×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Цените на грамаж в ресторантите са европейска практика, твърди шеф Манчев


22 Юли 2023, Събота, 13:00 ч.
Автор: Флагман

В случая ресторантът добре го е информирал и е бил супер коректен, че ще яде рибай стек с блек ангъс месо, което е изключително скъпо, смята той

Семейство плати близо 500 лв. за три пържоли на морето. 100 грама стрували близо 35 лв., а трите пържоли били 1400 грама. Шеф Иван Манчев заяви за Нова телевизия, че клиентът винаги има право, но и трябва да е добре информиран.

"В случая ресторантът добре го е информирал и е бил супер коректен, че ще яде рибай стек с блек ангъс месо, което е изключително скъпо. Цената, която е платил, даже е евтина спрямо Западна Европа и големите курорти и ресторанти. Клиентът трябва да знае какво и колко си поръчва", заяви той.

КЗП с проверка за скъпите пържоли, ресторантът прецакал Пламен

По думите му не става дума за свинска пържола, която струва 20 лева. "Ресторантът е действал по правилата. В Италия винаги продават на грамаж, например 200 грама от стек "Фиорентина". Разрезите на парчето са много големи, по 1,2 кг., 1,4 кг., до 1,8 кг. Зависи от разреза месо, от ресторанта го режат и го пекат. По същия начин и с виното, трябва да се информираш за цената", обясни Манчев.

Според него реакцията на КЗП не е допитана до професионалисти. "В Гърция също рибата се продава на грамаж, всичко това носи след себе си отговорност", категоричен е шеф готвачът.

Вижте палата на Пламен с пържолите, запознайте се със семейство #JiveeeMiSe

 


В категории: Лайфстайл


21
Коментара
Сексът и боя
Сексът и боя 09/03/2025, Неделя 22:00 0
Флагман.БГ Алдебаран: Идва нова ера за човечеството Алдебаран: Идва нова ера за човечеството 09/03/2025, Неделя 21:00 2
21
Коментара по темата
21.
Амстердам
22.07.2023 17:03:15
0
4
Манчев, в Холандия също има практика да си павкат масури ама тука ще ти лепнат една 24-ка.

