×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Изплащат 200 млн. лева по "украинската помощ"
  • Судан обвини Египет за удари по въздуха в страната, Кайро отрече
  • Четирима ранени при тежка катастрофа на Подбалканския път
  • Най-малко две са жертвите на урагана "Милтън" във Флорида, унищожени са 122 къщи
  • Румен Радев заминава за Полша
  • ВСС заседава за последно по номинациите за главен прокурор
  • Софийският апелативен съд решава дали да остави Джейхан Ибрямов окончателно в ареста
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нужни ли са днес "Рейгъномика" и "Тачъризъм"?


Нужни ли са днес "Рейгъномика" и "Тачъризъм"?
И двамата държаха на строгия контрол върху границите и спазването на имиграционните закони
10 Октомври 2024, Четвъртък, 19:00 ч.
Автор: Стефан МИНЧЕВ

Роналд Рейгън и Маргарет Тачър имаха значително влияние върху икономическите и политически промени в света през 80-те години на миналия век

Роналд Рейгън и Маргарет Тачър са личности и политици, уважавани и в днешно време, макар вече да не са сред живите. Причината се корени в значителното им влияние върху икономическите и политическите промени в САЩ и Великобритания през 80-те години на миналия век, както и върху глобалния ред. Те са символи на неоконсерватизма и често са асоциирани с възраждането на дясната политика след периода на следвоенния кейнсиански консенсус.

В следващите редове ще се постарая да опиша безпристрастно стила им на управление, икономическите програми, както и отношението на всеки един от тях към темата за имиграцията, която е била на дневен ред и тогава. Няма да бъдат спестени и най-честите критики към Рейгън и Тачър.

Нека после всеки читател реши сам за себе си възможно и нужно ли е днес да се управлява по същия начин.

* Идеологическа твърдост и лидерски стил

И Рейгън, и Тачър се отличават с категорични идеологически позиции, силно лидерство и решителност. Те се изправят срещу мощни опоненти – както в страните си, така и в международен план – и налагат сериозни промени в държавното управление, икономическите политики и международните отношения. За много техни поддръжници това символизира силно и решително лидерство, което е способно да преодолява предизвикателства и да води към устойчиви промени.

* Роля в края на Студената война

И двамата лидери играят ключова роля в противопоставянето на Съветския съюз. Рейгън допринася за натиск върху СССР със своята твърда риторика, олицетворявана с израза "Империя на злото", и увеличаването на военните разходи, което в крайна сметка повлиява за края на Студената война. Тачър също е силен противник на комунизма и съюзник на Рейгън, като подкрепя НАТО и трансатлантическото партньорство. Тази антикомунистическа позиция е основен елемент в историческата им значимост.

* Икономически реформи

Рейгън и Тачър са известни с провеждането на радикални реформи, насочени към дерегулация на икономиката, намаляване на влиянието на държавата и стимулиране на пазарните сили. Това е основен елемент на техния неоконсерватизъм, който се характеризира със:

  • Силна вяра в свободния пазар: И Рейгън, и Тачър вярват, че свободният пазар, а не държавната намеса, е двигател на просперитета. Това включва намаляване на правителствените регулации, приватизация на държавни компании и стимулиране на конкуренцията.
  • Намаляване на данъците: Рейгън провежда политики за намаляване на данъците, особено върху високодоходните групи и корпорациите, вярвайки, че това ще стимулира инвестициите и икономическия растеж. На острова Тачър също намалява данъчната тежест върху бизнеса и високите доходи.
  • Съкращаване на социалните програми: И двамата лидери се стремят да намалят държавните разходи за социални програми, вярвайки, че прекомерната зависимост от държавата демотивира хората и вреди на икономиката.
  • Твърдост срещу синдикатите: Тачър влиза в конфронтация със синдикатите, особено с миньорските стачки, като ограничава тяхното влияние и укрепва позицията на правителството по отношение на икономическите реформи.
  • Дерегулация: Това включва намаляване на контрола върху финансовите пазари, което позволява по-голяма гъвкавост и мобилност на капитала. Този процес е известен с термина "Big Bang" от времето на финансовите реформи в Лондон през 1986 г.

