Проф. Байкова: 1990 са Е-тата в храната, носят ни алергии и рак
Все повече хранителни добавки се тъпчат в храната ни. Четете внимателно етикетите, съветва проф. Донка Байкова.
14 Юни 2013, Петък, 09:36 ч.
Бройте добавките от етикетите и ако са повече от три, не купувайте стоката, съветва диетологът
В малко количество хранителните добавки не са опасни, но когато се натрупат в организма последствията са ужасни. Причиняват ни алергии и ракови заболявания, предупреди проф. Донка Байкова. Заместник-председателят на Българското дружество по хранене и диететика коментира в студиото на “Здравей, България” експеримент на Боби Петров. Репортерът на Нова телевизия взе два вида газирани напитки и два сока от столичен хипермаркет, за да ги даде за лабораторни изследвания за аспартам и други вредни хранителни добавки. Установено бе, че подсладителят е в допустимата норма.
Според проф. Байкова обаче, ако едно дете изпие сок и му се даде близалка, концентрацията на аспартама става тревожно висока. Това води до 92 болести, сред които са епилепсия и диабет, предупреди диетологът. Тя съветва да гледаме етикетите и да броим Е-тата на стоките, които консумираме. Много често обаче добавките са записани като подсладители или овкусители и човек трябва да си повиши културата на хранене, за да може да ограничи елементите, които в голямо количество причиняват дори и ракови заболявания. Само в хляба има 5 Е-та, а често в съдържанието на кренвиршите, освен кожата, сланината и нишестето, добавките заемат повече от 20% от консистенцията, уточнява зам.-шефът на Българското дружество по хранене и диететика.
“Одобрените хранителни добавки на българския пазар са вече 1990 на брой. Тези, за които четем на етикета на хранителните продукти, попадат в две основни групи. Едната е на т.нар. „полезни” добавки – обогатители, витамини, минерали, а другата включва технологичните подобрители на храната, като например емулгаторите”, каза още проф. Байкова. Според нея дори и вегетарианците не се хранят здравословно, защото повечето от плодовете и зеленчуците на пазара ни са вносни. Пътували са стотици, а понякога хиляди километри и затова са третирани с химични вещества, за да са по-трайни, добавя диетологът Донка Байкова.
В категории:
Здраве
„Гостенка” упои мъж и задигна над 20 000 лв. от жилището му
Автобус падна в езеро, загинаха трима души
Докъде пътува българинът през ноември
Какво се случва с петролния разлив в Черно море?
Турция неутрализира 14 терористи
Тези якета са демоде, повече не ги обличайте!
27/12/2024, Петък 21:54
1
Изненадващо горещи факти за секса
27/12/2024, Петък 21:36
0
Бракът е обречен: Жените се развеждат, ако се омъжат заради тези 14 причини
27/12/2024, Петък 21:25
0
Изяжда се за минути: Чудно вкусна зимна зеленчукова яхния
27/12/2024, Петък 21:00
0
3000 души в региона на Троян все още нямат ток
27/12/2024, Петък 20:00
2
Направили Орешник с немски и японски металообработващи системи
27/12/2024, Петък 19:40
6
Южна Корея в политически хаос: Парламентът отстрани и действащия президент Хан Дък-су
27/12/2024, Петък 19:20
0
Какво се случва с петролния разлив в Черно море?
27/12/2024, Петък 19:00
3
Руски съд глоби TikTok с 3 милиона рубли
27/12/2024, Петък 18:40
2
Учените с интересно откритие за синеоките
27/12/2024, Петък 18:20
0
Турция неутрализира 14 терористи
27/12/2024, Петък 18:00
0
„Гостенка” упои мъж и задигна над 20 000 лв. от жилището му
27/12/2024, Петък 17:40
0