Проф. Байкова: 1990 са Е-тата в храната, носят ни алергии и рак
Все повече хранителни добавки се тъпчат в храната ни. Четете внимателно етикетите, съветва проф. Донка Байкова.
14 Юни 2013, Петък, 09:36 ч.
Бройте добавките от етикетите и ако са повече от три, не купувайте стоката, съветва диетологът
В малко количество хранителните добавки не са опасни, но когато се натрупат в организма последствията са ужасни. Причиняват ни алергии и ракови заболявания, предупреди проф. Донка Байкова. Заместник-председателят на Българското дружество по хранене и диететика коментира в студиото на “Здравей, България” експеримент на Боби Петров. Репортерът на Нова телевизия взе два вида газирани напитки и два сока от столичен хипермаркет, за да ги даде за лабораторни изследвания за аспартам и други вредни хранителни добавки. Установено бе, че подсладителят е в допустимата норма.
Според проф. Байкова обаче, ако едно дете изпие сок и му се даде близалка, концентрацията на аспартама става тревожно висока. Това води до 92 болести, сред които са епилепсия и диабет, предупреди диетологът. Тя съветва да гледаме етикетите и да броим Е-тата на стоките, които консумираме. Много често обаче добавките са записани като подсладители или овкусители и човек трябва да си повиши културата на хранене, за да може да ограничи елементите, които в голямо количество причиняват дори и ракови заболявания. Само в хляба има 5 Е-та, а често в съдържанието на кренвиршите, освен кожата, сланината и нишестето, добавките заемат повече от 20% от консистенцията, уточнява зам.-шефът на Българското дружество по хранене и диететика.
“Одобрените хранителни добавки на българския пазар са вече 1990 на брой. Тези, за които четем на етикета на хранителните продукти, попадат в две основни групи. Едната е на т.нар. „полезни” добавки – обогатители, витамини, минерали, а другата включва технологичните подобрители на храната, като например емулгаторите”, каза още проф. Байкова. Според нея дори и вегетарианците не се хранят здравословно, защото повечето от плодовете и зеленчуците на пазара ни са вносни. Пътували са стотици, а понякога хиляди километри и затова са третирани с химични вещества, за да са по-трайни, добавя диетологът Донка Байкова.
В категории:
Здраве
Депутатите обсъждат съдбата на бургаската рафинерия
Тя притесни феновете си
Побърка мрежата на 52
Перничанка игра смело в "Сделка или не" и спечели...
Ще се изненадате с кой е на плаж
Депутатите обсъждат съдбата на бургаската рафинерия
30/01/2025, Четвъртък 07:38
1
Ето прогнозата за времето
30/01/2025, Четвъртък 06:51
0
Побърка мрежата на 52
29/01/2025, Сряда 22:03
1
Перничанка игра смело в "Сделка или не" и спечели...
29/01/2025, Сряда 21:31
3
"Хората ми пишат некролога в..."
29/01/2025, Сряда 21:00
1
Имало ли е агресия на полицай към жена
29/01/2025, Сряда 20:47
6
Свали 82 килограма
29/01/2025, Сряда 20:31
1
Прекратиха делото срещу Васил Божков
29/01/2025, Сряда 20:30
1
Делян Пеевски със спешен ход
29/01/2025, Сряда 20:03
4
Световният океан има категоричен шампион в тежка категория, дори голяма бяла акула се оказа плячка на...
29/01/2025, Сряда 19:33
0
Тази дама направи исторически трансфер
29/01/2025, Сряда 19:10
0
Тя притесни феновете си
29/01/2025, Сряда 19:00
0