×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Economist призовава Кристалина Георгиева да подаде оставка


24 Септември 2021, Петък, 11:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Бивши служители на Световната банка я защитават

През 2003 г. Световната банка започна публикуването на класация, която оценява добрите условия за правене на бизнес в различни страни по света. До 2017 г. премиерът на Китай, се оплакваше, че страната му изостава.

По негово настояване предприемачите започнаха да се освобождават от бюрокрацията. Те намалиха таксите, оптимизираха разрешителните и започнаха да използват електронни печати вместо традиционните с мастило върху много документи. Напредъкът на Китай илюстрира силата на класацията „Doing Business” на банката.

Лидери са я използвали за мотивиране и наблюдение на реформите и са се хвалели с напредъка на страната си в „Doing Business”. МВФ цитира класацията миналата година, аргументирайки отпускането на кредити на Йордания. Данните помагат най-вече на инвеститорите. Бивш служител на Световната банка, който е участвал в изготвянето на докладите защити настоящият ръководител на МВФ Кристалина Георгиева, след като списание Economist я призова да подаде оставка заради скандални обвинения, че е упражнила натиск за подобряване на позицията на Китай в „Doing Business”.

Шанта Девараджан, сътрудник при изготвянето на бизнес класацията на Световната банка през 2017 г., заяви, че външното разследване, което твърди, че Георгиева, докато е била изпълнителен директор на Световната банка, е прилагала „ненужен натиск“ върху персонала, за да повиши рейтингите на Китай, „не заслужава доверие”.

Девараджан, сега професор по политика на развитието в университета в Джорджтаун, заяви в поредица от туитове, че никога не е изпитвал натиск да промени резултатите за Китай и каза, че адвокатите на WilmerHale /автори на обвиненията срещу Георгиева/, са използвали само половината от негово изявление в едночасово интервю, пише Днес.бг

„Целта на Георгиева беше да провери цифрите за Китай, като се увери, че Китай получава кредит на доверие за предприетите реформи, без да се нарушава почтеността на „Doing Business”. Адвокатите на банката са пропуснали последната фраза “, каза той и добави, че прибързаната оценка за предишната работа на Георгиева като главен изпълнителен директор на Световната банка „е погрешна“.

„Някои от промените /в доклада/ коригираха грешки в кодирането“, казва Девараджан, който беше директор на отдела за развиващи се икономика на Световната банка до 2019 г. Той публикува коментарите си в Туитър след остър материал на Economist - влиятелно списание в политическите среди, в който се казва, че Георгиева трябва да подаде оставка, тъй като скандалът е подкопал доверието в МВФ като гарант за коректността на макроикономическите данни в света и посредник между икономическите сили.

„Ръководителят на МВФ трябва да пази баланса, докато двама от най -големите му акционери, Америка и Китай, се изправят един срещу друг в нова ера на геополитическо съперничество“, се казва в материала на Economist и добавя, че критиците на мултилатерализма вече цитират изводите на адвокатите от WilmerHale като доказателство, че международните организации не могат да се противопоставят на Китай.

„Следващият път, когато МВФ се опита да оцени валутен спор или да помогне за разсрочване на дълга на държава, която е взела заеми от Китай, критиците на фонда със сигурност ще цитират това разследване, за да подкопаят доверието в институцията. Ето защо г -жа Георгиева, уважаван служител на няколко международни институции, трябва да подаде оставка“, се казва в редакционния материал на изданието. Докладите на Световната банка „Doing Business”, които вече са отменени, класират страните въз основа на тяхната регулаторна и правна среда, облекченията при стартиране на бизнес, финансирането, инфраструктурата и други условия, гарантиращи добър бизнес климат.

Георгиева, българка, която е бивш икономист на Световната банка и служител на Европейската комисия, отрече обвиненията в доклада на WilmerHale, като заяви миналата седмица, че те „не са верни“ и никога не е притискала персонала да манипулира данните в „Doing Business”. Георгиева нае фирма за връзки с обществеността, за да отхвърли обвиненията.

