Министерството на туризма подготвя национална стратегия за винения туризъм в България
Виненият туризъм е ключов фактор за развитието на сектора – България има какво да покаже на света, каза министър Боршош
Министърът на туризма Мирослав Боршош взе участие в престижното събитие DiVino TOP 50, където връчи Специалната награда за винен туризъм на Zaara Estate. Според министъра, виненият туризъм изисква обща визия и обединение на бранша, съобщиха от Министерството на туризма.
"Оценявам високо вашия труд, професионализъм и добрата работа, която сте свършили. Каня ви и на Глобалната конференция за вино и туризъм, която събира на едно място най-добрите световни експерти и самият факт, че успяхме да убедим Световната организация по туризъм (UN Tourism) това да се случи в България, е доказателство за потенциала на страната ни", заяви министър Боршош пред представителите на винения сектор.
Министерството на туризма планира да разработи национална стратегия за винения туризъм, която да обедини усилията на бранша и да формира разпознаваема идентичност на българското вино в международен план. Виното представлява съществена част от гастрономическото, историческото и културно-историческото наследство на България и се счита за ключов фактор в развитието на устойчив и висококачествен туризъм.
Стратегически партньорства за популяризиране на българското вино
В рамките на събитието, министър Боршош проведе среща с Емил Коралов - идеолог и създател на класацията DiVino TOP 50, издател на DiVino.bg и DiVino Magazine, както и член на Управителния съвет на Българската асоциация на винените професионалисти. По време на разговора бяха обсъдени конкретни стъпки за популяризиране на българското вино на международните пазари.
Специален акцент в дискусията беше поставен върху организацията на предстоящата Глобална конференция за винен туризъм, която ще се проведе в град Пловдив и се очаква да затвърди позицията на страната като значим участник в световната винена индустрия. Според експертите, конференцията, планирана за тази есен, ще има дългосрочно положително въздействие върху сектора и ще допринесе за утвърждаването на България като привлекателна дестинация за винен и гурме туризъм.



















