Нов удар за ресторантите – след цигарите забраняват и оливерниците
Хората трябва да са сигурни какво слагат в салатите си, казва говорителят на ЕК Оливър Байли
Европейската комисия възнамерява да забрани употребата на шишета за зехтин за многократна употреба. Мярката трябва да влезе в сила от следващата година, предаде Би Би Си.
От 1 януари 2014 г. ресторантите ще могат да сервират зехтин само в шишенца за еднократна употреба, маркирани по стандартите на Европейския съюз. От Еврокомисията обясняват, че по този начин ще се повиши защитата на потребителите и ще се подобри хигиената.
Обвиненията от бранша обаче са, че Комисията измисля неоправдани регулации по време на икономическа криза и че ограничава правото на избор. Говорителят на ЕК Оливър Байли репликира, че регулацията е в защита на потребителите.
„Просто искаме да гарантираме, че когато поискате качествено олио или зехтин в ресторант, ще получите точно това, за което плащате", обясни Байли.
Би Би Си коментира, че зехтинът често е обект на измами, тъй като широката му гама позволява на ресторантьорите да сипват евтини марки в оливерниците. Медията припомня, че най-големите производители на зехтин – Италия, Испания и Гърция, са най-силно засегнати от кризата.