×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Молдовец уби с нож варненец, ударил го с чук
  • Нападнаха линейка в казанлъшко село
  • Днес ще е слънчево, от другата седмица започва захлаждане
  • Балканите се разлюляха, земетресенията се усетиха и в България
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Каква е годността на панелките - 50 години или цяла вечност


Каква е годността на панелките - 50 години или цяла вечност
Най-уязвими при земетресение се оказват първите етажи на панелните блокове - над монолитната част на строежа
13 Октомври 2024, Неделя, 22:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Едни експерти препоръчват да се съборят, а други са категорични, че са безопасни и ще надживеят всички ни

"Срокът на годност на панелните сгради у нас е изтекъл. Първите са построени през 50-те години на ХХ век. Според българските стандарти експлоатационният им период е около 50 години", твърди строителният инженер Владимир Жиянски по NOVA.

Той обаче подчерта, че ако бъдат редовно проверявани, сградите могат да бъдат обитавани и по-дълго от този период.По думите му слабото място при този тип сгради е свръзката между вертикалните и хоризонталните стени.

Най-уязвими при земетресение се оказват първите етажи на панелните блокове - над монолитната част на строежа.

Тези сгради трябва да бъдат проверени и ако се установи нарушаване на заварките между хоризонталните и вертикални панели, трябва да бъдат разрушени.Не можем да бягаме от отговорност и да рискуваме живота на хората, категоричен е инж. Жиянски.

Според други експерти обаче срокът на експлоатация на панелните жилища е около век.

„Срокът за експлоатационна надеждност на тези сгради е 100 години. Никоя от тези сгради не е под експлоатационен срок, друг е въпросът какво е тяхното състояние”, коментира проф. Димитър Назърски от Българската асоциация за изолации в строителството.

Специалистите напомнят, че санирането на жилището не означава само слагане не топлоизолация, а също така и подмяна на водоснабдителната, електроснабдителната и отоплителната система на сградата.

Едропанелните блокове са надеждни стоманобетонни сгради, които биха могли да функционират с векове. Те нямат точно определен срок на експлоатация – 20, 50 или 100 години.

Собствениците на апартаменти трябва да бъдат спокойни, ако професионалистите в строителния процес са си свършили добре работата и ако по време на експлоатацията се полагат грижи.

Това стана ясно от разговора на проф. арх. Борислав Борисов, зам.-председател на Камарата на архитектите в България (КАБ) и инж. Георги Кордов, експерт по обследване на строителни конструкции и бивш научен сътрудник в Научноизследователския строителен институт - НИСИ, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов на Блумбърг.тв.

Панелните сгради не са рискови по отношение на земетръс, обясни Борисов. И добави, че в Рим има бетонни сгради, които са изградени преди много векове и в момента не представляват риск.

Арх. Борислав Борисов, който преди години е проектирал столичния панелен компекс „Левски Г“, обясни, че никъде в проектните и строителни книжа на едропанелните сгради няма записан срок, от който да се съди за срока за експлоатацията им.

По отношение на строителните конструкции в еврокодовете, приложени в България, фигурира термина „примерен проектен експлоатационен срок“.

Там има таблица, в която е посочено, че примерният проектен експлоатационен срок за конструкции на сгради е 50 години. Под таблицата обаче има забележка, че терминът проектен експлоатационен срок на конструкцията не се покрива с термина „срок на експлоатация“ на една сграда.

Инж. Георги Кордов обясни, че сроковете в националното приложение на еврокодовете са препоръчителни и че в практиката няма да се намери инвестиционен проект, в който конструкторът е записал, че сградата има определен срок на годност.

„Ако такова нещо бъде направено, трябва да бъде записано и какви дейности ще бъдат извършвани 50 години напред.“

Гаранционният срок в строителството е 10 години и той се отнася за договора между строителя и възложителя на един обект. Абсолютно погрешно е да се смята, че след тези 10 години сградата вече е с изтекъл срок на годност, каза още експертът.


