 61/1999 на Държавен вестник 207-1999 г.
2. Промяна в режима на дейностите със Заповед No.РД-560 от 12.07.2007 г., бр. 68/2007 на Държавен вестник 560-2007 г.
3. Промяна в площта - актуализация със Заповед No.РД-197 от 15.03.2024 г., бр. 38/2024 на Държавен вестник
Цели на обявяване:
1. Запазване на характерния ландшафт на крайбрежната зона, скалните образувания и фиорди, специфичната ксеротемна преходносредиземноморска растителност и богат животински свят.
Режим на дейности:
1. Забранява се промишленото и жилищното строителство, минно-геоложките проучвания, прокарването на нови пътища, разкриването на мини и кариери, добиването на инертни материали от реките и крайбрежните пясъци;
2. Забранява се замърсяването с битови, промишлени и други отпадъци;
3. Забранява се достъпът до пещерите в морския клиф;
4. Забранява се достъпът на моторни превозни средства с изключение на тези, използвани за горскостопански и селскостопански дейности;
5. Забранява се плаването на всякакви съдове целогодишно в р. Силистар при следните условия: максималния брой лодки, движещи се по маршрута да бъде 4; скоростта на движение на лодките да не надвишава 4 възела; да не се допуска замърсяване на реката с горива, масла и др. отпадъци;
6. Забранява се определянето на места за къмпиране и палене на огън без писмено съгласие на съответните регионални структури на МОСВ и без тези места да бъдат означени с трайна и видима маркировка на терена, всякакво къмпиране и палене на огън извън определените и означени за целта по посочения ред места;
7. Забранява се брането, увреждането или унищожаването на диви растения с изключение извеждане на предвидените в лесоустройствения проект сечи и събиране на билки от местното население в количества, предназначени за лично ползване;
8. Забранява се извършването на сечи през периода 30 март - 1 септември; залесяването с неприсъщи за района дървесни видове; реализирането на голи сечи и реконструкции, прокарването на нови горски пътища; отсичането на живи хралупести дървета и на дървета, на които има гнезда с диаметър над 0,5 м; изнасянето на добития дървен материал по друг начин освен с товарни животни;
9. Забранява се ловът, с изключение на: див заек - през ловния сезон в селскостопанските земи; дива свиня, благороден елен, лисица и чакал - от 1 октомври до 31 декември; сърна - от 1 октомври до 30 ноември; бекас - от 1 януари до 28 февруари със специално разрешение за ловуване от ГС - Царево; и съгласно предвижданията по ловоустройствен проект;
10. Забранява се риболовът, с изключение на спортен риболов в района от вливането на р. Велека в морето до моста при с. Синеморец на разрешените от закона видове риби, без змиорка и шаран,при условията, редът, начините, нормите и сроковете, определени от закона;
11. Забранява се преследването, събирането, улавянето и убиването на всички диви животни, които не са обект на лов по смисъла на тази заповед, без оглед на тяхното състояние или форма на развитие; създаването на дивечови ниви и всякакви приспособления за изкуствено подхранване и лов;
12. Забранява се пашата на селскостопански животни;
13. Забранява се изораването на ливади и пасища; косенето на тръстика през периода 1 март - 31 юли; използването на фосфорсъдържащи пестициди; използването на моторни помпи за напояване на земеделските земи;
14. Забранява се издирването на предмети с археологична стойност освен в случаите, когато тази дейност е организирана съгласно действащите нормативни разпоредби;
Припокриване (частично или пълно):
1. Природен парк: СТРАНДЖА
2. ЗЗ по директивата за птиците: Странджа
ТОВА Е ИСТИНАТА ЗА ПЛАЖ СЕЛИСТАР ,КОЙТО Е НЕЗАКОННО ОТДАДЕН С ПРОТЕКЦИИ НА ФИРМАТА НА ДИМИТЪР ЙОВНОВ ЗА 10 Г. !!!!
12.
Нашите
26.06.2024 13:54:00
0
7
Пак са се продали . Явно закона е променен . Преди години ,когато се започна строителството на първа линия имаше същия проблем . Трябваше да се мине през частен имот за да стигнеш до плажа , в закона за устройство на територията беше записано ,че плажовете и морето са национално богатство и всеки български гражданин има право на достъп до тях . Също беше записано ,че ако единственият път е през частен имот , то собственика е длъжен да осигури достъп. Изглежда вече не е така . Но аз говоря за неща преди 25 години.