Законите са си закони !
20.
е те това е
22.07.2023 16:59:47
0
4
,,елита,, у БГ-то...на който народа,масово подражава......
ако вместо за ковид,ни тестваха за простотия,е те тогава щеха да видят,какво е туй ПАНДЕМИЯ.....!!!!!
19.
hg
22.07.2023 16:34:26
0
1
На ядките има на грамаж цена. Онзи ден пък взех къпини, 100 гр. - 2,40 лв. Кутията в която бяха къпините беше 200 грама и платих 4,80 лв.
18.
Готвачът щеф
22.07.2023 16:14:36
0
6
Добре е когато готвачите се опитват да взимат отношение по въпроси, които ги засягат, да се запознаят с нормативната база в България, а не да ми казват каква е практиката в другите страни. В някои страни праскови и сливи се продават на брой, но тука не е така. Щом е казано, че цената на готовия продукт се обявява предварително , значи трябва да изпълняват! Още повече, че пържолите ги купуват готови от Лидл с фиксиран грамаж върху тях ?
17.
Блек анГъз
22.07.2023 15:52:45
0
4
Само електората на ГЕРБ може да си позволи такива скъпи паржоли със заграбените пари от бедните хорица.
16.
Бай....
22.07.2023 15:10:43
5
4
Ако си поръчам 100 гр. ракия дали ще ми донесат една бутилка ?!
15.
Ойт
22.07.2023 14:57:30
8
3
До 10, че и до 11... :
Драги ми смехурко,
не само, че съм пораснал с вратни пържоли и кюфтета, ами и още ги ям. Не обичам телешко, затова и не бих си поръчал рибай стек. Но... това не значи, че нямам представа как се сервира. Навсякъде по света, където се сервира и където имат традиции (най-вече в Западна Европа и САЩ), стековете се изчисляват на грамаж, защото няма как да се разрежат като вратата пържола или да се направят на абсолютно точен грамаж като кюфтето. Очевидна грешка е, че в този ресторант са поели риска да готвят и сервират професионално този продукт, понеже Ганьо няма шанс да вдене всъщност за какво иде реч.
14.
не
22.07.2023 14:40:02
1
7
Може и да има практика в Европа да се предлагат в заведенията цени на 100 гр, само че в България е НЕЗАКОННА.
13.
голям шеф
22.07.2023 14:37:20
1
12
млъкни бе, изучи ги всичките да бичат яко цени, а кчество нула, ходи си гледай твоите кръчми,от дето си минал си надул цените до Космоса
12.
До 6
22.07.2023 14:29:21
3
9
Щом цената е описана ,че е за 100 грама, тогава някой е трябвало да попита клиента колко по 100 грама ще иска да му се сервира !Би трябвало в този ресторант да има порции по 100, по 200, по 300 гр и т.н.
Просто и ясно ! Ако не го е направил, значи използва способа "шменти капели"!На Запад за такова нещо може и лиценза да му отнемат и това шеф Манчев много добре го знае !
11.
До 8
22.07.2023 14:25:33
4
12
Ти пък голям разбирател се извъди бе всеки ден рибай стек си ял охлюв такъв
10.
До "Ойт"
22.07.2023 14:10:00
4
4
Поздрави на свинете, които разбират от кладенчова вода !
И внимавай някой от гладуващите азиатци или африканци да не те разбере, че си деградирал от ракия, чалга, врат, кИфтета и кебапи !Защото няма начин да си пораснал от нещо по-различно!
Веднага ще те свари в казана без гарнитура !
9.
До "До номер 2"
22.07.2023 14:04:40
6
9
A ти от къде знаеш колко ще изям, бе, тъпи?!Ти трябва да си още по-тъп, щом предварително знаеш колко грама пържоли ще изядеш!?
А и защо една кльощава мадама на диета да не изяде само 100 гр,?!Кой е попитал колко ще изядат ?!
Аман от сноби, които се правят на буржоа !
Никъде в новината не пише, че клиента е поръчал "дайте ми три пържоли по 400 гр " !Тогава вече твоята "аритметика" може да влезе в действие , ама ти дотам няма как да стигнеш в мисленето!
8.
Ойт
22.07.2023 14:00:13
17
10
Манчо, Манчо.... Кво се хабиш да им обясняваш на цървулите кое как се сервира и калкулира... Само критиките им ще събереш. Не виждаш ли, че 90% от обществото е деградирало от ракия и чалга?!? Дай му да буха врат, кифтета, кебапи... Кво ти разбира свиня от кладенчова вода?!?
7.
x
22.07.2023 13:58:39
7
9
Прости , мрънкащи кучета. Някой насила ли ви навира храната в устата и ви кара да поръчвате? Лафа " Кога яде кюфтета не рева" пасва много точно на ситуацията. До 1 - Какви доказателства ве мой? Разкопки ако искаш да ти извадят. Ако искаш си поръчваш , а ако не искаш НЕ! ТОЧКА
6.
До номер 2
22.07.2023 13:54:55
6
12
Ти тъп ли си или се правиш на тъп, цената ясно е описана че е за 100 грама ти 100 грама месо ли ще изядеш. Аман от прости мангали дето дори немогат да смятат!!!
5.
Интересно ми е
22.07.2023 13:51:25
6
12
Как в кухнята на ресторанта са разделили 1400 на три пържоли, като то не се дели ?
Или единият на масата е бил прецакан с по-малък грамаж ?
Ами ако плащаха отделно тримата ? Всяка пържола със сертификат за грамажа ли е вървяла ?
4.
По този повод
22.07.2023 13:37:12
1
13
има стар виц !
Отишъл баровеца на ресторант и заявил, че иска да яде нещо ама изключително екзотично !
Изброили му какви ли не ястия , не и не ....
Накрая самият баровец заявил, че иска печен папагал ама точно папагала, който бил в клетката на заведението !
Ама как така , казал собственика, това е изключително скъп папагал, порода и така нататък !
Е , скъп, колко да е скъп , кажи колко струва, изрепчил се баровеца ...
Ами 1000 долара , не по-малко...
Няма проблем, коли го и печи !
След 30 минути му донесли на специално плато опечения папагал...
А сега ми отрежи едно парче за 20 долара - изцепил се баровеца ...!
3.
*********
22.07.2023 13:36:51
1
17
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
Този шеф
22.07.2023 13:26:19
8
27
или нещо не е доразбрал или нищо не разбира от цени и ценообразуване...!
Ресторанта е бил "супер коректен", ама друг път !
Разбира се , че по цял свят, по Европа , по Азия и навсякъде стоки се продават и на грамаж !
Дори в нашият бивш "соц" се продаваха на грамаж !
Но по следния начин ...
Порцията пържола с гарнитура или пък без такава е посочена , че е "400 грама " и че струва , примерно 15 лв !
Но толкова струват 400-те грама , а не 100 гр. от пържолата !
И никъде в магазините или ресторантите не се обявява цена "на 100 гр." , а след това да ти донесат чиния , в която има .....????......неизвестно предварително колко грама !
В такъв случай ресторанта ще е "супер коректен" ако заедно с чиниите, порциите, беше донесъл и кантарче, за да може клиента да си направи сметката !
Представяте ли си какъв хаос ще настане в магазините , ако се приложи тази практика ?
На етикета на питата кашкавал пише , например , 2,20 лв за 100 гр и нищо повече...
Отиваш на касата и се оказва, че питата тежи 5 кг , а ти си си направил сметката да купиш не повече от 3 кг!
1.
паткан
22.07.2023 13:21:05
3
18
Някакви доказателства за прозхода на месото ?
Инак проблемът си е на клиента. Умните никога не се хранят по разни бардаци.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сексът и боя Сексът и боя Повечето истории от Северозапада са доста брутални - все пак такава е реалността там Изненадваща кандидатура: Бившият главен архитект на Созопол иска поста в София Изненадваща кандидатура: Бившият главен архитект на Созопол иска поста в София Още 8 искат стратегическия пост в най-голямата българска община Нестинари ще омайват министъра на туризма в Българи, кметът на Царево го покани Нестинари ще омайват министъра на туризма в Българи, кметът на Царево го покани Популярните хип хоп изпълнители пък обсъдиха с Марин Киров възможността за уникален по рода си фестивал във Варвара  Почина ЧСИ Тотко Колев Почина ЧСИ Тотко Колев В последните месеци се е борил с коварно заболяване  Гущеров отнема децата от Светлана, готви план да я срине със земята Гущеров отнема децата от Светлана, готви план да я срине със земята Милионерското синче е готово на всичко за да си върне децата и да унижи плеймейтката Възможно е търговци да вдигнат цените, след като влезем в еврозоната, но конкуренцията ще елиминира бързо тези практики Възможно е търговци да вдигнат цените, след като влезем в еврозоната, но конкуренцията ще елиминира бързо тези практики Икономистът от Пловдив Георги Стоев е поел лична инициатива в социалните мрежи, в която си е поставил за цел да отговаря на въпроси на граждани за важните промени, които ще настъпят, след като България влезе в Еврозоната Кървавият ужас в Айтоския проход: 20-годишен моторист е загинал на място Кървавият ужас в Айтоския проход: 20-годишен моторист е загинал на място В продължение на три часа на мястото цареше хаос  и трафикът бе напълно  спрян и в двете посоки , а шофьорите са пренасочени през Ришкия проход Пиян украински шофьор помете ограда и се заби в кафене в Слънчев бряг Пиян украински шофьор помете ограда и се заби в кафене в Слънчев бряг Пробата му отчете 2,5 промила Голям завод затвори, остави стотици без работа в беден град Голям завод затвори, остави стотици без работа в беден град Мъчно ми е за завода по простата причина, че това са почти десет години, каза една от жените Тази подправка не само подобрява вкуса на храната, но и носи множество ползи за здравето Тази подправка не само подобрява вкуса на храната, но и носи множество ползи за здравето Лютият червен пипер е добре позната подправка в кулинарията, известна със своя пикантен вкус и яркочервен цвят  
Лечителката Силвина Бел Илали разпозна в Тръмп най-висшия дух и прогнозира потъване на ЕС Лечителката Силвина Бел Илали разпозна в Тръмп най-висшия дух и прогнозира потъване на ЕС Според нея Сергей Лавров също не е случаен човек и духът му бил господар на кармата Румънската ЦИК не допусна Джорджеску до изборите за президент, жандармеристи използваха газ срещу привържениците му Румънската ЦИК не допусна Джорджеску до изборите за президент, жандармеристи използваха газ срещу привържениците му Това решение е лудост, каза Илон Мъск Очаквано от 1000 години знамение на Първа пролет, астролог разкри как любовта побеждава тъмнината Очаквано от 1000 години знамение на Първа пролет, астролог разкри как любовта побеждава тъмнината Най-висшите енергии на целия Космос се фокусират към Земята и ще ни влияят цяла година, каза Филип Филипов Цунами може да удари Санторини, готвят се за евакуация Цунами може да удари Санторини, готвят се за евакуация Според проучването макар сеизмичната активност да е известен фактор, свлачищата - както на сушата, така и под водата - също могат да предизвикат разрушителни вълни След Холивуд, пламна и Ню Йорк След Холивуд, пламна и Ню Йорк Губернаторът на щата Ню Йорк Кати Хочул обяви извънредно положение в окръг Съфолк До часове в Германия ще е ад, куп летища затварят До часове в Германия ще е ад, куп летища затварят Възможно е стачката да продължи няколко дни, като преговорите между синдикатите и работодателите все още не дават резултат Деца, учители и родители засадиха дръвчета в Бургас в инициативата „Горичка на децата“ Деца, учители и родители засадиха дръвчета в Бургас в инициативата „Горичка на децата“ Основната цел на събитието беше да покаже на децата колко е важно да се грижим за природата Почина принцът на Люксембург Почина принцът на Люксембург Издъхна едва на 22 години Цените на имотите в тази страна удариха невиждан ръст Цените на имотите в тази страна удариха невиждан ръст Aнaлизът, бaзиpaн нa oфициaлни дaнни, cъбpaни oт Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт, пoĸaзвa, чe 2024 г. e билa нaй-cĸъпaтa гoдинa в иcтopиятa зa пaзapa нa нeдвижими имoти Стрелба пред Белия дом, нападателят е прострелян Стрелба пред Белия дом, нападателят е прострелян От службата потвърждават, че никой от агентите на "Сикрет сървис“ не е пострадал при сблъсъка 
Бойко Борисов Бойко Борисов ДПС-ДПС ме натъжи. Най-опасен съм, когато съм тъжен Виц на деня Виц на деня - Марче, какво ти подари твоя за 8-ми март?
- Виждаш ли оня Мерцедес - металик отсреща!
- Да!
- А, същия цвят тенджера!
Виц на деня Виц на деня - Защо 8-ми март е Денят на жените?
- Защото е единствената цифра с две дупки...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Всяка жена заслужава да я обичат повече, отколкото заслужава. — Генадий Малкин
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори