×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 710 млн. лв. ни струват дотук четирите години извънредни избори
  • Путин: Близкият изток е на ръба на пълномащабна война
  • Отмъщението на Турция за терористичния акт не закъсня, последваха въздушни удари по цели в Сирия и Ирак
  • По 3 години затвор получиха близнаците Динкови за прикриване на убийството на Митко от Цалапица
  • Връщаме часовниците с 1 час назад в неделя през нощта
  • Над 20 проверки на Сарафов не са открили никакви нарушения
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бизнесът търси шивачки, строители, готвачи и ...


24 Октомври 2024, Четвъртък, 16:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Нужни са 262 000 работници и специалисти

Българският бизнес ще има нужда от близо 262 000 работници и специалисти в следващите 12 месеца. Това показват резултатите от проучването на потребностите от работна сила, което Агенцията по заетостта проведе в периода май-юли, съвместно с областните комисии по заетост към Областните съвети за развитие в 28-те области в страната.

Работодателите завяват нужда от 261 926 работници и специалисти през следващите 12 месеца - с умения и знания в различни професионални направления, които ще са необходими за ефективната работа на предприятията. Това е близо 9.3% от заетата в момента работна сила. В сравнение с резултатите от проучванията през 2023 г. има леко снижение на заявените потребности от работна сила с 2.6% или с около 7000 работници и специалисти по-малко.

Всеки 4-ти работодател поставя на първо място личностната и социална компетентност като решаващ фактор за успеха на бизнеса, следвани от езиковата и предприемаческата компетентност, съответно със 17 и 12% представителност. За 87% от бизнеса самоконтролът и дисциплината са най-необходимото умение, което трябва да притежава персоналът. На второ място по важност работодателите (85%) поставят уменията за работа в екип и комуникативност.  

Резултатите от изследването показват също, че 59 219 фирми ще наемат нов персонал през следващите 12 месеца. В сравнение с допитването преди година, техният брой е нараснал с 3919 или със 7.1%. През следващите 12 месеца работодателите ще търсят близо 153 000 специалисти с квалификация. Спрямо заявените потребности от професионалисти със средно образование през 2023 г. броят на потребностите, които работодателите заявяват през 2024 г., е намалял с 5,3%. Най-търсени професии ще са строители, шивачи, готвачи, оперативни счетоводители, строителни техници и др.

Българският бизнес ще се нуждае и от други близо 59 300 специалисти с правоспособност или с висше образование. Сред тях най-търсени ще са учители, медицински сестри, шофьори, лекари, машинни инженери, преподаватели, фармацевти и др. В сравнение с година по-рано броят на търсените специалисти с висше образование или правоспособност нараства с близо 1000 (с 1.6%).

Проучването показва, че 49 764 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката през следващите 12 месеца, като също се отчита нарастване на търсенето на годишна база с 650 позиции или с 1.3%.

Над 66% от преподавателите казват, че очакват да срещат трудности при намиране на нужните им специалисти и работници, като най-често споменаваната причина е липсата на достатъчна квалификация (образование) на кандидатите - в 43.1% от случаите. Предприятията, които смятат, че се налага съкращаване на персонал са 17 300, при 12 600 през 2023 г., което е ръст от 37.3% на работодателите, принудени да свиват дейността си през следващите 12 месеца.

Най-голямо търсене на работници и специалисти, през следващите 12 месеца, се очаква в индустрията - общо 68 249 души или 26.1% от всички заявени потребности. В търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството ще се търсят 55 308 или 21.1%, а в държавното управление, образованието, здравеопазването и социалните дейности - 48 710 или 18.6%.

Според проучването, в средносрочен план, т.е. в близките 3 до 5 години, търсените специалисти с висше образование ще бъдат 226 864 души. Трите най-търсени професионални направления са "педагогика", "икономика" и "социални дейности". През следващите 3 до 5 години българският бизнес ще се нуждае и от 255 864 специалисти със средно образование. Най-необходими ще са специалистите в търговията на едро и дребно, строителството, маркетинг и реклама, счетоводство и данъчно облагане и др.

РЕГИОНИ

София-град остава областта, в която ще се очаква да бъдат наемани най-много работници и специалисти - 47 229, което е 18% от всички заявени в страната потребности, следвана от Варна - с 28 944 (11.1%) и Пловдив - с 23 433 (8.9%).

В 17 от 28 области заявените потребности от работна сила превишават броя на регистрираните безработни в тези области. Сред тях са Варна, където превишението е близо 5 пъти, София-град и Бургас - с превишение 4 пъти. Областите, в които няма да се усещат негативните последици от липса на достатъчно свободна работна сила, са Видин, Разград и Търговище.

В сравнение с резултатите от изследването преди година, в 11 от областите, е отчетен ръст на потребностите от работна сила спрямо предходната година, а в 17 - намаление. Най-съществено нарастват нуждите от работници и специалисти в област Сливен - 2.5 пъти спрямо заявените потребности през 2023г. Следват областите София-град - със 77% ръст, Монтана - с 43%, Видин - с 37% , Плевен - с 36% и др. От другата страна са областите Габрово, Търговище и Разград, където потребностите от работна сила намаляват с над 70%.


