Рецепта за ветрило от свинско контрафиле с пушено сирене
Подходяща напитка за това ястие е плътното червено вино или качествената бира
Необходими продукти:
800 г свинско контрафиле;
150 г пушено сирене;
4 с.л. горчица;
2 с.л. захар;
4 с.л. вода;
масло;
сол;
черен пипер;
кимион;
чесън на прах.
Начин на приготвяне:
Захарта (2 с.л.) се карамелизира в подходящ съд на котлона. Добавят се водата (4 с.л.) и малко масло и се оставя да заври. Свинското контрафиле (800 г) се реже на тънки порции, без да се стига до края с ножа, така че да стане като ветрило. Посолява се и се натърква с подправките. Оставят се да престоят половин час.
След това порциите се намазват първо с горчицата (4 с.л.), а след това - с карамеления сос. Във всеки разрез се поставя по едно парче топено сирене. Контрафилето се притиска плътно, за да се събере в едно цяло, увива се в готварско фолио и се пече в предварително загрята фурна за 1 час на 180 градуса.
След това фолиото се отстранява и се допича, докато получи хрупкава златиста коричка. Поднася се в плато върху картофено пюре, декорирано с морковени ивици и шушулки варен зелен боб. Може да се гарнира и с варен ориз със зеленчуци, както и със зелена салата.
Подходяща напитка за това ястие е плътното червено вино или качествената бира, пише 1001recepti.com.