Валя ми даде рецептата за най-вкусния тутманик, вече не купуваме нито хляб, нито питка
Разчупвате зачервената коричка, а вътре пласт след пласт пухкаво тесто, сред което се крие вкусно краве сиренце, да не говорим как само ухае божествено на масло
Представете си само – вадите го от фурната, а ароматът му кара слюнката да се трупа в устата ви… Разчупвате зачервената коричка, а вътре пласт след пласт пухкаво тесто, сред което се крие вкусно краве сиренце, да не говорим как само ухае божествено на масло! Е, вече не трябва само да си го представяте, защото ние имаме рецептата за това съвършенство – тутманик - душата на всяка закуска, обяд или вечеря. Рецептата е на съседката Валя.
Необходими продукти:
300 мл топло прясно мляко
100 мл топла вода
11 г суха мая
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
100 мл олио
3 яйца, едното от които за намазване на тутманика
размекнато на стайна температура масло за намазване на корите
900 гр. брашно
400 г фино краве сирене, а може и друг вид
Начин на приготвяне:
В по-дълбока купа смесете мокрите съставки със захарта и солта, след което с добавяне на брашното замесете меко, еластично тесто. Покрийте и оставете на топло да втасва, докато увеличи хубаво обема си.
Втасалото тесто разделяме на 4 равни части/4 еднакви топки. Всяка топка разточете на правоъгълник. Кората се намазва по цялата повърхност с масло със стайна температура и се поръсва със сирене.
Навийте на руло и го нарежете по диагонал на равни парчета, но не прерязвайте рулото докрай. С дървена пръчка натиснете надолу центъра на всяко парче, за да „изскочат“ нарязаните парчета. След това се завива на охлюв и се поставя в тава 32 см, застлана с хартия за печене.
Добавете следващото руло към предишното, за да напълните тавата. Намажете с яйце и оставете на топло да втаса малко, след което сложете да се пече в добре загрята фурна на 180 градуса до приятен загар.