В категории: Животът


Видяхте ли кометата?
Видяхте ли кометата? 13/10/2024, Неделя 21:57 0
Флагман.БГ Умрял от глад в Биг Брадър Умрял от глад в Биг Брадър 13/10/2024, Неделя 21:01 0
Флагман.БГ Омъжва се на 55 години Омъжва се на 55 години 13/10/2024, Неделя 19:40 0
21
Коментара по темата
21.
Abe
13.10.2024 23:41:00
0
0
Може да няма вид панелката но е здрава.През 77 земетресеието хем бе силно май към 7.Само се люлееше но нищо нее паднало.Те и в узточна германия имат панелки.Нищо лошо няма.Панела е арматура и бетон и ако е заварен добре нищо не му става.Може и 200 години да изкара.Тива е някаква пропафанда явно понеже хората купуват и сега панелки понеже жилищната площ е чиста а не с общи части
20.
Dg
13.10.2024 23:17:17
0
4
Оставям ви с мухлясалите ви панелни мозъци да разсъждавате за пясъка , реалните квадрати на жилищата и да си хвалите гетата. Дано никога не паднат !
19.
До 18
13.10.2024 23:10:38
1
1
От Лазур съм и помня бурята , но това не е торнадо . Няма паднала и нова сграда , дори няма обърната кола , както в Америка , няма обърната барака , защото в Америка къщите са като нашите колиби. Дори луканките по терасите си останаха на място . Торнадото вдига цели тирове и сгради и всичко по пътя си . Живял съм и в панелка и то нова , няма толкова гадно място за живот . Пекне , панела пари , вън студ и панела леден. Една изолация не оправя проблема . Иска събаряне . Най голямата грешка на Герб , които плюете всички от панелките , е че се изхарчиха много пари за сгради пред събаряне , вместо да се санират старите сгради по центъра , тухлените блокове и къщи , които ще са тук и след нас и след панелките
18.
До 2 до 7
13.10.2024 22:59:28
2
2
вЕрно си кух като прогнил дънер ! Торнадо тук ИМА и той беше ТЪКМО В БУРГАС преди 2-3 години . Никой от нас не беше виждал нещо подобно на живо , нооооо ... панелките изобщо не го отразиха . Имаше цели изкоренени дървета , изпотрошени автомобили и.т.н. , но щети по панелките нямаше практически никакви . Което пък ме навежда на мисълта , че ти изобщо не си от бургас , а някъде от гетата наоколо . ( като например Горно Езерово ) . Това май
обяснява всичко ...
17.
до 5
13.10.2024 22:59:25
0
2
не си наясно изобщо - договорите за покупко-продажба имат силата на нотариален акт.Направи справка при нотариус или адвокат.А тази статия явно има задачата да манипулира с цел да падне цената на тези жилища.
16.
До 9
13.10.2024 22:56:09
3
4
Покажи документ с който се подарява земята на собствениците . Глупости ! Земята е общинска и никога няма да е на хора живеещи в блоковете , ако не я купят . Да не говорим , че тази земя си имаше и собственици , преди да се вземе от комунистите и им се даде право да си платят жилище с предимство . Така че надявай се , но падне ли една панелка , ще се съборят всички и обратно на село в старата тухлена къща , която ще е здрава и на място
15.
До 13
13.10.2024 22:55:26
0
0
Така е прав си, затова солта избива в мазетата и по етажите щото морето е близо... Споко, то време разделно, чука на врата и само този горе знае кога.
14.
До 8
13.10.2024 22:51:14
1
2
Ти виждал ли си, как това т.нар. екологично герберско строителство "Тухлите не носят нищо и пяната се слага да запълни горната фуга " вятъра като ги духне как падат от етажите, снимки пращам, ако дадеш поща. Малоумнико, а виждал ли си, как като пламне пожар в съседите изгаря и съседния апартамент, точно заради тези фуги, гледай, даваха го по бнт.
13.
До 11
13.10.2024 22:51:06
2
1
Промит мозък си явно . Морски пясък ползваха само за под плочките на двора , няма бетонов възел , който ще го сложи в бетона , това го правиха в Турция и затова паднаха . Тук си има речен пясък в изобилие и е по евтин от морския
12.
2 до 7
13.10.2024 22:46:25
1
2
Аз не харесвам Американското , комунистическото строителство е супер , грозни и некачествени са само панелките. Тук торнадо няма , надявам се и да няма , защото панелките ще останат , но винкела от терасите не , както и изгнилите парапети. Панела , като панел е много здрав , но заварките ги няма . Всичко е изгнило и е време да се събарят , но както винаги става в Бг , ще изчакаме да падне един , да умрат м5ного хора и тогава ще се вземат мерки
11.
До 8
13.10.2024 22:45:27
0
1
Хахаха, я питай, новите хотели в Сънито с какъв бетон строиха хотелите, пясъка е морски ако не знаеш, откъде мислиш, че почна "бума" на клечките за зъби. Безнаказаност и безконтрол. Анархия и корупция по герберски.
10.