Джоузеф Стиглиц, бивш главен икономист на Световната банка, също опроверга твърденията срещу Георгиева в доклада на WilmerHale. „Няма доказателства и следи. Докладът не отразява точно случилото се“, заяви Стиглиц, който попита защо не се споменава настоящия президент на банката Дейвид Малпас, след като е допуснал неточности в публикуваните данни за рейтинга на Саудитска Арабия.

Бордът на МВФ провежда собствено разследване след скандала с Георгиева. Говорител на МВФ отказа коментар по повод редакционната статия на Economist. Говорителката на министерството на финансите на САЩ също отказа такъв коментар.


В категории: Политика


7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
doing bu$$ine$$
24.09.2021 13:00:06
1
7
Като агент на ПГУ ДС Сталинка по нареждане на партията майка става двоен агент и като една бг Мата Хари завързва любов с влиятелен френски еврейн сефарад който има огромна власт и информация за ЗАДкулисните схеми в СБ и МВФ така Сталинка любейки юдео-франсето има ВЪТРЕШНО инфо за финансовите пазари и финансовите планове за управление на света и ДОНАСЯ като ''ухо''на другарите и библиотекарите от ДС кръга 'Банкя''
6.
LMAO Ротшилд "атакува" Ротшилд!
24.09.2021 12:43:58
0
9
Пиеските за идиоти нямат край, защото и идиотите нямат край... Трябва да се признае че преценката на кукловодите е точна.
5.
типичен
24.09.2021 12:27:03
1
9
Гербераст както вожда им - кръв повръщат но кокал не връщат
4.
Fondation''US 4 BG''
24.09.2021 12:21:10
0
8
Сталинка е кръвно свързана с червената номенклатура на ДС и ВКР
Мъжа на Сталинка - Кино Дулев Кинов е стар партизански ловешки отряд.Другия брат КИНОВ е женен и има деца от първата жена на ПГУ ДС Виктор Вълков /бивш дипломат в Хърватска,МВР министър ,основател на групировката СИК,един от босовете на мафиотския кръг ''БАНКЯ''/
Така ДС Вълков е ракета носител и чадър над на СТАЛИНКА
Братя КИНОВИ са от с.ОРЕШАК рода на бившия ДС митрополит шеф на БПЦ
По СОЦа вс.ОРЕШАК е функционрала НАРКОлаб за производство на амфетамина ''КАПТАГОН''-който е бил основен източник на доходи на ДС
3.
Жин жимин Жиоабао
24.09.2021 12:07:36
1
10
КриСТАЛИНка и племеника и мошеника Шимон Дянков излъгали и дали НЕверни данни вместо да пишат че КИТАЙ се намира на 85 място в критериите на Дуинг бизнес ТЕ 2та писали в докладите 78 МЯСТО в замяна КИТАЙСКИ ДЪРЖВАНИ БАНКИ получават много по добри кредитни линии за заеми и програми на СБ а СТАЛИНКА и хер Флик-Дянков ТЛЪСТИ суми и комисиони от Китайското правителство
На европейски тва се нарича КОРУПЦИЯ и е осъдително
2.
С нея
24.09.2021 12:03:02
0
4
или без нея, валякът ще продължава да ни мачка.
1.
Българин
24.09.2021 11:53:05
0
9
Ей ся толупа ще я предложи за преЦЕдент
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Станишев продава лукс апартамент в най-баровската сграда в Созопол? Станишев продава лукс апартамент в най-баровската сграда в Созопол? Тя е кацнала на скала над морето и е проектирана от брат му Георгий Станишев Слави затваря телевизията? Слави затваря телевизията? Два негови проекта вече тръгнаха по Би Ти Ви Българската следа в терора с пейджърите била димка, но проф. Чуков намери връзка с атентата в Сарафово Българската следа в терора с пейджърите била димка, но проф. Чуков намери връзка с атентата в Сарафово  Във вестника на „Хизбула“ пишело, че ливанецът, който е наредил терористичния акт на бургаското летище, е изчезнал безследно  Проговори за отношенията си с Мария Игнатова Проговори за отношенията си с Мария Игнатова Всяка неделя Рачков ще посреща популярни български изпълнители, готови да се впуснат в необичайно приключение да намерят изкусните певци сред умели имитатори Колкото по-стари ставаме, толкова по-малка пенсия ще получаваме Колкото по-стари ставаме, толкова по-малка пенсия ще получаваме При използване на „швейцарското правило“ за вдигане на пенсиите се взема предвид не само ръстът на доходите, а и инфлацията в