Тези пияни кюфтета с пресни картофи са забравен хит от бивша Югославия
Рецептата е проста с продукти, които ги има във всеки хладилник
Рецептата идва от бивша Югославия, където това ястие се радва на голяма популярност след местнихе хора по време на социализма. Днес тази рецепта е незаслужено забравена и затова бързаме да я споделим с вас. Сочни и крехки кюфтенца, изпечени заедно с картофите в ароматен сос - какво по хубаво от това.
Необходими продукти:
1 връзка пресен лук
4 скилидки чесън
1 кг кайма смес
1 яйце
1 ч.ч.галета
1 чаша бяло вино
подправки на вкус – червен пипер, кимион, черен пипер, сол, риган
1 кг пресни картофи
олио за пържете и намазване на ръцете
За соса:
100 мл вода
100 мл прясно мляко
3-4 с.л.
доматен сос или кетчуп
3/4 ч.ч. заквасена сметана
подправки – сол, черен и червен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно пресния лук и чесъна. Добавете ги към каймата. Изсипете вътре галетата и бялото вино и добавете подправки на вкус. Сега хубаво омесете каймата, така че сместа да стане еднородна.
Междувременно сложете тенджера с вода на котлона. Щом заври, добавете вътре 1 с.л. сол и пресните картофи и оставете да се варят на тих огън.
Вземете огнеупорен съд и го намажете с олио.
След това оформете от каймата кюфтета с намазнени ръце и ги подредете на дъното на съда, като ги редувате с разрязаните наполовина полусварени картофи. Оформете ястието на “пръстени” отвън навътре.
Сложете ястието да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност на кюфтетата.
Извадете от фурната горещото ястие и залейте със сос.
Пригответе соса, като смесите получените продукти до еднородна смес.
Върнете за още 15-тина минути във фурната, докато кюфтетата и картофите попият от вкусния сос.
Гарнирайте готовото ястие с нарязан магданоз.