Всеки слой на този Карпатски сладкиш е истинско съвършенство!
Това е рецептата, която завладява още с първата хапка
Карпатски сладкиш или Карпатска торта – това е рецептата, която завладява още с първата хапка! Приготвя ли го, у дома настава истински празник и всичко се изяжда за няма и ден. Този сладкиш се характеризира с богатия си вкус и красив външен вид, идеален за всеки повод.
Ето какво ви трябва:
Карпатски сладкиш
Необходими Продукти:
Ванилов крем:
1 литър мляко
120 г или 3 пакетчета ванилов пудинг
8 супени лъжици захар
250 г масло или маргарин
За корите:
125 г масло или маргарин
200 мл вода
1 пълна чаша 200 мл меко брашно
5 цели яйца
1 щипка сол
1 чаена лъжичка захар
Плодово желе:
500 г всякакви плодове (замразени горски плодове)
100 г захар
200 мл вода
2 супени лъжици нишесте, 40 г + 50 мл вода
И още:
500 мл сладка сметана
пудра захар
Начин на Приготвяне:
Смесете 120 г пудинг с 8 супени лъжици захар и 150 мл мляко, а останалото оставете да заври. Изсипете в топлото прясно мляко и варете до сгъстяване при енергично бъркане.
Оставете да се охлади напълно, след което охладете за 30-60 минути. Разбийте размекнатото на стайна температура масло, докато стане на пяна, след което постепенно добавете пудинга и смесете.
Сложете на огъня 125 г масло и 200 мл вода с щипка сол и една чаена лъжичка захар. Когато всичко се разтопи, сипете една чаша брашно и разбъркайте, докато стане на компактно тесто и остави матова следа на дъното. Оставете да изстине.
Когато тестото е хладко, добавете едно след друго 5 яйца, като разбивате с миксер. Добавете следващото яйце, когато предишното е напълно поето.
Разстила се върху хартия за печене с начертани размери 23х33 см и се пече в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути. Изпичат се 2 кори.
Разтворете 100 г захар в 200 мл вода и 500 г плодове. Когато заври, варете 3 минути, докато омекне, след това налейте разтворения бульон и разбъркайте, докато се сгъсти. Оставете да изстине.
Отделно се разбива сладката сметана на сняг.
РЕДЕНЕ НА СЛАДКИША:
Върху първия блат се маже ваниловият крем на равен слой.
Отгоре се нанася плодовото желе.
Оставете да се охлади за 10-15 минути. Обърнете втората кора с горната част надолу и намажете с половината разбита сметана, за да запълните неравностите.
След това върху желето се разпределя останалата част от разбитата сметана и се покрива с намазнената страна на кората.
Натиснете леко с ръка, за да залепне. Охладете добре сладкиша преди сервиране и го поръсете с пудра захар отгоре.
Всички печелят!