Внимавайте с този продукт
Проучванията показват, че консумацията на непастьоризирано мляко може да причини значителна вреда
Една чаша мляко всеки ден задоволява нуждите на тялото ни от протеини и калций, като същевременно подобрява здравето на костите ни. Той носи няколко хранителни вещества и ензими, които повишават имунитета. Въпреки че често пием варено мляко, някои смятат, че пиенето му сурово е малко по-полезно.
Проучванията обаче показват, че консумацията на непастьоризирано мляко може да причини значителна вреда на вашето здраве.
Непастьоризираното мляко от крави, овце или кози може да съдържа вредни бактерии и микроби, представляващи големи рискове за здравето.
Пастьоризацията - процес на нагряване, който унищожава патогените - прави млякото безопасно за консумация.
Тук споменахме някои от потенциалните рискове за здравето от редовната консумация на сурово мляко.
1. Здравни заболявания: Суровото мляко съдържа микроби и бактерии, които могат да замърсят нашите системи и да причинят състояния като реактивен артрит, диария, дехидратация и дори туберкулоза.
2. Не е добро за бременни жени: Суровото мляко съдържа бактерии като Listeria monocytogenes, които могат да причинят инфекция, наречена листериоза, която може да бъде вредна за бременни хора, новородени, възрастни хора и хора с отслабена имунна система. Освен това може да доведе до спонтанни аборти, преждевременно раждане, мъртво раждане и дори животозастрашаващи заболявания при новородени.
3. Риск от птичи грип: Суровото мляко може да бъде замърсено с няколко вредни микроба, включително вируса HPAI A(H5N1), който причинява птичи грип. Въпреки това, рискът от развитие на птичи грип чрез сурово мляко е до голяма степен теоретичен, засега няма потвърдени случаи на хора, които са се разболели от пиене на сурово мляко.
4. Тежки заболявания или дори смърт: Хора с по-слаба имунна система, като реципиенти на трансплантация, пациенти с ХИВ/СПИН, пациенти с рак и възрастни хора, са по-склонни към инфекции от сурово мляко. Поради слабата им имунна система, поглъщането на непастьоризирано мляко може да доведе до тежки инфекции, хоспитализация и дори смърт.
5. Увеличете киселинните нива: Суровото мляко съдържа киселина и протеини, които могат да увеличат производството на стомашна киселина в тялото, което може да влоши киселинния рефлукс и други симптоми на киселинност. Имайте предвид, че е важно да поддържате киселинните нива под контрол.
6. Хронични здравословни заболявания: Пиенето на сурово мляко може да доведе до тежки или дори животозастрашаващи заболявания, като синдром на Guillain-Barré, който причинява парализа, и хемолитично-уремичен синдром, който причинява бъбречна недостатъчност, инсулт и смърт.
Затова се препоръчва да се пие пастьоризирано мляко, информира Фокус.