Бурма-погача: Топи се в устата като масло и става на ей такива големи конци!
Оформена красиво на охлювчета („бурми“), поръсена щедро със сусам, а от нея се носи вълшебно ухание на масло
Бърза, лесна и неустоима! Такава е днешната ни Бурма-погача. Оформена красиво на охлювчета („бурми“), поръсена щедро със сусам, а от нея се носи вълшебно ухание на масло! Когато видите как се дели на слоеве, чак слюнка се събира на езика ви и никой не може да устои да не вземе парченце от нея! Ето какво ви трябва:
Бурма погача
Необходими Продукти:
200 мл топло прясно мляко
1 пакетче суха мая (7 г)
10 г сол
50 г захар
5 супени лъжици олио
1 яйце
500 г меко брашно
150 г масло или маргарин на стайна температура
1 яйце (за мазане)
сусам или семена (за поръсване)
Начин на Приготвяне:
Ако използвате суха мая не е необходимо да я захващате предварително, просто я добавете накрая, заедно с брашното.
Сложете топлото мляко в купа, добавете захарта, яйцето, олиото, солта и разбъркайте.
Постепенно започнете да добавяте пресятото брашно, смесено с маята, като бъркате, докато се получи лепкаво тесто.
Прехвърлете го на набрашнения плот и доомесете до гладкост, като при нужда добавяте съвсем мъничко брашно. Тестото трябва да е компактно, но меко.
Покрийте го с кърпа и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си.
След това го извадете на плота, сгънете го няколко пъти с ръце, след което го разточете на правоъгълна кора с дебелина около 1/2 см.
Помагайте си с ръце, като теглите краищата на тестото.
Поставете парченца меко масло върху цялата кора, след което ги намажете хубаво върху тестото.
Започнете да навивате внимателно тестото на стегнато руло, започвайки от по-широкия край.
Готовото руло нарежете на парчета („бурми“) и ги поставете с разреза нагоре в предварително покрита с хартия за печене тава.
Покрийте тавата с кърпа и оставете рулцата да бухнат. След това ги намажете с разбито яйце (или само с жълтък, смесен с малко мляко или олио) и поръсете щедро със сусам.
Печете на 180 градуса до зачервяване и готовност на тестото.
Готовата погача е пухкава и мека, а в цялата къща се носи уникален аромат на масло!