11.
Фатмака
26.06.2024 13:30:31
0
12
Градина е на ТИМ,и още някой друг тарикат
10.
?
26.06.2024 13:10:48
0
25
Бойкот. Голямата работа,че бил Силистар. Същите .айна плуват и там. Един път ходих на лугата,но тогава беше 2 лева,пускаш левчетата в машината и няма ни билет ни касов бон. Повече не съм отишъл.Сега чета,че било 5 лева и пак изчезват в някой джоб. НАП дали не знаят за тая далавера!? Синя зона!? И там пари искат за нищо и до сега не съм разбрал къде потъват тия пари. Шезлонг 10 лв,чадър 10 лв? От всякъде те дебнат за пари. Ходя си на обикновен плаж,в града пътувам с градския транспорт и не им плащам синя зона. Дреме ми на ......
Е..л съм им Силистарите и лугите и чудесата. Като няма държава,закон и ред,така ще е
9.
пацо
26.06.2024 13:10:05
0
7
А Алф къде изчезна, наши и той там пречеше, сега къде пречи
8.
Военен рибар от ССУМОР
26.06.2024 12:55:43
2
17
На Беглигташ ти вземат такса.... срещу билет за кино от комунизма!)
7.
местен
26.06.2024 12:38:21
1
27
Частна собственост ?!
Така казват и за лугата на Солниците. Била частна. Вземат ти 5 лева, няма касов бон , няма билет има само ДАЛАВЕРА !!!
6.
паткан
26.06.2024 11:53:49
4
21
Земята е наш временен дом , и никой не трябва да я притежава.
Само едно примитивно общество или вид може да има подобни амбиции.
5.
Гражданина
26.06.2024 11:50:09
3
37
Това е разликата между Бг и Гърция, там няма такива простотии, тука за пари всичконсе продава, няма държава, мутри само
4.
Човек
26.06.2024 11:49:55
0
22
Минала година посетихме плажа.Ами останахме разочаровани.Нищо особенно.Даже не давахме пари на никви бирници,но не бихме повторили.Да си ходи само концесорнера и собствениците на ниви и прашни пътища!
3.
Интересен казус
26.06.2024 11:44:10
3
23
Ако собственика на имот реши и си построи вила на имота? Какво ще направят туристите и концесионера? Ще поискат държавата да я събори ли?
2.
XX
26.06.2024 11:37:49
10
25
Браво на собствениците на имота!
Само така!
ПП. Нали гласувате да сте в клуба на богатите, какво ревете за 5 лева да дадете на собственика?
1.
Ха
26.06.2024 11:37:42
8
40
ами прав е човекът. Имотът си е него, ако искаш да минеш ще си платиш. От какъв зор да му се тъпче имотът, а концесионерът да тъпче парици? Ами тези 25% да ги даде на собственикът и да се приключва тази драма. В крайна сметка собственикът на земята не дължи нищо никому! Видиш ли имало някакъв плаж... и видиш ли имало някакви хора, които искат да навлизат в частен имот... и видиш ли това пречи на бизнеса на някакъв си..... Критическото мислене в тази страна явно вече не съществува!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Украинец спретна див екшън в центъра на Бургас, полицията се чуди какво да го прави Украинец спретна див екшън в центъра на Бургас, полицията се чуди какво да го прави Да се напиеш до такава степен, че да не можеш да кажеш името си Знаят ли бургазлии кой е Лени Кравиц (ВИДЕО) Знаят ли бургазлии кой е Лени Кравиц (ВИДЕО) Ето какво показа анкетата на Флагман Възрастната украинка на плажа в Бургас просто паднала на пясъка и починала Възрастната украинка на плажа в Бургас просто паднала на пясъка и починала Тя излизала от морето, което днес е под зелен флаг, но се държала неадекватно на брега, секунди след това се строполила Ивелин Михайлов препоръча на ПП "Величие" да подкрепи кабинета на ГЕРБ (ОБНОВЕНА!) Ивелин Михайлов препоръча на ПП "Величие" да подкрепи кабинета на ГЕРБ (ОБНОВЕНА!) Моментът бил такъв, че трябвало национално обединение Извънредно! Откараха мъж с линейка от ул. „Цариградска” в Бургас Извънредно! Откараха мъж с линейка от ул. „Цариградска” в Бургас Извършва се оглед Възможно