страната Бизнесменът Йоско Алипиев застана начело на ДПС-Ново начало в Бургас Бизнесменът Йоско Алипиев застана начело на ДПС-Ново начало в Бургас Той е ново име за политиката, но има богат опит в реализирането на редица обществени каузи Предизвиква мъжете със знойното си тяло, провокира с него и завистливите си колежки Предизвиква мъжете със знойното си тяло, провокира с него и завистливите си колежки Определено знае как да провокира  Направи голямо шоу в новото предаване на бТВ Направи голямо шоу в новото предаване на бТВ Докато с Ути Бъчваров опитваха да познаят възрастта на чаровен готвач на име Мартин, Лара не само остана впечатлена от външния му вид, но и направи шеговита закана Диетологът д-р Георева съветва: Ако искате десерт, изяжте го с удоволствие и без чувство за вина Диетологът д-р Георева съветва: Ако искате десерт, изяжте го с удоволствие и без чувство за вина При гладуване тялото ви „похапва“ от собствената ви мускулна тъкан, не от мазнините Ще плати ли неустойка след трагедията с пилотите ни заводът, в който е извършил ремонт на самолета Ще плати ли неустойка след трагедията с пилотите ни заводът, в който е извършил ремонт на самолета  Това няма да върне нашите колеги, коментира министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов
Зеленски ще се срещне с Байдън, Харис и Тръмп Зеленски ще се срещне с Байдън, Харис и Тръмп Президентът на Украйна ще говори и от трибуната на Общото събрание на ООН за войната с Русия Убиха грузинска ЛГБТ инфлуенсърка в дома ѝ Убиха грузинска ЛГБТ инфлуенсърка в дома ѝ Известната транссексуална актриса и модел Кесария Абрамидзе е ликвидирана след приемането на закона за хората с различна сексуална ориентация Израел атакува Ливан след ударите с пейджърите бомби Израел атакува Ливан след ударите с пейджърите бомби Експлозивите били вградени във взривилите се устройства преди те да пристигнат в Ливан Жена беше нападната от питон в дома си Жена беше нападната от питон в дома си В убийствена прегръдка на змията жената прекарала около два часа В това село е най-голямата избирателна секция в Европа - с 14 932 избиратели В това село е най-голямата избирателна секция в Европа - с 14 932 избиратели Детайл е, че тя се намира в благоевградското село Бело поле, където в действителност живеят 600 души Сам ли си е виновен Доналд Тръмп за атентатите срещу него? Сам ли си е виновен Доналд Тръмп за атентатите срещу него? Това е новата ситуационна мантра на американските демократически говорители в предизборната кампания Да вдигнем ли червен картон на Скопие за ЕС? Северна Македония била марионетка на Сърбия Да вдигнем ли червен картон на Скопие за ЕС? Северна Македония била марионетка на Сърбия Доц. Спас Ташев намекна, че вицепремиерът Александър Николоски нарекъл българите мизерни под влияние на господарите му от Белград 17-годишна подкара влак на метрото в Ню Йорк и го разби 17-годишна подкара влак на метрото в Ню Йорк и го разби Тийнейджърката е арестувана, издирват неин съучастник Ад в Ливан! Най-малко 20 убити и над 450 ранени при нова вълна експлозии на уоки-токита Ад в Ливан! Най-малко 20 убити и над 450 ранени при нова вълна експлозии на уоки-токита Ще ескалира ли напрежението в Близкия изток? Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" "Работя за Uber с кола под наем, за да свързвам двата края.", сподели Нанет Хамънд Лоскиаво
Лена БОРИСЛАВОВА Лена БОРИСЛАВОВА Антон Славчев опъва чадър там, където трябва, а когато е необходимо го свива
Виц на деня Виц на деня - Мило, да отидем на някое романтично място. Само двамата, да се гушкаме.
- Я не се скатавай, а почвай лютеницата.
Виц на деня Виц на деня Парадоксът във фотографията - колкото са по-стари снимките, толкова си по-млад на тях... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Всеки може да бъде поет... стига да се намери жена, която да го поеме!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори