С пълнена патица ще оберете точките на новогодишната трапеза
Всички ще питат за още, вкусят ли от това ястие, в което има и портокали, и билки
Нито един голям празник не може да мине без горещо и ароматно ястие! И тъй като за основния зимен празник си струва да подготвите нещо специално, ви предлагаме да посрещнете новата година с една печена патица, пише БЛИЦ.
Патешкото месо има уникален вкус и ярък аромат и всяко ястие, приготвено с това месо, със сигурност ще бъде запомнено от всички гости на тържеството.
Може да приготвите новогодишната си патица с круши, картофи, ананас, ябълки... Ние обаче ви съветваме да я направите с портокали.
Това е може би една от най-популярните комбинации за пълнени птици. А ястието става повече от уникално!
Ето от какво се нуждаете, за да си приготвите тази празнична вкусотия:
Списък с продукти за 6 порции:
4 глави лук
1 портокал
2 стръка целина
1 патица с тегло около 2 кг.
1 стрък мащерка
1 стрък розмарин
2 малки моркова
2-3 с.л. зехтин
100 гр. корен от целина
100 мл. сухо червено вино
пилешки бульон (обемът зависи от формата, бульонът трябва да е достатъчен за цялото време на готвене на птицата, но патицата не трябва да плува в него, не повече от 1 литър)
3 с. л. желе от касис
прясно смлян черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Обелете лука и нарежете всяка глава на осем части. Измийте портокала и го разрежете наполовина. От едната му част изцедете сока, а другата нарежете на ситно.
Нарежете на едро целината и другите пресни подправки.
Измийте патицата, подсушете я и натрийте вътрешността й със сол и черен пипер. Напълнете я плътно с нарязания лук, резенчетата портокал, мащерката, розмарина и целината. Завържете краката на патицата с канап.
Останалите лук, моркови и корен целина се нарязват на кубчета и се запържват до златисто в зехтин в съда, в който ще се пече патицата.
Свалете съда от котлона, налейте виното и бульона, сложете патицата и сложете във фурната, предварително загрята на 210°C. Печете 20 минути, след това намалете температурата на 180°C и оставете за още един час.
След като времето изтече, извадете птицата от фурната и я поставете в подходяща чиния да изстине.
Зеленчуците се прехвърлят в тенджера, заливат се с отделилия се при печенето сок и портокаловия сок, добавя се желето от касис и се разбърква.
Сложете тенджерата на среден огън и оставете да къкри за 10 минути, след което я отстранете от огъня, подправете със сол и черен пипер и пасирайте с блендер.
При сервиране по желание може да добавите и печени ябълки.