Вижте защо налитаме на шоколад или месо
17 Август 2014, Неделя, 22:25 ч.
Внезапната страст към някоя храна е предупреждение на организма, че му липсва нещо
Сигурно ви се е случвало да изпитате внезапно желание да хапнете нещо сладко. Или пък обратното, да ви се дояде неистово парче сирене или кашкавал. Между това да си гладен и да изпитваш влечение към точно определена храна има разлика, твърдят специалистите.
Според тях това издава, че в организма има липса на определени вещества и той търси начин да си ги набави, пише в. “Дейли мейл”. Експерти по хранене посочват няколко основни храни, на които хората най-често налитат, и обясняват какво тялото казва чрез това силно желание.
ШОКОЛАД
Шоколадът е богат на магнезий, така че силното желание да хапнете няколко блокчета вероятно издава дефицит на този минерал, който е жизненоважен за кожата и косата. Изследвания са показали, че около 80% от населението на Земята страда от недостиг на магнезий и може би това обяснява толкова разпространената любов към шоколада.
При жените през втората половина на месечния цикъл нивото на магнезий рязко спада, което разкрива връзка с някои от симптомите на предменструалния синдром. “Честото пиене на алкохол, чай, кафе, газирани напитки също може да изчерпи магнезиума”, казва Никола Лоу, професор по хранене в университета в Централен Ланкашир. Той съветва, ако наистина не е възможно да устоите на шоколада, то поне той да е черен със съдържание на 75% какао, така че в него да има колкото може повече магнезий и антиоксиданти и по-малко захар.
Богат източник са и ядките. Важният минерал може да бъде доставен още и от листни зеленчуци, кафяв ориз, пълнозърнест хляб и тиквени семки, макар че към тях едва ли човек би могъл да изпита такова влечение като към шоколада. За шокохоличките, които страдат от предменструален синдром и изпитват раздразнение, главоболие, спазми и подуване, е добре да поемат някои богати на магнезий хранителни добавки.
ЛЕД
Странното желание да се разхлаждаш с чаши вода, напълнени с ледчета, понякога е знак за анемия и дефицит на желязо. “Лекарите не са наясно точно защо, но може би ледът облекчава болезненото възпаление в устата, което е един от симптомите”, казва проф. Лоу. Ако налитането на лед е съпроводено с отпадналост и липса на енергия, трябва бързо да посетите личния си лекар, съветва специалистът.
Наскорошно изследване показва, че почти половината хора не поемат достатъчно желязо. Най-добрият източник на това вещество е червеното месо, но и по-леки за усвояване от организма продукти като пълнозърнест хляб, смокини, кайсии, спанак, броколи и леща. Сардините също са добър избор.
ЧИПС
Честото похапване на пуканки и чипсове може да означава, че хроничният стрес е засегнал надбъбречните жлези, които синтезират адреналин, дават енергия и помагат на човек да се справи в напрежението от всякакъв характер. Затова и овладяването на стреса е една от най-важните цели във всекидневието. На помощ идва медитирането, упражненията за дишане и други подобни техники. Проучване на университета в Солт Лейт Сити в американския щат Юта показало, че хора, които си поемат няколко пъти дълбоко дъх, преди да посегнат към снакса, намаляват нивото на хормоните на стреса с 25% и така желанието им да се тъпчат намалява.
ЗАХАР И СЛАДКИШИ
Вероятно става дума за недостатък на хром. “Този минерал действа паралелно с инсулина, като улеснява преминаването на глюкозата от кръвта в клетките на тялото”, посочва британският нутриционист. Според него изследвания на диабетици показали, че хромът може да стабилизира непостоянните нива на кръвната захар
Продуктите, които успешно могат да заместят сладкишите, са животинските дреболии като черен дроб и бъбреци, а също говеждо месо, моркови, картофи, броколи, яйца, които помагат човек да не се чувства отпаднал, особено през втората половина на деня.
МЕСО
Желанието да се яде много месо означава, от една страна, че тялото се нуждае от желязо, но, от друга, показва липса на достатъчно цинк. “Лекият дефицит на цинк е всеобщо явление, тъй като хората в последните години опитват да се ограничават от прекалената консумация на червено месо”, обяснява проф. Лоу.
