×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • МЕЧ ще внесат в четвъртък вот на недоверие заради корупция
  • Земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер разтърси североизточния тайвански окръг Илан
  • 24-часова стачка в Гърция, летища, пристанища и обществен транспорт спират работа
  • Над 60 са вече жертвите на рухналия покрив на нощен клуб в Доминикана
  • 20 загинали при пожар в старчески дом в Китай
  • САЩ налага на Китай мита от 104%
  • 35% от тежкотоварните автомобили преминават с превишена скорост край Телиш, установи проверка
  • Държавата да осигури склад за съхранение на машините за гласуване, предлага ЦИК
  • Парламентът ще промени съставите на постоянните комисии
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Винаги съм гасила содата за хляб, но ето как точно се прави за леки и по-пухкави печива


Винаги съм гасила содата за хляб, но ето как точно се прави за леки и по-пухкави печива
Ключови думи: сода, печива
06 Февруари 2025, Четвъртък, 18:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Смесете содата за хляб с брашното и след това добавете тази смес към течните съставки

Гасенето на сода бикарбонат с оцет преди добавянето й към тестото не е нищо повече от кухненски мит, който трябва да остане в миналото. Вероятно сте чували популярния съвет повече от веднъж:

Преди да добавите към тестото, не забравяйте да угасите содата с оцет или друга киселина в лъжица! Този метод се предава от уста на уста в продължение на много десетилетия и се счита за класически. Но наистина ли е необходимо това за постигане на пухкави печива?

Дори ако има десетки (или стотици) неща, които трябва да правите със сода за хляб, има и няколко неща, които не трябва да правите

Днес ще разберем, използвайки малко химия, защо е неефективно да гасим содата извън тестото, например в лъжица, и едва след това да я добавим към тестото.

И както винаги, обяснявайки с прости думи!

За да работи содата за хляб правилно, трябва:
Киселинна среда – може да бъде в самото тесто (например поради лимонов сок, заквасена сметана, кисело мляко или какао на прах) или добавена отделно заедно с течни, некиселинни компоненти;
Влажност – Содата за хляб не се активира при сухи условия;
Правилното съотношение е, че ако има твърде много сода за хляб или киселина, реакцията или няма да завърши, или ще остави неприятен, сапунен вкус.
Защо е грешка предварително да се гаси сода бикарбонат?
Когато смесите сода за хляб и оцет или друга киселина извън тестото, реакцията е почти мигновена. Мехурчетата въглероден диоксид се освобождават директно в лъжицата, мехурчетата въглероден диоксид се издигат във въздуха, вместо да остават вътре в тестото. Докато сместа е в тестото, по-голямата част от реакцията вече е приключила и содата се е превърнала във вода с малко количество сол (остатъчни продукти от реакцията).

Как да използваме правилно содата за хляб?
За да направите содата за хляб ефективна, следвайте няколко прости правила:

Следвайте препоръките на рецептата и правилните пропорции.  Винаги е важно да спазвате рецептата и препоръчителното количество, тъй като пропорциите зависят от това каква киселина използвате за гасене и колко тесто използвате.

Добавете го заедно със сухите съставки. Смесете содата за хляб с брашното и след това добавете тази смес към течните съставки, които вече съдържат “ киселина “

ИЛИ

Добавете го веднага към тестото. Ако добавите сода за хляб директно към тесто, което вече съдържа киселина (като кисело мляко, заквасена сметана, лимонов сок), реакцията ще настъпи постепенно. Част от въглеродния диоксид ще бъде освободен веднага по време на смесването, а останалият ще бъде освободен по време на процеса на нагряване във фурната.

Пригответе тестото бързо. Веднага щом содата за хляб срещне киселината в тестото, реакцията ще започне. Например, ако използвате кисело мляко, содата ще започне да работи веднага щом се смеси с тези съставки. Така че не отлагайте печенето – сложете тестото във фурната възможно най-бързо.


