Проф. Байкова плаши с рак заради Е-тата в храната, хранете се с натурални продукти

Не се тъпчете с колбаси и сладкиши, а се стремете в менюто ви да има повече натурални продукти, съветва проф. Донка Байкова.
25 Септември 2014, Четвъртък, 11:24 ч.
Ръководителката на катедра „Превантивна медицина“ към Медицинския университет в София призова учените да не изследват оцветителите в епруветка, а върху жив модел

„Първо Е-тата влизат в стомашно-чревния трак. Там има различни механизми. 30% от имунната защита на организма е съсредоточена в лигавицата на тънките черва. Един от тези оцветители Е132 обаче не се абсорбира в кръвообращението. Ако има реакции, те са на ниво стомашно-чревен тракт. Може да имате гадене и неразположение. Е-тата, предизвиквайки леки възпалителни проблеми, могат заедно с други фактори да доведат до онкологично заболяване“, обясни в „Добро утро, България“ по ТВ7 дамата, която е ръководител на катедра „Превантивна медицина“ към Медицинския университет в София.
„Уважавам колегите от БАН, но опитите им са в епруветка. Ние не знам обаче как реагира целият човешки организъм. Затова те трябва да бъдат пренесени върху жив модел. Тогава ще имаме категорични становища, че дадено Е е със сериозна опасност. Нужни са отчитания на много фактори“, подчерта Байкова.
„Е-тата в етикетите на хранителните продукти означават, че са разрешени в европейските страни от един орган по безопасност на храните, намиращ се в италианския град Парма.
За всеки от тези продукти има много документи, доказващи тяхната безопасност за човешкото здраве, но се появява тревожна информация“, заяви специалистът по здравословно хранене.
Опасните Е-та се съдържат в консервите, местните и рибни продукти, колбасите, оцветените сладкиши, плодовите сокове, десертите и дори в кафето.
Според учените от БАН, когато има мутации, клетката загива. За никого не е тайна, че може да бъде изпуснат контролът и тя да се превърне в ракова. Експертите обаче са категорични, че изследването им не трябва да предизвиква паника. Те не могат да кажат каква е вероятността високата концентрация на консервантите и оцветителите да предизвика рак. Притесняват се обаче, че досега нито една отговорна институция не ги е потърсила.
„Стремете се продуктите във вашето меню да са от натурален произход! Много вредни са оцветителите. Не купувайте цветни бонбони! Не оцветявайте сладките или използвайте само с натурални продукти! Не изключвайте храни, от които организма ни има нужда. Не заклеймявайте млечните продукти или месото. Трябват ни всички храни, но натурални“, каза още проф. Байкова.
В категории:
Здраве








Много е влюбен
23/04/2025, Сряда 21:41
3

Сваля млада красавица
23/04/2025, Сряда 21:20
0

Влезе по спешност в болница
23/04/2025, Сряда 21:00
0

Снайперисти застреляха над 700 коали
23/04/2025, Сряда 20:40
7

Путин демонстрира отлични отношения към съседка на България
23/04/2025, Сряда 20:18
0

Атака с брадва разтърси родно село
23/04/2025, Сряда 20:00
2

Сподели за деликатен проблем
23/04/2025, Сряда 19:20
0

Фрапантен побой в България
23/04/2025, Сряда 19:00
0

Рядко срещан инцидент в страната
23/04/2025, Сряда 18:49
2

Притеснителна информация за Варна
23/04/2025, Сряда 18:47
1

Искат закриване на две училища в...
23/04/2025, Сряда 18:33
0