Празникът на о-солената риба в Созопол предизвика фурор
На площад "Кулата" в Стария град днес бяха представени истински кулинарни шедьоври
Третото издание на фестивала на О-солената риба се проведе днес в Созопол. Организатори са Ротари клуб Созопол и Община Созопол, а на площад "Кулата" в Стария град днес бяха представени истински кулинарни шедьоври.
Фестивалът се превърна в традиция и събира стотици приятели и гости на морския курорт в навечерието на Никулден.
В него участват най-добрите рибни майстори. тази година те се състезаваха в три категории: „Солен паламуд“, „Солен чернокоп“ и „Солена риба от друг вид“. Участниците трябва да приготвят достатъчно мостри от всяка категория. Условието е да има достатъчно приготвени майсторски рибни деликатеси, които да се опитат от оценящото жури и гостите на празника.
Наградният фонд, осигурен от организаторите бе в размер на 3000 лв. Кулинарните умения на рибарите се оценяват от компетентно тричленно жури, което присъди следните награди:
Константин Василев - в категориите "Солена риба от друг вид и "Осолен чернокоп" и Данаил Рейзов - "Осолен паламуд".
"Благодаря Ви, че сме отново тук. Вашето присъствие ме кара да съм оптимист за този празник. Вярвам, че занапред ще продължи да го има и ще се превърне в един обичан празник за Созопол", каза пред пълния площад президентът на РК Созопол Койчо Койчев.
Кметът на града Тихомир Янакиев изрази удовлетворение, че фестивалът на О-солената риба всяка година предизвика все по-сериозен интерес.
"Тази година морето около Созопол е бедно, но нашите щандове са пълни. Радвам се, че това събитие се превърна в традиция. Има всички предпоставки този празник да продължава и в бъдеще", отбеляза Тихомир Янакиев.
"Щастлив съм, че съм тук за третото издание на този фестивал, който за ротарианците е много важен - един от знаковите в цяла България", заяви от своя страна дистрикт гуверньорът на Ротари България Христо Михайловски, който е гост на празника още от първото му издание.
Вижте още във видеото:
Това не е празник на хората от града а на тези със зъбчатите колелата по дрехите си.
Идват от цялата страна да зазимяват апартаментите си на Буджака и измислиха този фестивал.
Както цялата им дейност, много шум, големи претенции и никаква полза.
Реално се бяха излъгали да участват трима местни рибари а останалото бе търговци да ударят келепира с тройни цени.
Най-евтиният продукт на фестивала бе хапка франзела с маргарин и парченце солена рибка от магазина за 2 лв.
И да осведомя автора, че Жанчо Шейтанчо не е общественик, а платен водещ на празника!