Проф. Байкова: 1990 са Е-тата в храната, носят ни алергии и рак
Все повече хранителни добавки се тъпчат в храната ни. Четете внимателно етикетите, съветва проф. Донка Байкова.
14 Юни 2013, Петък, 09:36 ч.
Бройте добавките от етикетите и ако са повече от три, не купувайте стоката, съветва диетологът
В малко количество хранителните добавки не са опасни, но когато се натрупат в организма последствията са ужасни. Причиняват ни алергии и ракови заболявания, предупреди проф. Донка Байкова. Заместник-председателят на Българското дружество по хранене и диететика коментира в студиото на “Здравей, България” експеримент на Боби Петров. Репортерът на Нова телевизия взе два вида газирани напитки и два сока от столичен хипермаркет, за да ги даде за лабораторни изследвания за аспартам и други вредни хранителни добавки. Установено бе, че подсладителят е в допустимата норма.
Според проф. Байкова обаче, ако едно дете изпие сок и му се даде близалка, концентрацията на аспартама става тревожно висока. Това води до 92 болести, сред които са епилепсия и диабет, предупреди диетологът. Тя съветва да гледаме етикетите и да броим Е-тата на стоките, които консумираме. Много често обаче добавките са записани като подсладители или овкусители и човек трябва да си повиши културата на хранене, за да може да ограничи елементите, които в голямо количество причиняват дори и ракови заболявания. Само в хляба има 5 Е-та, а често в съдържанието на кренвиршите, освен кожата, сланината и нишестето, добавките заемат повече от 20% от консистенцията, уточнява зам.-шефът на Българското дружество по хранене и диететика.
“Одобрените хранителни добавки на българския пазар са вече 1990 на брой. Тези, за които четем на етикета на хранителните продукти, попадат в две основни групи. Едната е на т.нар. „полезни” добавки – обогатители, витамини, минерали, а другата включва технологичните подобрители на храната, като например емулгаторите”, каза още проф. Байкова. Според нея дори и вегетарианците не се хранят здравословно, защото повечето от плодовете и зеленчуците на пазара ни са вносни. Пътували са стотици, а понякога хиляди километри и затова са третирани с химични вещества, за да са по-трайни, добавя диетологът Донка Байкова.
В категории:
Здраве
Майката на Атижа прогони Петър
Най-честите езикови бариери в комуникацията между пациенти и медицински персонал бяха дискутирани в Бургаския държавен университет
Плюеха клиенти и пребиха сервитьор, но сега…
Издаде как се е простила с девствеността си
Обра точките на 73 години
Тази вечер е подходяща за чувствен и бавен секс
26/11/2024, Вторник 22:00
3
При проблеми с акумулатора или стартирането на двигателя: Причината може да се крие в алтернатора
26/11/2024, Вторник 21:40
0
Обра точките на 73 години
26/11/2024, Вторник 21:20
0
Създадоха спагети, по-тънки от човешки косъм
26/11/2024, Вторник 21:01
0
Защо Николета Лозанова си крие лицето?
26/11/2024, Вторник 20:38
1
Проговори за Ивка Бейбе
26/11/2024, Вторник 20:21
0
Стана 108 кила
26/11/2024, Вторник 20:00
0
Майката на Атижа прогони Петър
26/11/2024, Вторник 19:40
1
61-годишна жена роди първото си бебе
26/11/2024, Вторник 19:20
1
"Увеличете помощта за Украйна"
26/11/2024, Вторник 19:03
8
Meteo Balkans: Снежна виелица блокира половин България, метър сняг ще натрупа до часове
26/11/2024, Вторник 18:39
0
"Казармата е загуба на време"
26/11/2024, Вторник 18:21
20