Ето как да си направим постен кекс
Нещо вкусно за трапезата на Лазаровден
Лазаровден е! Всяка година на този ден се откъсват върбови клонки и свежи пролетни цветя, с които се правят венци за Цветница (Връбница). Въпреки че лазаруването и други от ритуалите у нас няма как да бъдат изпълнени заради пандемията, много семейства ще се почерпят за здраве, макар да са изолирани у дома.
Какво трябва да има на трапезата?
Тъй като много християни постят до Великден, на трапезата на Лазаров трябва да има само постни ястия. По традиция, най-възрастната жена в къщата прави питка, която не бива да е с мая или яйце, а с домашно приготвен квас. Тестото се оформя на плетеница и се раздава на всеки от семейството за здраве, пише Tialoto.bg.
Друго нещо, което задължително се приготвя, е варено жито, което може да се подслади с орехи, пудра захар или мед. Раздават се и други постни сладкиши. Ето защо може да изпробвате днешната ни рецепта - за постен кекс.
Ето и необходимите продукти:
- 1 чаена чаша олио;
- 1 чаена чаша захар;
- 1 чаена чаша леко загрята вода;
- 1 непълна чаена чаша сладко (по избор);
- 1 чаена чаша смлени орехи;
- 3 чаени чаши брашно;
- 1 чаена лъжица сода бикарбонат;
- 1 бакпулвер.
Как да приготвите кекса?
Взимате подходящ съд, в който изсипвате олиото и захарта. Разбивате с миксер. Добавяте леко загрятата вода и бъркате. Изсипвате бакпулвера в брашното, което предварително сте пресели и разбърквате. Постепенно го прибавяте към течните съставки, при непрекъснато бъркане с миксера. Слагате содата в 1 чаена лъжица оцет, след което изсипвате към останалата смес. Добавяте сладкото, с което разполагате в момента. Добре е то да е по-гъсто. Ако не искате кексът да бъде много сладък, може да намалите количеството сладко. Накрая сложете смлените орехи и бъркайте до получаването на гъста смес. Изсипвате тестото в кръгла форма и печете на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути. Преди да извадите кекса, проверете го с клечка. Ако по нея няма тесто, значи е добре изпечен.