Тиквичките и краставиците са пълни с нитрати, белете ги

Нитратите могат да бъдат полезни, но ако са в завишени количества, може да доведат до натравяне, каза Донка Байкова.
05 Май 2015, Вторник, 13:13 ч.
За да се защитите от натравяне, накисвайте спанака, пресния лук и чесъна във вода поне половин час, съветва проф. Донка Байкова
Тиквичките и краставиците са пълни с нитрати и най-добрият начин да се спасите от натравяне, е като ги белете. Най-високо е съдържанието на вредните химически елементи, получени след торене, в спанака, пресния лук, марулите, пресния чесън, в репичките. За да ограничите вредното въздействие, задължително ги накиснете във вода. Трябва да постоят поне половин час в легена с течността, съветва диетологът проф. Донка Байкова.
Тя уточни, че нитратите могат да бъдат полезни, но ако са в завишени количества, се случва да доведат до натравяне. Симптомите са гадене, повръщане и ефекти върху централната нервна система, каза тя в „Здраве, България“ по Нова телевизия.
„За да се предпазим от гастритогенния ефект, добре е да бланшираме зеленчука- нищо, че ще загубим част от витамините, и после да изхвърлим водата. Не трябва да консумираме увехнали марули“, каза още проф. Байкова.
В категории:
Здраве








Много е влюбен
23/04/2025, Сряда 21:41
0

Сваля млада красавица
23/04/2025, Сряда 21:20
0

Влезе по спешност в болница
23/04/2025, Сряда 21:00
0

Снайперисти застреляха над 700 коали
23/04/2025, Сряда 20:40
4

Путин демонстрира отлични отношения към съседка на България
23/04/2025, Сряда 20:18
0

Атака с брадва разтърси родно село
23/04/2025, Сряда 20:00
2

Сподели за деликатен проблем
23/04/2025, Сряда 19:20
0

Фрапантен побой в България
23/04/2025, Сряда 19:00
0

Рядко срещан инцидент в страната
23/04/2025, Сряда 18:49
2

Притеснителна информация за Варна
23/04/2025, Сряда 18:47
0

Искат закриване на две училища в...
23/04/2025, Сряда 18:33
0