7 отвратителни факта за бързата храна
28 Февруари 2015, Събота, 20:41 ч.
Отрови, подобрители, антифриз и дори крила от хлебарки има в бургарите
Най-вероятно всичко, което знаете за бързата храна, е достатъчно лошо. Това, което не знаете обаче, със сигурност е още по-лошо. profit.bg повдига завесата, но предупреждава, че скритото зад нея е доста гадно.
1. Пилешки хапки
Всъщност, в тези пилешки хапки има доста малко пилешко. В тях се съдържат най-вече мазнини, съединителна тъкан и кости. В допълнение, тъй като те се съхраняват замразени, са тъпкани с химикали, които трябва да ги задържат свежи, сред които са ацетон, алкохол и етилацетат.
2. Coca-cola
Едно кенче от обикновената Coca-Cola съдържа десет супени лъжици захар. Това е повече от количеството, препоръчвано от Световната здравна организация за целия ден.
3. Косми
Едва ли ви е хрумвало, че това е точка от менюто, но във вашата порция бърза храна редовно се сервира и порядъчно количество косми. То е под формата на L-цистеин – аминокиселина, която се извлича от човешки косми и животински пера.
4. Млечни шейкове
Ако сте смятали, че те са сравнително безопасна част от бързата храна, то грешите. Срес съставките им са множество изкуствени оцветители, консерванти и ароматизатори. А те съдържат маслена киселина, която се среща в гранясалото масло, етилов валериат (аромат на зелена ябълка, получен чрез химичен процес) и изобутил антранилат, който отделя токсичен газ при нагряване.
5. Хамбургери и хот дог
Хамбургерите и хот-догът съдържат "розова слуз" - амоний хидроксид. Той се произвежда от съединителна говежда тъкан, мазнини и се обработва с амониев хидроксид. Най-просто казано – животински продукти, смесени с вода и амоняк. Искате ли ги в чинията си?
6. Салата
Мислите си, че е здравословна? Не е. Често, за да остане свежа, марулята се обработва с пропиленгликол – химичен елемент, който се използва и в антифриза. Освен това едва ли подозирате, че в една салата от верига за бързо хранене има повече мазнини и натрий, отколкото в сандвичите, които предлагат.
7. Топено сирене
Това сирене с цвят на химикали няма почти нищо общо с топеното сирене от мляко, което си купувате от магазина. То просто е ужасно вкусна имитация. Статистиката сочи още, че в бързата храна има още части от насекоми, косми от гризачи, както и бактериофаги - микробни агенти, които действат в преработените храни, за да ги предпазят от разваляне. /днес плюс/
В категории:
Бизнес






Как да избелим белите дрехи
04/03/2025, Вторник 11:20
0

Потребители следят за фалшиви касови бележки
04/03/2025, Вторник 11:00
0

Останах в шок, когато видях, че свекърва ми глади сол, а се оказа толкова полезен трик
04/03/2025, Вторник 10:40
0



На 4 март имен ден има почитано българско име
04/03/2025, Вторник 10:20
0

Потъна в скръб
04/03/2025, Вторник 10:03
0

Важна новина за пенсионерите
04/03/2025, Вторник 10:00
0





Любопитна информация за третия бойкот на големите вериги
04/03/2025, Вторник 09:00
0

Посред зима: Хиляди българи останаха без ток в...
04/03/2025, Вторник 08:49
0

