Кои ще са най-популярните коктейли за 2024 г.
През „сухия януари“ вижте питиетата, които ще са най-вървежни тази година. Има изненади
След седмици на празници, много хора се нуждаят от сух режим не само у нас, но и по света. През „сухия януари“, както някои наричат първия месец от новата година обаче има достатъчно време да помислим за това какво ще е питието на 2024 г. За щастие от visual capitalist са подготвили списък след анкета, който ясно дава представа кой точно коктейл ще е най-популярния през следващите 358 дни.
Очаквано, на първо място е джин с тоник. Питието е едно от най-популярните през последните години, а пикът на консумация идва през лятото. Коктейлът, какъвто го познаваме днес, не се е променил особено много през годините. Предполага се, че е създаден за пръв път в късния 19 век в Индия, когато английски войници са започнали да смесват дневните си дажби от хининов тоник с джин. Хининът е бил често срещн лек срещу малария до първите години на 20 век.
Модерният джин с тоник се сервира с лед и при желание лимон или лимонов сок. Този коктейл е най-популярен във Великобритания, но в последните години трупа фенове по цял свят.
На второ място по предпочитания е друг летен коктейл – мохитото. Измислен е в Куба, но все още се води ожесточен спор от кого точно. Базиран е на бял ром и се подготвя чрез смесването на алкохола със сок от лайм. Понякога вместо ром се използва текила и лимон.
Маргарита и Блъди Мери се бият за третото и четвъртото място и няма ясен победител. На пето отива уиски с кола, което трудно може да се нарече коктейл, но пък е много предпочитано. Изненадващо Пина Коладата е на шесто място, следвана от Дайкири, Ром с кола, Джин лимонада, Водка лимонада, Шприц, Мартини, Ирландско кафе и Водка сода.
Последната петица е отредена за Космополитан, Еспресо Мартини, Кайпириня, Текила Сънрайз, Уиски Хайбол и Текила сода.
Винаги е бил нумбър уан!
Пернишки бейлис-
100 гр.ракия и 100 гр.боза- разбиват се в шейкър по възможност в главата на благоверната съпруга,за да се получи необходимата качествена консистенция.