Тиквичките и краставиците са пълни с нитрати, белете ги

Нитратите могат да бъдат полезни, но ако са в завишени количества, може да доведат до натравяне, каза Донка Байкова.
05 Май 2015, Вторник, 13:13 ч.
За да се защитите от натравяне, накисвайте спанака, пресния лук и чесъна във вода поне половин час, съветва проф. Донка Байкова
Тиквичките и краставиците са пълни с нитрати и най-добрият начин да се спасите от натравяне, е като ги белете. Най-високо е съдържанието на вредните химически елементи, получени след торене, в спанака, пресния лук, марулите, пресния чесън, в репичките. За да ограничите вредното въздействие, задължително ги накиснете във вода. Трябва да постоят поне половин час в легена с течността, съветва диетологът проф. Донка Байкова.
Тя уточни, че нитратите могат да бъдат полезни, но ако са в завишени количества, се случва да доведат до натравяне. Симптомите са гадене, повръщане и ефекти върху централната нервна система, каза тя в „Здраве, България“ по Нова телевизия.
„За да се предпазим от гастритогенния ефект, добре е да бланшираме зеленчука- нищо, че ще загубим част от витамините, и после да изхвърлим водата. Не трябва да консумираме увехнали марули“, каза още проф. Байкова.
В категории:
Здраве






Всяка година на Великден правя крафин, всички ми искат рецептата
02/04/2025, Сряда 13:40
0



В ресторантите с този трик размразяват месото за 5 минути
02/04/2025, Сряда 13:20
0

Избухна срещу цената на агнешкото
02/04/2025, Сряда 13:00
4

Държавата отпуска 35 милиона за великденска добавка на близо 700 000 пенсионери
02/04/2025, Сряда 12:40
2

Най-големите егоисти в зодиака
02/04/2025, Сряда 12:20
0





Задължително слагайте напоена със сол гъба в хладилника
02/04/2025, Сряда 12:00
0

Доналд Тръмп с апетити за трети мандат – възможно ли е това
02/04/2025, Сряда 11:40
2

Бой между непълнолетни, майка се включи в сбиването (ВИДЕО)
02/04/2025, Сряда 11:20
2

Едва оцеляла по време на първото си раждане
02/04/2025, Сряда 11:00
1