ли е да загинеш в такова влакче на ужасите? Дъщеричката е видяла как майка ѝ полита към земята Възможно ли е да загинеш в такова влакче на ужасите? Дъщеричката е видяла как майка ѝ полита към земята Малкото момиченце настоявало двете да се качат на атракциона Как Росен Желязков ще ни управлява с оставка в джоба? Как Росен Желязков ще ни управлява с оставка в джоба? Кандидатът за премиер от ГЕРБ заговори за изтезание на демокрацията Бойко Борисов призна, че дори да мине в парламента, кабинетът „Желязков“ ще има кратък живот Бойко Борисов призна, че дори да мине в парламента, кабинетът „Желязков“ ще има кратък живот Не че някой ще го събори, просто ние ще излеземе от него, разкри лидерът на ГЕРБ Желязков получи мандата, предложи Любен Дилов и Ивелина Василева за министри Желязков получи мандата, предложи Любен Дилов и Ивелина Василева за министри Папката му беше връчена от президента Румен Радев Знаците показват, че ГЕРБ пак няма да състави правителство? Знаците показват, че ГЕРБ пак няма да състави правителство? Влизаме в нов цикъл на нестабилност и избори, пророкува бившият губернатор на Пловдив Дани Каназирева 
Издирват 9 души в руините на пощенски клон в Харков Издирват 9 души в руините на пощенски клон в Харков Властите потвърдиха смъртта на един служител след руската атака, ранено е и 8-месечно бебе Кандидатка за власт хвърли дрехите си по време на реч Кандидатка за власт хвърли дрехите си по време на реч Видеоклиповете на необичайното изпълнение се разпространиха в социалните мрежи като горски пожар Тя избяга от Украйна, но вярва, че ще помогне на Киев с ... гърдите си Тя избяга от Украйна, но вярва, че ще помогне на Киев с ... гърдите си Сексапилната Анастасия, която продава голите си снимки, мечтае дори в Москва да се пазарува с гривни Красавица измисли подла схема и ограби семейството си Красавица измисли подла схема и ограби семейството си Тя вкара дори брат си в затвора, но измамата й е разкрита Агония за украинците в Красногоровка, на руснаците помага и „баба Яга“ Агония за украинците в Красногоровка, на руснаците помага и „баба Яга“ Руснаците превзеха и Сокол, а „Другая Украина“ коментира, че от есента влаковете ще бъдат заменени от ... каруци Стилияна Николова се връща с четири златни медала от Кайро Стилияна Николова се връща с четири златни медала от Кайро Следващото ѝ състезание ще бъде в Румъния Ад в Латвия! Горят бензиновози на НАТО и военен заводи Ад в Латвия! Горят бензиновози на НАТО и военен заводи Пламъци погълнаха и частното предприятие „Latvijas Finieris“ в Рига Взрив окървави Измир, четирима са загинали, а ранените са най-малко 35 Взрив окървави Измир, четирима са загинали, а ранените са най-малко 35  Има щети по 11 жилищни сгради Перверзник нахлу в две къщи и се пъхна в леглата на спящи жени Перверзник нахлу в две къщи и се пъхна в леглата на спящи жени Неканеният гост събличал дрехите и бельото си, но дамите се разкрещели и той избягал Градът на мъртвите съществува? Археолози откриха нещо шокиращо Градът на мъртвите съществува? Археолози откриха нещо шокиращо  Град Асуан е бил важен търговски пункт в древността, основан е преди повече от 4500 години
Рая Назарян Рая Назарян Българската православна църква винаги е правила достоен избор Виц на деня Виц на деня - Ало, обаждам се за плевнята ми!
- Тук е ракетна база! Не сте попаднали където трябва!
- Не, не, вие не попаднахте където трябва!
Виц на деня Виц на деня - Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако един мъж ви гледа само в очите, можете да сте сигурни, че всичко останало вече е огледал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори