За да не мирише скумрията – сгответе я в тази марината
Майсторите готвачи я приготвят по тайна рецепта, която тушира миризмата. Тази марината съдържа богатство от вкусове и аромати, които не само премахват острата миризма на риба, но и добавят интересен вкус към нея
Една от най-предпочитаните, консумирани и приготвяни риби в света е скумрията. Едва ли има домакини, които да не са убедени във вкуса и качествата на скумрията, в ползите на тази риба за здравето, но се въздържат от по-честото ѝ приготвяне заради острата миризма, която оставя в кухнята, миризма, която често се прокрадва и пропива в целия дом. Каквато и вентилация да се използва в кухнята, след скумрията ще остане трайна миризма на риба, попила в тъканите, мебелите, косата и дрехите на домакинята, защото скумрията се отличава с характерен, остър и силен аромат на тлъста морска риба. Именно тази миризма спира много дами да приготвят риба за семейството си. Може да не лишавате близките си от вкусовите качества и ползите от консумацията на тази риба, ако знаете тези хитри готварски трикове, за да не мирише скумрията.
За да не мирише скумрията – ето какво да направите
Изгодна, достъпна, вкусна, толкова широко разпространена, че е наричана „рог на изобилието“ заради големите пасажи, неустоимо вкусна, безспорно полезна, засищаща, доставяща на тялото като една от най-мазните риби цели 13 гр. мазнини за 100 грама и… ужасно миризлива. Единственият недостатък на тази любима морска риба и острата миризма, която остава дълго, след като сте се наситили на скумрията и сте забравили дори, че сте консумирали риба. Миризмата е толкова трайна, че е възможно да остане в тъканите и след изпиране. Това спира домакините от приготвяне на скумрия. Има и друг начин – специална марината, както и други хитри трикове, благодарение на които скумрията няма да умирише всичко.
Скумрията има по-остра и трайна миризма от повечето риби и особено в сравнение със сладководните. Тази силна миризма се дължи на естествен процес, при който триметиламиновият оксид в морските риби, се превръща в миришещ на риба триметиламин, когато е изложен на въздух. Именно това е причината морските риби да миришат по-силно от сладководните, но с тези хитри трикове ще приготвите любимата скумрия, без да се притеснявате от миризмата.
-Ако няма да приготвяте рибата веднага, съхранявайте я замразена или в оригиналната ненарушена опаковка, за да не умирише целия ви хладилник и всички продукти, които съхранявате в него.
-Изплакването на рибата под течаща вода и накисването ѝ в прясно мляко за около половин час ще помогне за смекчаване на острата миризма и тя няма да е толкова осезаема и разпространяваща се из целия ви дом по време на приготвянето на рибата. Полезно е и намазването на рибата с кисели продукти като домат или лимон. Те променят миризмата, смекчават я и острата миризма на риба става по-ненаситена и по-поносима по време на готвенето ѝ. Причината за тази търсена промяна в миризмата се крие в способността на лимонената киселина да неутрализира амините в рибата.
-Изберете техника на готвене, която ще задържи миризмата. Някои начини за приготвяне на рибата – на скара например – водят до по-силна миризма, която се разпространява далеч, докато приготвянето на рибата във фолио във фурната, води до задържане на миризмата обикновено под фолиото и в самата фурна. Ако приготвяте рибата на скара, то позиционирайте я в двора, далеч от прозорци и врати на жилището. Ако просто поставите скарата на терасата, вероятно миризмата ще влезне в стаята ви при отварянето на терасната врата, както и през вентилационния отвор. Изберете ли скарата, използвайте я далеч от дома си. Приготвянето на рибата във вряща вода също помага миризмата да се задържи и да не се разпространи не само из кухнята, но и навсякъде в дома. Ако все пак усещате миризма на риба в дома си, задушете в кухнята резени лимони, които ще абсорбират миризмата. Не пропускайте да изхвърлите във външните контейнери всички кости, кожи и остатъци от рибата, за да не се превърнат те в източника на миризма в дома ви.
-Майсторите готвачи приготвят и специална марината, която тушира миризмата на риба. Тази марината съдържа богатство от вкусове и аромати, които не само премахват острата миризма на риба, но и добавят интересен вкус към скумрията ви. За маринатата са ви нужни по 2 супени лъжици соев сос и червен пипер, по 1 супена лъжица чесън на прах, захар, вино и сусам. Добавете и джинджифил на прах на върха на лъжичката. Естествено, че може да използвате само лимон, домати, марината с вино или соев сос, но маринатата, която ви предлагат шеф готвачите е не само, за да не мирише скумрията силно, но и за да стане неповторимо вкусна.