* Икономическа политика:

Икономическите политики на Рейгън и Тачър са известни като "Рейгъномика" (Reaganomics) и "Тачъризъм" (Thatcherism). Общите им принципи включват:

  • Монетаризъм: Тачър и Рейгън отхвърлят кейнсианството, основна икономическа доктрина до този момент. Вместо това приемат монетаризма – контрол на инфлацията чрез ограничаване на паричното предлагане и високите лихви.
  • Приватизация: Тачър приватизира множество държавни предприятия, сред които British Telecom, British Gas, British Airways и други. Това намалява размера на държавния сектор и дава по-голяма роля на частния сектор.
  • Намаляване на регулациите: И в САЩ, и във Великобритания се прилагат политики за намаляване на регулациите на бизнеса, което се смята за основен катализатор на растежа.
  • Дефицити и дълг: Въпреки политиката за намаляване на разходите, дефицитите в САЩ нарастват по време на управлението на Рейгън. Причината е увеличението на военните разходи и намалението на данъците. Това води до натрупване на държавен дълг.
  • Намаляване на социалните програми: Рейгън съкращава финансирането на социални програми, като помощ за бедните и здравни грижи, докато Тачър премахва редица субсидии и ограничения в социалните политики, като увеличава индивидуалната отговорност.

* Критики и дългосрочни последици:

Важно е да се отбележи, че много от политиките на Рейгън и Тачър не се радват на всеобща любов. Напротив, те са обект на яростни критики, тъй като са довели до засилване на социалното неравенство. Намаляването на данъците за богатите и корпорациите често е съпътствано с намаляване на социалните разходи за бедните и работническата класа. Освен това днес дерегулацията във финансовите сектори от 80-те години се смята за една от причините, довели до глобалната финансова криза през 2008 г.
Въпреки това, за много хора реформите на Рейгън и Тачър довеждат до икономическа стабилизация след периоди на висока инфлация и стагнация през 70-те години на миналия век. Пазарите стават по-гъвкави, конкуренцията се засилва и икономическата ефективност се подобрява.

ОТНОШЕНИЕТО НА РЕЙГЪН И ТАЧЪР КЪМ ИМИГРАЦИЯТА

Въпреки че и двамата са се застъпвали за строг контрол върху имиграцията, те не са се противопоставяли на нея изцяло, а по-скоро са търсели балансиран подход, който да съответства на националните интереси.

Роналд Рейгън и миграцията в САЩ

* В политиката на Рейгън към мигрантите има известни парадокси. Макар и консерватор, през 1986 г. той прокарва една от най-важните имиграционни реформи в историята на САЩ. Тя има две основни цели:

  • Амнистия за нелегалните имигранти: Законът предоставя възможност за легализиране на статута на около 3 милиона нелегални имигранти, които са влезли в страната преди 1982 г. Те получават път към гражданство, което се смята за голям хуманитарен жест и стъпка към интеграция.
  • Засилване на граничния контрол и санкции за работодателите: Заедно с амнистията, законът въвежда и по-строги мерки за контролиране на бъдещата нелегална имиграция, включително глоби за работодатели, които наемат нелегални имигранти. Това е опит да се спре притокът на нелегални мигранти.

* Общото му отношение към имиграцията

  • Въпреки че Рейгън е поддръжник на легалната имиграция и амнистията, той е категоричен за нуждата от контрол на границите и спазване на законите. Неговото виждане е било, че САЩ трябва да остане страна на отворени възможности, но същевременно трябва да защитава своята национална сигурност и икономически интереси. Той вярва в американската мечта и често говори за имиграцията като част от основната идентичност на САЩ.
  • В същото време политиките му за намаляване на социалните програми и либерализацията на икономиката засягат най-неблагоприятно именно бедните имигрантски общности.

Маргарет Тачър и миграцията във Великобритания

Политиката на Тачър към мигрантите също се отличава с баланс между строг контрол и икономически прагматизъм.

* Имиграция и национална идентичност

Маргарет Тачър има по-критичен подход към имиграцията, в сравнение с Рейгън. През 1979 г., по време на тогавашната предизборна кампания, тя коментира въпроса с фразата, че британците се чувстват "заплашени от наводнение". Тази фраза предизвиква силни реакции, тъй като сигнализира за необходимостта от ограничаване на миграцията, за да се защити културната и национална идентичност на Великобритания.

* Имиграционни ограничения

По време на управлението на Тачър правителството въвежда по-строги имиграционни ограничения, особено по отношение на имиграцията от бившите британски колонии. Това е в отговор на нарастващото напрежение около мултикултурализма и съществуващото безпокойство за интеграцията на новите общности.
Тя също така се противопоставя на предложенията за увеличаване на броя на бежанците и настоява, че приемът трябва да бъде строго контролиран, като всяка имиграция следва да бъде съобразена с нуждите на страната.

* Европейската общност и имиграцията

Една от големите разлики между Тачър и Рейгън по отношение на имиграцията е свързана с европейската интеграция. Тачър е критична към нарастващото влияние на Европейската общност (предшественик на ЕС) и се противопоставя на политиките, които биха довели до увеличаване на миграционните потоци от Европа към Великобритания. Това е ранен сигнал за конфликта между Великобритания и ЕС, който по-късно ще доведе до Брекзит.

* Мултикултурализъм

Тачър е скептична към концепцията за мултикултурализъм. Тя вярва, че имигрантите, които идват във Великобритания, трябва да се интегрират в британската култура и ценности, а не да се създават паралелни общности с различни идентичности. В този смисъл тя е по-строга от Рейгън по отношение на културната интеграция на мигрантите.

Общи елементи в политиките на Рейгън и Тачър към миграцията

  • Контрол и законност: И двамата лидери поддържат виждането, че е необходим строг контрол върху границите и спазването на имиграционните закони.
  • Икономически прагматизъм: Те признават икономическата роля на мигрантите и допринасящата им сила за икономическия растеж, особено в сектори, където местната работна сила не е достатъчна.
  • Интеграция и идентичност: Въпреки че Рейгън е по-позитивно настроен към мултикултурализма и американската идентичност като "нация на имигранти", Тачър настоява за по-строга интеграция на мигрантите в доминиращата култура на Великобритания.

 