В категории: Вкусно


Коментари
Шок в Биг Брадър...
Шок в Биг Брадър... 09/04/2025, Сряда 21:49 0
Трагедия в Кюстендил
Трагедия в Кюстендил 09/04/2025, Сряда 21:24 0
Мъж шофира безобразно в...
Мъж шофира безобразно в... 09/04/2025, Сряда 20:49 0
Страхотна вест за Надал
Страхотна вест за Надал 09/04/2025, Сряда 19:40 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стълб падна върху ресторант до оживена спирка в София Стълб падна върху ресторант до оживена спирка в София От общината съобщиха, че най-вероятната причина за инцидента е корозия Седем арестувани за романтични измами Седем арестувани за романтични измами Полицаите иззеха златни накити и около половин милион лева Магията на Лазаровден завладя децата от ,,Раковина” Магията на Лазаровден завладя децата от ,,Раковина” Малките изпълнители от група ,,Морски звезди” вложиха сърце и душа във всеки танц От АПИ с предупреждение за "Хемус" От АПИ с предупреждение за "Хемус" Ето подробности Сълзи в съда след доживотна присъда! Убиецът на Ангел обаче ще обжалва Сълзи в съда след доживотна присъда! Убиецът на Ангел обаче ще обжалва Адвокатът на Никола Райчев заяви, че нямало умисъл и се надява момчето да получи по-леко наказание на следващата инстанция Трагедия в Кюстендил Трагедия в Кюстендил Мъж почина в паркирана кола Мъж шофира безобразно в... Мъж шофира безобразно в... Пазарджишко 16-годишно момче скочи от четвъртия етаж пред очите на съучениците си 16-годишно момче скочи от четвъртия етаж пред очите на съучениците си Младежът е получил тежка травма на гръбначния стълб и на двата крака Трагедията с 12-годишната Сияна предизвикана от превишена скорост? Трагедията с 12-годишната Сияна предизвикана от превишена скорост?  Оставки в АПИ след смъртта на момичето Слабо земетресение в Добрич Слабо земетресение в Добрич Трусът е на дълбочина 13.2 км
Шок в Биг Брадър... Шок в Биг Брадър... За знаменитости Предлагат 275 милиона евро за него Предлагат 275 милиона евро за него Ямал е богатство във футбола Доналд Тръмп обяви пауза на митата Доналд Тръмп обяви пауза на митата  Тя е 90-дневна и е за над 75 държави Страхотна вест за Надал Страхотна вест за Надал Любимата му е бременна отново ЕС отговори на удара, въвежда мита и инфлацията се вдига ЕС отговори на удара, въвежда мита и инфлацията се вдига Компанията заяви, че всички мита, наложени от Тръмп, ще бъдат платени от самите американци, пише Newsweek  Прави изненадващ ход Прави изненадващ ход Скалата става писател Бъдещ зет избяга с тъщата и парите за сватбата Бъдещ зет избяга с тъщата и парите за сватбата Бегълците взели със себе си и златни бижута Китай повишава митото за САЩ до 84% Китай повишава митото за САЩ до 84% Тръмп твърди, че много държави са готови да го целуват отзад за търговия AfD повежда в Германия - антиимигрантската партия вече е №1 AfD повежда в Германия - антиимигрантската партия вече е №1 Докато либералните елити правят "санитарни кордони" около АзГ, народът е подкрепя все повече Щраус клъвна Борис Джонсън в парк в Тексас (ВИДЕО) Щраус клъвна Борис Джонсън в парк в Тексас (ВИДЕО) "Твърде смешно, за да не го споделя", казва съпругата му Кери Джонсън в надписа в Инстаграм
Гроздан КАРАДЖОВ, министър на транспорта Гроздан КАРАДЖОВ, министър на транспорта Мерки със срокове и с отговорни министри досега не сте виждали Виц на деня Виц на деня Учителката пита Иванчо:
- Иванчо, защо закъсня за училище?
- Защото сънувах, че съм на училище... и чаках да свърши часът, за да стана!
Виц на деня Виц на деня В автобуса старица стои права до седяща тинейджърка.
- Бабо, голяма си късметлийка. След три спирки ще сляза и ще можеш да седнеш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Стриптизьорката така силно се завъртя около пръта, че клиентите получиха кешбек!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори