Домашната лютеница поскъпва заради сезонното покачване на цената на домати и пипер
Основните продукти, влагани в любимата на българина зимнина повишават пазарната си стойност
Заради сезонното поскъпване на домати и чушки домашната лютеница плавно поскъпва през последната седмица, става ясно от данните за цените на едро на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). Основните продукти, влагани в любимата на българина зимнина повишават пазарната си стойност. Червеният пипер поскъпва с 3 на сто и вече се търгува на едро срещу 1,31 лева за килограм. Цената на полските домати, които към момента са по-изгодни от оранжерийни, се е покачила с над 10 на сто за изминалата седмица и те се търгуват срещу 1,24 лв/кг на едро.
Най-много за периода са поскъпнали прасковите – с 23 стотинки или 16,3 на сто за килограм. В същото време лимоните поевтиняват на едро с 10% или 29 ст/кг до 2,63 лв., а ябълките и краставиците с по около 8 на сто.
Данните на ДКСБТ показват още, че в област Пловдив ядат най-скъпото сирене в страната, тъй като на едро цената му достига до 9 лева за килограм, докато в областите Добрич и Сливен таванът за продукта на едро е съответно 4,65 лв/кг и 5,10 лв/кг.
Най-много за кашкавал „Витоша“ плащат в Монтана и Ямбол – 12,80 лв/кг и 12,50 лв/кг. Най-евтино млечният продукт си купуват отново в областите Добрич и Сливен при цени под 10 лева за килограм. Каймата също излиза най-изгодно в област Добрич, в която повечето хранителни продукти се търгуват най-евтино на едро.