В категории: Бизнес , Политика


Флагман.БГ Америка скърби, почина вдовицата на Кенеди Америка скърби, почина вдовицата на Кенеди 10/10/2024, Четвъртък 20:32 0
Всеки четвърти в света е луд
Всеки четвърти в света е луд 10/10/2024, Четвъртък 17:45 1
Идеалният дом за всяка зодия
Идеалният дом за всяка зодия 10/10/2024, Четвъртък 17:40 0
7
Коментара по темата
7.
Дернев
10.10.2024 20:36:57
0
1
Ровенето в история няма да ни даде решения за бъдещето. Само поглед в далечното бъдеще, колкото по далечно по- добре, ща ни ги даде тези решения.
Сега пред света има две огромни опасности. Едната е променящият се климат и другата е Китай.
И двете налагат глобализация и силно ООН за да се създадат глобални правила и да се контролира изпълнението им. Това е необходимо да забавим и намалим максимално пораженията върху природата, както и да контролираме Китай, като максимално го изолираме за да не му позволим да нанесе някакъв удар върху човечеството, подобен на ковида, но много по-опасен. Котролиран Китай не пречи на света, но света пречи на Китай.
За всичко това е необходимо създаването на Европа за европейците, която заедно с Щатите да бъдат гарантите за силно ООН.
6.
Веньо Венев
10.10.2024 20:15:07
0
1
нужни са тия дет заключвате статиите за тях, за да видят любовта на хората
5.
4. Капитан Морган
10.10.2024 19:53:33
2
4
Съгласен.
4.
Капитан Морган
10.10.2024 19:45:29
2
3
Великите Рейгън и Тачър няма как да се появят отново, но други истински лидери като тях, задължително трябва да подновят политиките, станали известни като "Тачаризъм" и "Рейгъномика". Тачър и Рейгън бяха последните големи лидери на Западната цивилизация, но времето е назряло за други, подобни на тях. Крайно необходимо е, за да се излезе от тинята на левичарското прахосване на колосални средства, корупция, все по-раздуващия се държавен и общински сектор, безбройните хрантутници на бюджетна издръжка, включително и разни паразити на социални помощи. Стига толкова лява, социалистическа глезльовщина, шуробаджанащина и безотговорно нагли мамини синчета, тип прасян пеевски. Имаме нужда от смели, силни и отговорни лидери, патриоти, а не от популисти-страхопъзльовци, селски тарикати, снижаващи се тодорживковци.
Ниски данъци, дерегулации, работа, армия, свобода, върховенство на правото, безкомпромисна полиция и руснаците, арабелите и комунистите натиснати в кенефната дупка, където им е мястото. ЕРто това е необходимо! И никакви социални помощи: който не работи - няма да яде! Никой не е длъжен да издържа мангали!
3.
dfhghdfg
10.10.2024 19:30:21
1
4
Mr. Gorbachev tear down this wall. Така звучи гласът на будните свободните хора. има клип YouTube. Ако на този клп не тръпне значи се е примирил.
2.
BIGER
10.10.2024 19:24:55
3
5
Роналд Рейгън велик, роля в края на Студената война. Изказване в Берлин пред Брандербург много силен момент остава в историята. Mr. Gorbachev tear down this wall.
Истински възторг на хора които искат да бъдат свободни от най-лошото нещо на човечеството комунизма. Дълга тема и за двамата големи. Къде са тези хора сега?
1.
Бургазлия
10.10.2024 19:14:06
2
5
Хитлеризъм най-добре ще се отрази
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бомба цъка в Руенско! ОбС заложи мина, хиляди са на път да останат без лекар Бомба цъка в Руенско! ОбС заложи мина, хиляди са на път да останат без лекар Местният парламент утре ще гласува спорно предложение, с което ще ограничи здравните права на пациентите от 4 населени места, алармира Вежди Орманов Иван Токаджиев - доказаният авторитет, приел да се кандидатира за депутат от Бургас, обяви инж. Петър Кънев за обединителя на левите идеи Иван Токаджиев - доказаният авторитет, приел да се кандидатира за депутат от Бургас, обяви инж. Петър Кънев за обединителя на левите идеи Всички са уморени, но битката тепърва предстои, тук работата опира до бъдещето на нацията ни, затова призовавам българите да гласуват, каза Токаджиев Лято през октомври: Къде в България измериха 29° Лято през октомври: Къде в България измериха 29° На много места в страната температурите са били между 27 и 28 градуса в топлия октомврийски следобед Нужни ли са днес "Рейгъномика" и "Тачъризъм"? Нужни ли са днес "Рейгъномика" и "Тачъризъм"? Роналд Рейгън и