Раздават 3000 порции печена риба и 150 литра чорба в Бургас
Готвачът Радостин Йорданов разкри тайната на вкусната рибена супа
Приготвят се 150 литра рибена чорба за около 300 порции. Около 3000 порции печена риба също ще бъдат раздадени за празника. Това разкриха пред бТВ готвачи от военноморска база Бургас.
От ранни зори готвачите от Флотилия „Бойни и спомагателни кораби“ приготвят вкусният ястия на площада в центъра на града.
„Тази година правим чорбата от два вида роба – скумрия и чернокоп. По принцип колкото повече видове риба се слага, толкова по-добре, но тази година няма много риба. Понякога морето дава и паламуд и други морски видове, но ние пак ще я направим както трябва“, обясни готвачът Радостин Йорданов.
„Тайната е в заготовката. Правим я предварително с много видове зеленчуци. Най-голямата вкусотия на тази супа е, че се готви на огъня, а не на полева кухня, не на котлон. Прави се всичко на живо пред хората“, разкри той.
„Пожелавам е на хората здраве и берекет за града!“, заяви Йорданов.
Рибен курбан по автентична рецепта ще бъде приготвен и в кухнята на храм „Свети Николай Чудотворец“.
„Ще се раздава риба на Компаса, в кварталите Сарафово и в Крайморие, както и пред храм „Свети Николай Чудотворец“ в ж.к. „Меден рудник“. Раздават се на няколко места, за да се избегне струпването на хора“, каза пък заместник-кметът на Бургас Диана Саватева.
Интересни събития очакват жителите и гостите на Бургас днес. По обед ще има демонстрация на ретро дайвинг с автентични водолазни костюми от преди повече от половин век, тогава ще бъде почетена паметта на рибарите и моряците, които не са се завърнали на брега. В 13 ч. ще има атрактивен поздрав от морето с корабни сирени.