“Този минерал играе важна роля за имунната система заедно с други фактори, така че ниските нива на цинк може да доведат до по-голяма уязвимост за настинки и грип”, смята специалистът. Цинкът е също така много важен за делението на клетките и за здравето на кожата, косата и ноктите. Добра причина човек да метне някой голям котлет на барбекюто.
Червеното месо е добър източник, но не само то. Хората, които се стремят да го избягват, могат да опитат да си набавят повече цинк чрез морски дарове, леща, спанак, тиквени семки, сирене и черен хляб. При силен дефицит е препоръчително да се вземат от аптеката специалните за целта препарати. Канадско изследване, публикувано наскоро, показало, че повишаването на нивото на цинка в организма снижава продължителността на симптомите при настинка.
СИРЕНЕ
Не е трудно да се отгатне, че силното влечение към сирене и кашкавал издава наваксване на мастни киселини, както и на калций, толкова важен за здравето на костите. “Това е един от най-важните за организма минерали”, категоричен е доктор Лоу. “Калцият не само помага зъбите и костите да са в добро състояние, но играе също много съществена роля за функционирането на нервната система и на мускулите.”
За жалост в последните десетилетия все повече жени избягват сирената и кашкавала заради високото съдържание на мазнини, което води до обезпокоително ниски нива на калций и все по-ранна поява на остеопороза, понякога дори и при неневършилите 50 г., предупреждават експертите. Освен в сирената, прясното и киселото мляко богати на калций са някои видове риба като сьомгата, сардините, броколито, бадемите. За по-лесното усвояване на калция организмът се нуждае и от витамин D, произвеждан от кожата като реакция на слънчевите лъчи.
ХЛЯБ
Когато човек нападне хляба или някоя друга въглехидратна храна, това може да е сигнал за ниски нива на една от 10-те най-важни аминиокиселини - триптофан. “Тялото се нуждае от нея, за да синтезира силно влияещия на настроенията мозъчен химикал серотонин”, посочва проф. Лоу.
“Дефицитът може да доведе до лошо настроение, тревожност, проблеми със съня. Макар въглехидратите да не съдържат триптофан, изследвания показват, че повишената кръвна захар води до изпращане на повече триптофан в мозъка.”
Повече протеини могат да сложат край на силното желание да се ръфат хляб и банички и да просветлят лошите мисли. Добър източник на триптофан е пуешкото месо, млякото, яйцата, кашуто, орехите, бананите. Някои специални добавки на базата на извлек от семена на африканското растение грифония също помагат да се навакса недостигът на триптофан.
В категории:
Здраве
Тръмп: Китайски военни управляват Панамския канал
Байдън иска от Пентагона да продължи активните доставки на оръжия за Украйна
Джей Ло се чувствала пренебрегната като дете
ХО-ХО-ХО: Топ 5 на семейните коледни филми!
Народът масово купува имоти, отчитат ръст с близо 30 % на отпуснатите кредити
Три населени места в Община Троян са без ток
26/12/2024, Четвъртък 11:40
0
Байдън иска от Пентагона да продължи активните доставки на оръжия за Украйна
26/12/2024, Четвъртък 11:20
1
От 10 месеца няма и следа от 17-годишната Ивана от Дупница
26/12/2024, Четвъртък 11:00
1
Марая Кери смятала, че е твърде млада за коледен албум
26/12/2024, Четвъртък 10:40
0
Най-малко 10 души са убитите при нови израелски удари в Газа
26/12/2024, Четвъртък 10:20
0
Без ток остана целият курорт Боровец
26/12/2024, Четвъртък 10:00
5
Тръмп: Китайски военни управляват Панамския канал
26/12/2024, Четвъртък 09:41
1
Джей Ло се чувствала пренебрегната като дете
26/12/2024, Четвъртък 09:20
1
Най-необичайните коледни традиции по света
26/12/2024, Четвъртък 09:00
1
Такси се вряза в пешеходци в Ню Йорк
26/12/2024, Четвъртък 08:40
2
Обилен снеговалеж по пътищата у нас, има ли затруднения в движението
26/12/2024, Четвъртък 08:20
0
Народът масово купува имоти, отчитат ръст с близо 30 % на отпуснатите кредити
25/12/2024, Сряда 22:20
10