Хедън шолдърс с аромат на зюмбюл
13.10.2024 22:41:55
0
2
Какво значи цял живот ,един по силен земетръс и готово ,барабар с ,,гладните мурви,,!
9.
До 5
13.10.2024 22:41:54
2
4
Явно живееш в герберунгелското безвремие, не знаеш, че когато все още бяхме държава преди гробаджии, държавата подари земята на собствениците в панелките, които между впрочем германците са сметнали да издържат над 7 по Рихтер. Но ще почакаме да видим, колко ще издържат клечките за зъби на ортаците по кражби на гробаджии. Нали?
8.
До 4
13.10.2024 22:41:37
3
3
Като не си запознат със строителството не пиши глупости . Бетона се бърка тук на място и няма турски бетон , а цимента е само български , колоните са с достатъчно арматура , както и плочите и вся сграда се тества от конструктора на програма , дали ще издържи земетресение около 9 степен , каквото е изискването на ЕС , за разлика от панелките . Тухлите не носят нищо и пяната се слага да запълни горната фуга и са много по здравословни , защото се правят от керамика и нищо канцерогенно няма в тях
7.
До 2
13.10.2024 22:38:18
2
7
Ееееееее хе хе хе хе хе !
Главицата ти е куха като Челопеченска гъдулка , моето момче ! Значи плъхове , а ? А в демократичното строителство на Запад да не би да няма плъхове ? А за Дървениците в Париж нещо да кажеш ? Ако и там бяха толкова кухи като теб , досега Париж щеше да е съборен целия ! А що се отнася до калпаво строителство - това изобщо НЕ се панелките , ами тъкмо демократичните пресовано картонени къщи във Великата ти Хамерика ! Там само едно торнадо е достатъчно , за да те избави от цялата ти къща , барабар с плъховете ! Защо ли обаче досега няма описан случай за отнесена от торнадо панелка ?
Аман от ЕвроХатлантически имбецили !
6.
V
13.10.2024 22:34:23
4
1
След Ентропията и молекулярния разпад на всяка една материя в тази вселена, ще останат само СОЦ панелките и хлебарките живящи в тях, топ
5.
ALT
13.10.2024 22:34:06
4
6
Друга опасност е, че собствениците на панелни апартаменти имат само Договор за покупка на жилище.
Този Договор не дава право на строеж върху същият терен.
Необходимо е наличие на Нотариален акт. Придобиването на такъв изисква доста средства и нерви. С този манталитет на обитателите как ще се постигне разбирателство.
4.
До 2
13.10.2024 22:32:13
0
6
Особенно всичките строени през последните 15 години с колони тип клечки за зъби, тухли зидани с монтажна пяна и канцерогенен турски бетон и жабурясали фасади.
3.
50
13.10.2024 22:28:42
0
1
ЗУТ
2.
До 1
13.10.2024 22:27:23
12
2
Панелките трябва да започнат да се събарят , защото са най калпавото строителство на комунизма , най малко защото са грозни , да не говорим , че са опасни не само да не паднат ами и от зарази . Няма панелка със сухи изби , без плъхове и всички гадости. Няма започнат нов строеж в Бургас в който да не са продадени , почти всички апартаменти , като изключа полето до ВХТИ , където е най мръсния въздух и квартал Хоризонт с фронтална гледка към гробището. За да стане града красив , енергоефективен , подреден и без зарази .Трябва да се събаря блок след блок . Проблема е , че няма държавата или частни фирми да строят нови жилища , защото собствениците на панелки , нямат ид. части от правото на строеж , тоест нямат нищо и остават на улицата , както се случи в Унгария преди десетина години . Успех !
1.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо
13.10.2024 22:12:24
2
19
Да ме прощавате , ама досега не съм видял Бай Тошова панелка паднала от земетресение . Колкото и да им неприятно на някои - панелното строителство отдавна се доказа като най-здравото такова . Съвсем неслучайно старите панелки се продават практически веднага , за разлика от новото строителство , чиито сгради стоят празни с десетилетия ... Оказа се , че всъщност панелките имат само един , но пък за сметка на това доста сериозен недостатък : НЕ СА ДЕМОКРАТИЧНИ !