Пуканите чорбаджийки на баба ми
Вече ухае на есен
Продукти:
Чорбаджийски чушки – 500 г
Сол – 1 с.л.
Захар – 1 ч.л.
Мед – 1 ч.л.
Оцет (ябълков или дюлев) – 50 мл
Чесън – 1 глава
Копър – 1 връзка
Магданоз – по желание
Орехи – 3-4 броя
Морков – 1 брой по желание
Приготвяне:
Представяме ви една лесна рецепта за невероятно вкусни чушлета на нашата астроложка Петя Георгиева.
Чушките съвсем леко се запичат от 2-те страни. Не бива да прегарят. Аз това го правя в парти-грила, но всяка домакиня може да го направи където ѝ е удобно. Слагат се в похлупен съд да се задушат и да омекнат. Прави се марината от солта, захарта и меда, които се прибавят в оцета и се разбъркват до стопяване. Ако оцетът е домашен и е прекалено силен може да се разреди с вода до 8%.
Копърът (и магданозът) се накълцват, орехите се почистват и начупват на дребно, морковът се обелва и се реже на колелца. През това време чушките са изстинали и се подреждат в подходящ съд (може и в буркан) ред чушки, малко от зелената подправка, няколко парченца орехи, 1-2 колелца морков и 1 необелена скилидка чесън. Заливат се с маринатата. Съдът се захлупва и се оставя в хладилника за поне 24 часа, след което ястието е готово за консумация.
При сервиране се залива деликатно със зехтин или друга предпочитана растителна мазнина, а скилидката чесън се обелва и нарязва в момента на сервирането. Желателно е да се съхранява в хладилник, дори ако се направи в по-голямо количество.