Как да пием шампанско – тайните на истинските ценители
Разказваме за най-важната напитка на новогодишната трапеза
Какво е Нова година без едно хубаво шампанско?
Изхвръкналата тапа, мехурчетата в чашата и лекият гъдел по езика – така обичаме да посрещаме празника, пишат от Edna.bg.
В суматохата покрай дунавското хоро и речта на президента обаче често ни се случва да съчетаваме шампанското с баницата с късмети или с последните хапки от новогодишната трапеза и не му позволяваме да разкрие цялата си прелест пред обърканото ни небце.
Ето какви са тайните за пиенето на шампанско, които пазят истинските ценители на пенливата напитка.
На тях със сигурност можете да имате доверие!
Правилната чаша
Има различни видове чаши за шампанско и обикновено хората ги избират според външния им вид. Най-популярните са т.нар чаша тип флейта, която често ползваме и за бяло вино.
Другият популярен вид, с който се правят и прословутите пирамиди от шампанско, са широки чаши с ниско столче.
Третият е чаша тип „лале“. Тя е с малко по-широка основа и се стеснява нагоре, точно каквато е формата на цветето.
Тази чаша е и най-подходяща, за да налеете шампанско в нея, защото позволява на вкуса на напитката да се разкрие в максимална степен.
Без пяна
Също както при бирата, пяната на шампанското не позволява да усетим истинския вкус на напитката веднага.
Балончетата се пукат прекалено бързо и не можете да усетите онзи леко щипещ, празничен вкус.
Експертите съветват да наливаме шампанското внимателно, без да правим много пяна и да го оставим за няколко минути да се „разгърне”.
Бутилката сложете в купа, пълна наполовина с лед и наполовина с вода. Така ще го държите приятно охладено, без да е прекалено студено.
С какво се пие шампанско
Тук поднасяме шампанското с десерта. Сладкото обаче заглушава финия вкус на шампанското и може да ви разочарова.
По-добре е да поднесете шампанското със солени френски сирена или морски дарове.
Тази напитка се съчетава още с месо или спагети със сметанов сос. Киселинността на виното придава баланс на вкусовете, ако ястието е прекалено мазно.
Как се съхранява останалото шампанско
Шампанското можете да съхраните за ден или два в хладилника, добре затворено със запушалка за бутилки.