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази снимка разби мита, че Ивонне от Big brother си измисля Тази снимка разби мита, че Ивонне от Big brother си измисля Скандалната брадърка се хвали навсякъде, че световната звезда си е пъхнал езика в устата й Каква е годността на панелките - 50 години или цяла вечност Каква е годността на панелките - 50 години или цяла вечност Едни експерти препоръчват да се съборят, а други са категорични, че са безопасни и ще надживеят всички ни Видяхте ли кометата? Видяхте ли кометата? Най-подходящото време за нейното наблюдение беше около 19:40 ч. до залеза на кометата малко след 20:00 ч. Близо 300 хил. лв. от дарения отиват за хората с изгорелите къщи във Воден и Крайново Близо 300 хил. лв. от дарения отиват за хората с изгорелите къщи във Воден и Крайново От КНСБ също ще предоставят 80 хил. лева за две от домакинствата Твърдо сварени или рохки яйца - не е въпрос на вкус, а на полезни свойства Твърдо сварени или рохки яйца - не е въпрос на вкус, а на полезни свойства В случая избора на продукт се прави най-вече на база вкусовите предпочитания. Но кой от двата продукта е по-полезен. Умрял от глад в Биг Брадър Умрял от глад в Биг Брадър Ядяхме по една купичка храна на ден, твърди изгоненият Николай За 8 декември: Коткат студенти с масажи и алкохол на корем! За 8 декември: Коткат студенти с масажи и алкохол на корем! Съчетават празника с обиколка на Истанбул Най-популярните имена у нас и в днешна Северна Македония през XIX, ХХ и ХХI век Най-популярните имена у нас и в днешна Северна Македония през XIX, ХХ и ХХI век Глобалните тенденции традициите да остават на заден план не са подминали Балканите Имало ли е въобще кастинг и кой събра толкова идиоти в Къщата Имало ли е въобще кастинг и кой събра толкова идиоти в Къщата В социалните мрежи мнозина изтъкнаха, че не са виждали реклама за кастинг, какъвто имаше за предишни сезони, а само такава, че ще има нов Пратили МВР за зелен хайвер, набедили клошар, че ще купува гласове за 1 млн.лева Пратили МВР за зелен хайвер, набедили клошар, че ще купува гласове за 1 млн.лева Няма как да се даде милион на такива хора, за да купува и продават гласове, обясни вътрешният министър
Народът пак се юрна към Одрин - ето коя стока е най на далавера Народът пак се юрна към Одрин - ето коя стока е най на далавера Паламудът при нас е в пъти по-евтин, отколкото при тях, обяснява турски продавач Росен Желязков намекна за новата коалиционна формула след изборите Росен Желязков намекна за новата коалиционна формула след изборите Не знам защо ПП-ДБ не си научиха уроците, казвам го не с ирония или заяждане, а ми е малко тъжно. Българският парламент и изпълнителната власт са заложници на такъв тип политически егоизъм, подчерта Желязков Бездарник е, но пак ще се пробва в музиката Бездарник е, но пак ще се пробва в музиката За клипа той се е докарал с тънки мустачки, брада и е облечен с шарен екип Трагедия! 14-годишен загина при катастрофа с мотор Трагедия! 14-годишен загина при катастрофа с мотор Моторист, преминаващ по главният път, е блъснал двама младежи - на 14 и на 16 години, които са управлявали скутери Уникално! Над 200 китаристи се събраха пред НДК, за да изсвирят "Клетва" - в памет на Кирил Маричков Уникално! Над 200 китаристи се събраха пред НДК, за да изсвирят "Клетва" - в памет на Кирил Маричков Трябваше да бъде изненада за 80-годишния му РД, а не песен за сбогуване  Продават бижута на Фердинанд за $1,8 млн. Продават бижута на Фердинанд за $1,8 млн. Най-скъпият предмет е игла за вратовръзка с приблизителна стойност $500 000-700 000, изработена от жълто злато Тези нещастници се помислиха за наркобарони, изгоряха с кокаин за 200 млн. паунда Тези нещастници се помислиха за наркобарони, изгоряха с кокаин за 200 млн. паунда За операцията трафикантите използвали фирма за внос на плодове от чужбина, която била утвърдена на пазара, но през декември 2020 г. сменила собствеността си, а за неин директор бил назначен Жутев Години ли? Пращат хора на Марс до броени месеци Години ли? Пращат хора на Марс до броени месеци Астронавтите могат да останат до 500 дни там, преди да се завърнат на Земята Сестра му е парясница Сестра му е парясница Скандалът между брат и сестра се разрази през това лято, когато Юрда Дениз направи серия от остри изказвания срещу съпругата на Йозджан – иранската моделиерка Самар Дадгар Още един водещ на бТВ изчезна мистериозно Още един водещ на бТВ изчезна мистериозно В петък, сутрешното предаване по Би Ти Ви, започна само с двама от четиримата водещи – Оля Малинова и Франциска Йорданова
Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Рядко глупави сме Виц на деня Виц на деня Съпругът:
- Искам развод, не се търпи повече!
Тя:
- Дела, дела трябват, не само думи!
Виц на деня Виц на деня - Тате, какъв е антонимът на подкокоросвам?
- Разкандърдисвам.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук След мъж и автобус никога не се тича! Винаги ще дойде друг!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори