Цените на грамаж в ресторантите са европейска практика, твърди шеф Манчев
В случая ресторантът добре го е информирал и е бил супер коректен, че ще яде рибай стек с блек ангъс месо, което е изключително скъпо, смята той
Семейство плати близо 500 лв. за три пържоли на морето. 100 грама стрували близо 35 лв., а трите пържоли били 1400 грама. Шеф Иван Манчев заяви за Нова телевизия, че клиентът винаги има право, но и трябва да е добре информиран.
"В случая ресторантът добре го е информирал и е бил супер коректен, че ще яде рибай стек с блек ангъс месо, което е изключително скъпо. Цената, която е платил, даже е евтина спрямо Западна Европа и големите курорти и ресторанти. Клиентът трябва да знае какво и колко си поръчва", заяви той.
КЗП с проверка за скъпите пържоли, ресторантът прецакал Пламен
По думите му не става дума за свинска пържола, която струва 20 лева. "Ресторантът е действал по правилата. В Италия винаги продават на грамаж, например 200 грама от стек "Фиорентина". Разрезите на парчето са много големи, по 1,2 кг., 1,4 кг., до 1,8 кг. Зависи от разреза месо, от ресторанта го режат и го пекат. По същия начин и с виното, трябва да се информираш за цената", обясни Манчев.
Според него реакцията на КЗП не е допитана до професионалисти. "В Гърция също рибата се продава на грамаж, всичко това носи след себе си отговорност", категоричен е шеф готвачът.
Вижте палата на Пламен с пържолите, запознайте се със семейство #JiveeeMiSe
Законите са си закони !
ако вместо за ковид,ни тестваха за простотия,е те тогава щеха да видят,какво е туй ПАНДЕМИЯ.....!!!!!
Драги ми смехурко,
не само, че съм пораснал с вратни пържоли и кюфтета, ами и още ги ям. Не обичам телешко, затова и не бих си поръчал рибай стек. Но... това не значи, че нямам представа как се сервира. Навсякъде по света, където се сервира и където имат традиции (най-вече в Западна Европа и САЩ), стековете се изчисляват на грамаж, защото няма как да се разрежат като вратата пържола или да се направят на абсолютно точен грамаж като кюфтето. Очевидна грешка е, че в този ресторант са поели риска да готвят и сервират професионално този продукт, понеже Ганьо няма шанс да вдене всъщност за какво иде реч.
Просто и ясно ! Ако не го е направил, значи използва способа "шменти капели"!На Запад за такова нещо може и лиценза да му отнемат и това шеф Манчев много добре го знае !
И внимавай някой от гладуващите азиатци или африканци да не те разбере, че си деградирал от ракия, чалга, врат, кИфтета и кебапи !Защото няма начин да си пораснал от нещо по-различно!
Веднага ще те свари в казана без гарнитура !
А и защо една кльощава мадама на диета да не изяде само 100 гр,?!Кой е попитал колко ще изядат ?!
Аман от сноби, които се правят на буржоа !
Никъде в новината не пише, че клиента е поръчал "дайте ми три пържоли по 400 гр " !Тогава вече твоята "аритметика" може да влезе в действие , ама ти дотам няма как да стигнеш в мисленето!
Или единият на масата е бил прецакан с по-малък грамаж ?
Ами ако плащаха отделно тримата ? Всяка пържола със сертификат за грамажа ли е вървяла ?
Отишъл баровеца на ресторант и заявил, че иска да яде нещо ама изключително екзотично !
Изброили му какви ли не ястия , не и не ....
Накрая самият баровец заявил, че иска печен папагал ама точно папагала, който бил в клетката на заведението !
Ама как така , казал собственика, това е изключително скъп папагал, порода и така нататък !
Е , скъп, колко да е скъп , кажи колко струва, изрепчил се баровеца ...
Ами 1000 долара , не по-малко...
Няма проблем, коли го и печи !
След 30 минути му донесли на специално плато опечения папагал...
А сега ми отрежи едно парче за 20 долара - изцепил се баровеца ...!
Ресторанта е бил "супер коректен", ама друг път !
Разбира се , че по цял свят, по Европа , по Азия и навсякъде стоки се продават и на грамаж !
Дори в нашият бивш "соц" се продаваха на грамаж !
Но по следния начин ...
Порцията пържола с гарнитура или пък без такава е посочена , че е "400 грама " и че струва , примерно 15 лв !
Но толкова струват 400-те грама , а не 100 гр. от пържолата !
И никъде в магазините или ресторантите не се обявява цена "на 100 гр." , а след това да ти донесат чиния , в която има .....????......неизвестно предварително колко грама !
В такъв случай ресторанта ще е "супер коректен" ако заедно с чиниите, порциите, беше донесъл и кантарче, за да може клиента да си направи сметката !
Представяте ли си какъв хаос ще настане в магазините , ако се приложи тази практика ?
На етикета на питата кашкавал пише , например , 2,20 лв за 100 гр и нищо повече...
Отиваш на касата и се оказва, че питата тежи 5 кг , а ти си си направил сметката да купиш не повече от 3 кг!
Инак проблемът си е на клиента. Умните никога не се хранят по разни бардаци.