Геврек-погача с кисело мляко – правя я всяка събота, а къщата ухае невероятно
Александра ми рецептата, тестото е въздушно и меко
„Това тесто наистина е невероятно – меко, въздушно, идеално за оформяне, а изпечената от него погача е мека вкусна като памук и толкова лесна за приготвяне. Най-много ми харесва, когато по вида на тестото можеш да разбереш какъв ще е вкусът му, а тази рецепта е наистина страхотна“, споделя съседката ми Александра, която ми даде рецептата.
А ние пък споделяме с вас рецептата за нейната геврек-погача
Необходими продукти:
800 г меко пшенично брашно (тип 450, 480 или 500)
450 мл топло прясно мляко
150 г кисело мляко
50 г масло
10 г суха мая (1 пакетче и половина или 30 г прясна мая, 2/3 куб. )
1,5 чаени лъжички захар (около 10 г)
1,5 чаени лъжички сол (15 г)
Начин на приготвяне:
Сложете цялото брашно в малка, но широка купа и направете малка вдлъбнатина в средата. Към нея добавете сухата мая и 1,5 ч.л захар. Загрейте малко топло прясното мляко (не трябва да завира, а само да е хладко) и добавете съвсем малко там, където сте сложили маята.
Разбъркайте в средата, колкото да се разтвори малко маята и оставете за 5 минути. Отстрани на брашното добавете 1,5 чаена лъжичка сол, а в средата 150 г кисело мляко и 50 г масло, което трябва да е на стайна температура и накрая добавете останалото прясно мляко.
Замесете тесто от тези съставки, но не го месете много, колкото да се смесят всички съставки. Не е нужно да го месите твърде много, тъй като в началото трябва да е доста меко.
Важно е да съберете само всички остатъци от плота в тестото, да няма сухи съставки наоколо. Освен това не добавяйте повече брашно, въпреки че тестото е лепкаво, оставете го така.
Покрийте го с памучна кърпа и оставете да втаса за 15 минути на стайна температура. След това добавете още малко брашно и замесете фино и меко тесто, което не лепне под пръстите. Месете до получаване на фина и равномерна текстура с минимално добавяне на брашно.
След това оставете тестото да втаса отново за около 30 минути, както преди. След като изтече времето, поръсете работната повърхност с малко брашно и прехвърлете тестото върху нея. Разточете тестото първо с ръце, а след това с точилка с дебелина 3 мм.
Ръбът, където ще завършите разточването на тестото, го разтегнете още малко. По този ръб нарежете тестото в средата (не към края) на по-малки разрези с дължина няколко см, както е показано на снимката по-горе.
Навийте тестото на руло от другата страна към разрезите и оформете затворен кръг като пръстен, като двата края му се допират един до друг. Прехвърлете тестото в намазнена тава или хартия за печене и го оставете да втаса още половин час или повече, в зависимост от температурата в кухнята.
Преди печене тестото се намазва с разбит жълтък и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 минути. Печенето обаче пак зависи от силата на фурната.
Когато изпечете погачата, я намажете с малко олио за допълнителен блясък. Покрийте с кърпа и оставете леко да изстине.