Направих козунак без месене, стана ефирен, влажен и е супер лесен
Рецептата е лесна дори за начинаещи
Великден 2025 наближава и по традиция българската трапеза не може да мине без меки, ароматни и вкусни козунаци. За празника е обичайно да се приготвя този сладък хляб.
Ако никога не сте приготвяли козунак, тогава ще ви хареса мокрият великденски мързелив козунак. Рецептата е лесна дори за начинаещи. Ефирно, леко влажно тесто под сладка глазура ще завладее цялото ви семейство.
Необходими съставки:
брашно – 380 гр;
суха мая – 7 гр;
масло – 100 гр;
мляко – 150 гр;
яйца – 2 бр.;
захар – 125 гр;
лимон – 1 бр.;
стафиди – 150 гр;
ядки, захаросани плодове на вкус;
щипка сол;
щипка ванилия.
Начин на приготвяне:
Маята трябва да е прясна – проверете срока на годност. Млякото се затопля на стайна температура, смесва се с маята, лъжица захар и две лъжици брашно. Разбъркайте тестото до гладкост и го поставете на топло място за 10 минути.
Накиснете стафидите във вряща вода за 10 минути. След това подсушете с хартиена кърпа и оваляйте в брашно.
Също така смесете захаросани плодове с брашно, ако смятате да го добавите. Отстранете горната част на кората от лимона с помощта на фино ренде.
Разтопете маслото. Охладете, докато се затопли. Разбъркайте яйцата, захарта, солта и ванилията. Изсипете сместа с маята. Разбъркайте всичко до гладкост и добавете лимонова кора.
След това добавете пресятото брашно. Разбъркайте тестото, докато стане гъсто като заквасена сметана.
Покрийте тестото с кърпа и оставете на топло място за 2 часа. През това време трябва да се увеличи 2 пъти.
Разбъркайте стафиди и захаросани плодове в готовото тесто. Месете с ръце, докато плънката се разпредели равномерно.
Напълнете тавите за печене до една трета. Покрийте с кърпа и оставете отново да втаса за 1,5 часа – през това време тестото ще втаса до средата на формичките.
Козунакът се пече без месене около 30-35 минути на 170°.
Проверете готовността с клечка за зъби. Ако тестото е сурово отвътре и отгоре е покафенело, покрийте с фолио.
Докато готовите продукти изстиват, пригответе глазурата за козунака. Нанася се върху вече изстиналата печива и се поръсва с декорации по вкус.
Важно:
Знайте, че мокрият козунак, приготвен по тази рецепта, бързо застоява, така че е препоръчително да ядете продукта възможно най-бързо.

















