Рецепта за пилешки гърдички в гъбен сос на тиган
Вървят идеално с чаша бяло вино
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
пилешки гърди - 600 г
печурки - 250 г
зеленчуков бульон - 1 кубче
прясно мляко - 200 мл
краве масло - 30 г
олио - 30 мл
брашно - 1 с.л. без връх
сол - 1 щипка
магданоз за поръеване
ЗА МАРИНАТАТА
кисело мляко - 3 с.л.
горчица - 1 ч.л.
чесън - 1 ч.л. на прах
сол - 1/2 ч.л.
черен пипер - 1/2 ч.л.
мащерка 1/2 ч.л.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пригответе маринатата за пилешкото. В киселото мляко добавете всички посочени подправки и разбъркайте добре. Направете разрез на пилешките гърдички така, че да се получат 2 еднакви пилешки пържоли. Наредете гърдите в широк съд. Намажете ги обилно с маринатата от двете страни. Покрийте ги със стреч фолио или подходящ капак и ги приберете в хладилника за 1 час. Загрейте олиото и кравето масло в тигана и добавете нарязаните на две половинки гъби.
Добавете подправките и посолете, но бъдете внимателни да не пресолите ястието, защото обикновено бульоните са солени. Запържете ги за 10 - ина минути и ги изкарайте в чиния. В същия тиган изпържете пилешките гърди. Ако е необходимо, добавете още малко масло. Пържете ги по 5 минути от всяка страна. Изкарайте изпържените пилешки гърди в чиния и в същия тиган запържете брашното и налейте бульона като бъркате енергично за да не се получат бучки.
Прибавете гъбите. След няколко минути добавете и прясното мляко. След като соса заври, прибавете и пилешките гърди. Покрийте с капак и гответе 15 мин на слаб огън. Разбърквайте от време на време, за да не загори. Готовите пилешки гърдички в гъбен сос на тиган поръсете със ситно нарязан магданоз. Да ви е сладко!