Маргарет Тачър имаха значително влияние върху икономическите и политически промени в света през 80-те години на миналия век Промяна в цените на „Български пощи“ за изпращане на парични преводи Промяна в цените на „Български пощи“ за изпращане на парични преводи Цените на обикновените преводи са намалени с до 8%, а на експресните с до 14% Жена е загинала при тежката катастрофа, причинена от шофьор на БМВ Жена е загинала при тежката катастрофа, причинена от шофьор на БМВ Най-вероятно единият автомобил с висока скорост е преминал на червен светофар и е блъснал кола, потегляща на зелен сигнал Шофьор на "Арда Тур" взел на ръка пари от редовен пътник, за да не го зареже посред нощ на летището в Истанбул? Шофьор на "Арда Тур" взел на ръка пари от редовен пътник, за да не го зареже посред нощ на летището в Истанбул? По същия начин турският водач на автобуса изнудил и украинско семейство, което пътувало към морето, независимо че имали билети Ако смятате, че гласуването не е за вас, поговорете си с този човек на пл. „Тройката”. Може да размислите (ВИДЕО) Ако смятате, че гласуването не е за вас, поговорете си с този човек на пл. „Тройката”. Може да размислите (ВИДЕО) Има ли шанс 51-ото Народно събрание да донесе на България редовно правителство - вижте какво мисли Димитър Найденов - втори в листата на ПП-ДБ за 2-ри МИР-Бургас Скандал! Поискаха оставката на енергийния министър на РСМ заради българското ѝ гражданство Скандал! Поискаха оставката на енергийния министър на РСМ заради българското ѝ гражданство Искането е отправено от опозицията от СДСМ Кога ще е прожекцията на филма на Гунди в Бургас Кога ще е прожекцията на филма на Гунди в Бургас Димитър Маринов идва в Бургас, за да представи лентата 
Ураганът "Милтън": Минимум 4 загинали, милиони без ток и щети за милиарди Ураганът "Милтън": Минимум 4 загинали, милиони без ток и щети за милиарди Напишете името си на ръката си, за да можем да ви идентифицираме по-късно, предупреждаваха вчера властите във Флорида  Америка скърби, почина вдовицата на Кенеди Америка скърби, почина вдовицата на Кенеди С пълни с любов сърца съобщаваме за кончината на нашата невероятна баба“, заяви в социалните мрежи бившият конгресмен Джоузеф Кенеди III Всеки четвърти в света е луд Всеки четвърти в света е луд Това сочи проучване Прекрати гладната си стачка Прекрати гладната си стачка Биршен Ибрямова бе помолена от съпруга си Наистина се е целувала с Енрике Иглесиас Наистина се е целувала с Енрике Иглесиас В интерес на истината в Инстаграм профила на Ивон гъмжи от кадри с популярни лица, като изглежда, че се стреми да общува с хора от по-високите кръгове на обществото Той тежи 190 кг, а тя само 50, но са страхотна двойка Той тежи 190 кг, а тя само 50, но са страхотна двойка Звездата от "Игра на тронове", който изигра персонажа на име "Планината", е основна атракция, където и да се появи със съпругата си Искате ли го в Биг Брадър Искате ли го в Биг Брадър Пацо готов да се върне веднага, ако го поканят Иван Станев след триумфа: Щастлив съм, че започнахме по най-добрия начин пред нашите най-верни фенове! Иван Станев след триумфа: Щастлив съм, че започнахме по най-добрия начин пред нашите най-верни фенове! Нефтохимик тръгна силно в европейските турнири  Загуби 13 млрд. долара за един ден Загуби 13 млрд. долара за един ден . Изпълнитeлният диpeĸтop нa LVМН и нaй-зaмoжният eвpoпeeц имaшe лeĸo бoлeзнeнa гoдинa, тъй ĸaтo пaднa дo пeтo мяcтo cpeд нaй-бoгaтитe xopa в cвeтa Шокиращи подробности за смъртта му Шокиращи подробности за смъртта му Тялото на 31-годишния Балдок е било открито в басейна на вила в покрайнините на Атина
Велислав МИНЕКОВ, бивш министър: Велислав МИНЕКОВ, бивш министър: Нещастието на театрите се нарича делегиран бюджет Виц на деня Виц на деня - Какви са бъдещите ти планове?
- Ше обедвам.
- И'ам предвид по-дългосрочните!?
- Епа сигурно и ше вечерям!
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, обичам те! За теб бих отишъл и в ада!
- Ето, искаш да отидеш там, където е пълно с прелюбодейки
Статус във фейсбук Статус във фейсбук На Адам никога не му се е налагало да слуша от Ева разкази за всички мъже, за които е можела да се омъжи.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори