Как да приготвите сироп от рози
За освежаващите напитки през лятото
Розата е един от символите на България. Страната ни от години отглежда най-различни сортове, като е известна със своето производство на розово масло. От ароматното цвете се правят козметични продукти, чиито свойства са доказани в грижата за кожата.
Много семейства в Казанлъшката долина правят сладко по специална рецепта, като при него задължително се ползват цветове от маслодайна роза. Освен този вкусен десерт, от розите става и чудесен сироп.
След като ви разказахме как да използвате цветовете от бъз, за да си направите лимонада или сок, днес ви предлагаме да приготвите сироп от рози.
Какво ви е необходимо:
– 250 г рози (около 60 броя цвят);
– 1 кг захар;
– 3 лимона.
Как да си приготвите сироп от рози?
Много е важно да наберете цветовете на розите непосредствено преди приготвянето на сиропа. Те трябва да са от чисто място, за предпочитане добре разцъфнали, за да ухаят по-добре.
Цветовете се измиват и после всяко листенце се отделя от тичинките и зелената част. Поставят се в голяма тенджера. Сипват се 1 литър вода. След което се слага на котлона, за да ври на бавен огън за около 10 минути. Добавя се захарта и се бърка, докато се разтвори хубаво.
След като сместа заври хубаво, се прецежда през цедка. Добавя се сокът от лимоните.
Сиропът е готов за консумация, но трябва да го съхранявате в бутилка в хладилника. Вие избирате с какво да го разредите – обикновена или газирана вода.
Източник: Tialoto.bg