Изяжда се за минути: Чудно вкусна зимна зеленчукова яхния
Зеленчукова яхния за зимата, като правило, не „оцелява“ до пролетта. Тези буркани се изяждат първи във всяко семейство, защото вървят добре с месо, картофи, ориз или просто хляб.
Много удобно е да затворите всичките си любими зеленчуци в един буркан. Съставът на тази зеленчукова яхния може да бъде коригиран по ваш вкус. Основното нещо е да нарежете продуктите на приблизително еднакви парчета, така че да се готвят едновременно.
„Най-хубавата част на тази зимна зеленчукова яхния е, че се приготвя бързо, вкусна е и се изяжда за отрицателно време“, казва читателка и допълва:
„Слагам я в буркани. Хубавото е, че не е необходимо да се стерилизират бурканите“.
Необходими продукти:
- тиквички - 1 кг;
- патладжани - 1 кг;
- моркови - 1 кг;
- лук - 1 кг;
- сладък пипер - 1 кг;
- домати - 500 г;
- захар - 200 г;
- сол - 50 г;
- олио - 500 гр;
- оцет - 100 мл.
Начин на приготвяне:
Съставът и количеството на зеленчуците могат да се променят по ваш вкус. Ако приготвяте яхния от тиквички за зимата, изберете „млади“ плодове.
Измийте патладжаните и нарежете на малки кубчета. Посолете и оставете за 20 минути, за да премахнете горчивината. След това изплакнете с вода.
Нарежете лука на ивици, морковите и чушките на ивици, тиквичките на кубчета, а доматите на ситно.
Изсипете олиото в тенджера с дълбоко дъно и го загрейте. Добавете всички зеленчуци. Добавете сол и захар, разбъркайте добре.
Намалете топлината до минимум и оставете сместа да къкри за 30 минути, сложете капака на тенджерата. Ако зеленчуците не пуснат много сок, добавете чаша вода.
Добавете и оцет. Покрийте отново и оставете да къкри още 10 минути.
Измийте бурканите обилно със сода бикарбонат. Налейте малко вода на дъното и поставете във фурната или микровълновата за 5 минути. Сварете металните капаци.
Опитайте яхнията на вкус. Ако е необходимо, добавете подправки, билки и сол на вкус. Изсипете врящата смес в бурканите и завийте капачките.
След това зимната яхния е готова. Не е необходимо да стерилизирате допълнително бурканите.
Покрийте горещите буркани с дебело одеяло и оставете, докато изстинат напълно. След това ги преместете на хладно и тъмно място. / jenata.blitz.bg