 


В категории: Бизнес


1
Коментара
Жилищните заеми с рекорден ръст
Жилищните заеми с рекорден ръст 24/10/2024, Четвъртък 18:40 0
Флагман.БГ Гответе се: Магнитна буря ни удря до часове Гответе се: Магнитна буря ни удря до часове 24/10/2024, Четвъртък 17:00 1
1
Коментара по темата
1.
Бай Ганьо произвежда роби
24.10.2024 18:26:39
0
4
"Бизнесът" винаги ще търси роби, колкото по-квалифицирани, толкова по-добре за него.
Не мога да си представя да кажа на децата си, отивай да бачкаш и да пълнят джобовете на някой престъпник.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Роден на 10 ноември Роден на 10 ноември 30-годишните в листата на ПП-ДБ са успешни професионалисти с кауза На живо във Флагман.бг: Проф. Иво Христов и акад. Иван Гранитски говорят пред бургазлии в ДТ "Адриана Будевска" На живо във Флагман.бг: Проф. Иво Христов и акад. Иван Гранитски говорят пред бургазлии в ДТ "Адриана Будевска" Те представят - „Иронията на историята“ – незабравимо преживяване, което ще ни преведе през обратите, поуките и не научените уроци на времето до резултатите в настоящето Започна ли АПИ наказателна акция след бунта в Маринка Започна ли АПИ наказателна акция след бунта в Маринка От днес инспектори на тол системата започнаха да снимат колите в кратката отсечка, която е част от републиканския път Гответе се: Магнитна буря ни удря до часове Гответе се: Магнитна буря ни удря до часове Експертите разкриха колко време ще се наложи да я търпим Бизнесът търси шивачки, строители, готвачи и ... Бизнесът търси шивачки, строители, готвачи и ... Нужни са 262 000 работници и специалисти Изграждат подземен паркинг в Несебър, ето къде Изграждат подземен паркинг в Несебър, ето къде Кметът Николай Димитров продължава да работи усилено по въпроса с паркирането в града България ли е с най-високия ДДС върху храните в Европа? България ли е с най-високия ДДС върху храните в Европа? Сравнителен анализ показва, че българинът сред най-ощетените европейци по отношение на ДДС върху храните. Ешереф Ешереф: Исмаил Осман не постъпи правилно! Ешереф Ешереф: Исмаил Осман не постъпи правилно! Хората ни казват, че той трябваше да е нас, да сме заедно в тази битка, обяви кандидат-депутатът от АПС Петър Кънев пред бизнеса в Бургас: Само със стабилно правителство може да се осигури устойчива икономика Петър Кънев пред бизнеса в Бургас: Само със стабилно правителство може да се осигури устойчива икономика Водачът на листата на „БСП-Обединена Левица” за 2-ри МИР изнесе смущаващи сравнителни данни за големите областни центрове Кои ще са най-търсените професии през 2025 г. у нас Кои ще са най-търсените професии през 2025 г. у нас Ще са необходими и близо 50 000 работници без специалност в различните сектори на икономиката
Закопчаха крадец от Камено, разбил два монетника в Бургас Закопчаха крадец от Камено, разбил два монетника в Бургас Задигнал е 164 лева Задържаха дрогиран шофьор в созополско село Задържаха дрогиран шофьор в созополско село Иззет е автомобилът му Футболен турнир за пети път помага на най-малките бебета в Бургас Футболен турнир за пети път помага на най-малките бебета в Бургас Благотворителната инициатива събра средства за покупка на 4 перфузора и 2 неонатални пулсоксиметра В това село всички до един са комарджии В това село всички до един са комарджии През 2023 г. са похарчили на калпак по 12 749 евро, за да участват в организиран при това само от държавата хазарт - посредством онлайн залагания, чрез фишове за тото игри, с лотарийни билети и т. н. Заплатите в този сектор стигат 22 хил.лева Заплатите в този сектор стигат 22 хил.лева ИТ специалистите са най-добре платени Шокираща новина за пенсионерите Шокираща новина за пенсионерите Всеки втори е на ръба на бедността  На 94 години има ново гадже На 94 години има ново гадже Актьорът на любовна вълна само месеци след смъртта на партньорката му Почина на 115 години Почина на 115 години Тя бе най-възрастният човек в САЩ Какво не яде Какво не яде Вижте менюто на крал Чарлз III Почина един от най-великите мъже в Холивуд Почина един от най-великите мъже в Холивуд Издъхна на 86 години
Бойко Борисов Бойко Борисов Ако сме първи и имаме добър резултат, аз ще съм премиер, няма по-подготвен от мен Виц на деня Виц на деня След една година брак съпругата пита:
- Любовта е прекрасно нещо, нали, скъпи?
- Да, права си, но и с теб ми е приятно...
Виц на деня Виц на деня Дедо вика на внука си:
- Бегай да се криеш! Даскалицата ти иде, а ти днеска отсъстваш от училище.
- Ти бегай деда ми, що аз и казах, че си умрел!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Лесно им е на кифлите за Хелоуин, трият грима и са готови...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори