Качамак по селски от тефтера на баба
Качамакът е традиционно българско ястие, което се радва на популярност от векове.
Това питателно ястие обикновено се приготвя от царевично брашно и вода, като се сервира горещо с различни гарнитури.
Произходът на качамака може да бъде проследен до цивилизацията на инките в Андите, където е бил основна храна поради високата си хранителна стойност, а и е бил лесен за отглеждане.
Той е неразделна част и от българската кухня, особено в региони като Родопите, Тракия и Северна България. Днес качамакът е все още обичана храна у нас и не спира да се радва на своята популярност.
Традиционният качамак се приготвя чрез бавно варене. Ще са ви нужни 500 гр. царвевично брашно, 1 литър вода, щипка сол и масло. Първо във водата добавете солта. След като заври добавите брашното. Важно е да бъркате с дървена лъжиица, докато се получи каша. След това в отделен съд разтопете масло и залейте кашата.
Обикновено се сервира със сирене, кисело мляко или мед./jenata.blitz.bg